maanantai 13. elokuuta 2012

Kommentoi uusia bussilinjoja

Pääkaupunkiseudun useiden bussilinjojen reitit muuttuivat syysliikenteen alkaessa 13. elokuuta.

Eniten linjastomuutokset vaikuttivat Etelä-Helsingin alueella. Helsingin kantakaupungin bussilinjoja on muun muassa siirretty pois ruuhkaisimmilta katuosuuksilta ja samalla vuorovälejä on yhtenäistetty. Joitain erillisiä aamuyölinjoja on lakkautettu ja korvattu peruslinjojen uusilla N-reiteillä.

Myös monien Vantaan linjojen reitit muuttuvat. Joitakin muutoksia tuli myös seutulinjoille, Espoon sisäisille linjoille sekä Keravan bussilinjoille.

Muutosten tavoitteena on ollut parantaa monipuolisesti bussiliikennettä pääkaupunkiseudulla. Suunnitelmat ovat olleet kuntalaisten kommentoitavina tammikuussa, ennen kuin HSL:n hallitus päätti niistä. Suunnitelmia muokattiin saadun palautteen perusteella ja hallitukselle esitettiin myös vaihtoehtoisia suunnitelmia. Keskustelu muutoksista on jatkunut vilkkaana muun muassa tällä palstalla, ja palautetta on tullut suoraan myös HSL:n suunnittelijoille. Osa palautteesta on myönteistä, etenkin jos matka-aika on lyhentynyt.

HSL seuraa linjastomuutoksen vaikutuksia ja valmistelee muutoksia, jos ne näyttävät tarpeellisilta. Hätiköityihin ratkaisuihin ei ole kuitenkaan syytä ryhtyä, vaan matkustajille on annettava aikaa löytää muuttuneet reitit. Tämä voi kestää kuukausia. Palautetta kuitenkin antavat useimmiten ne, joiden yhteyksissä tapahtuu heikennystä. Palvelun parantumisesta annetaan harvemmin kiitosta. Siksi muutosten valmistelu on tehtävä tasapuolisista lähtökohdista eikä vain saadun kriittisen palautteen perusteella.

Miksi muutos on tehty

Vaikka osa yhteyksistä on muuttunut vaihdollisiksi, on samalla muodostettu tiheällä vuorovälillä (ruuhka-aikoina 3 – 5 minuutin välein ja ruuhka ajan ulkopuolella 5 – 8 minuutin välein) liikennöitäviä osuuksia. Vaihtamisesta aiheutuva haitta on selvästi vähäisempi, kun vaihtoyhteyttä ei joudu odottamaan kauan. Tiheän vuorovälin tuoma vapaus matkustaa ilman aikatauluja on merkittävä matkustajamääriä lisäävä tekijä.

Linjastomuutos parantaa liikennöinnin taloutta, kun liikenne keskittyy entistä enemmän osuuksille, joissa kysyntä on vilkasta eivätkä bussit kärsi niin pahoin muun liikenteen aiheuttamista ruuhkista.
Nyt poistetut reittiosuudet ovat palvelleet suhteellisen pientä matkustajajoukkoa, mutta niiden aiheuttama epäluotettavuus bussien aikataulussa pysymiseen on haitannut suurta matkustajajoukkoa. Aikataulujen epäluotettavuudesta johtuen yhteisiä reittiosuuksia kulkeneiden linjojen bussit ovat myös usein kulkeneet peräkkäin.

460 kommenttia:

  1. Bussin 39 Kampin päättäri lähemmäs metroasemaa! Nyt se jää täysin väärään paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bussi 39 on just hyvä ja päättäri on ihan lähellä kampin metroasemaa + on hyvä saada likeettä jos ei jaksa kävellä 100 metriä

      Poista
    2. Linjassa ei vikaa, mutta pysäkki saataisiin siirtää lähemmäksi. Ihmislauma tukkii aina kyseisen risteyksen liikenteen kävellessään metrolle. + talven tullessa iäkkäämmät ihmiset joutuvat turhaan kävelemään matkan, kun kuitenkin bussi kiertää metroaseman takaa siihen viereen.

      Poista
    3. Ööh... Tsekkasin bussin reitin, ja päätepysäkki näyttäisi olevan ihan parinkymmenen metrin päässä sisäänkäynnistä.

      Poista
    4. Bussin 39 päättäri on nyt huonossa paikassa: samalla pyäkillä odottelee mm. linjojen 14 ja 18 matkustajat ja kaikki ovat yhtenä suurena epämääräisenä laumana odottamassa bussejaan. Minkään valtakunnan järkevää jonotussysteemiä ei ko. paikassa pääsee muodostumaan ja bussiin mennään vahvimman oikeudella.
      Lisäksi uuden reitin myötä pysäkkien määrä lisääntyi heti monella, ja matka Konalaan kestää huomattavasti kauemmin kuin aiemmin. Surullista.

      Poista
    5. Lomalainen pimennossa13.8.2012 klo 22.02

      Palasin 13.8. lomalta, enkä ollut kuullut uudistuksesta. Tulin kaupunkiin bussilla 360, jonka reitti oli vanha tuttu.

      Töistä tullessani en löytänyt tuttua 39:n päätepysäkkiä Kampista. Kiertelin hölmistyneenä aikani metroaseman edustalla. Tutun pysäkin kyltissä olikin toisen bussin numero, mutta ei mitään mainintaa muutoksesta. Katselin ympärilleni, muillakaan päätepysekeillä ei näkynyt 39:ä.

      Yritin etsiä metroasemalta karttaa tai muuta kylttiä, josta näkisin, mitä busseja alueelta nykyään lähtee ja mistä kaikkialta busseja voi lähteä. Ainahan linja-autoasemilla on karttoja, joista selviää kootusti laiturien sijainnit ja niiltä lähtevät bussit. Tilanne alkoi tuntua tosi absurdilta: useiden bussien päätepysäkkejä rajaamattomalla alueella siellä täällä alueella, josta ei aina voi tietää onko se jalkakäytävää vai ajotietä. En löytänyt bussien lähtöpaikan tuntumasta tietoa pysäkkien muuttumisesta. Alueella ei myöskään ole minkäänlaista kylttiä, joka kertoisi selkeästi mitä busseja lähtee ja mistä.

      En löytänyt 39:n päättäriä. Marssin väsyneenä, vihaisena ja nolona junalle ja vaihdoin 39:ään Pitäjänmäen asemalla. Nyt olen illalla kotona selvittänyt reittioppaan avulla 39 uuden reitin.

      Poista
    6. Linjan 39 uusi reitti on ehkä kartalta katsottuna sama matka kuin ennen, mutta matka-aika on nyt huomattavasti pidempi useiden pysäkkien yms. takia. Todella huono uudistus. Mietin myös sitä, että onko nykyään järkevää, ensin siirtää 39:n päättäri pois tutulta ja hyväksi havaitulta paikalta ja sitten vielä niin että 14, 18 ja 39 menevät peräkkäin samaa reittiä? Jos esim. 14 menee ensimmäisenä ja pysähtyy pysäkille, on myös muiden bussien pysähdyttävä, tämä todettu jo parina päivänä. Muutoksia saa tulla kunhan ne on järkeviä ja fiksuja, mutta tämä muutos täysin pieleen mennyt! Todella huono juttu!!

      Poista
    7. Viimeksi tänä aamuna kello kahdeksan maissa 14 ja 18 kulkivat (ainakin) Töölöstä koko matkan Kamppiin 39 perässä, aivan kuin junavaunut...se niistä vuoroväleistä!

      Poista
  2. Ihmettelen suuresti miksei linjan 42 reittimuutoksesta ole tiedotettu millään tavalla? Olisi ollut kohtuullista laittaa tietoa esim. pysäkeille jottei reittimuutos tule aamulla yllätyksenä. Tietoa saa kaivamalla kaivaa netistä.
    Ylipäänsä linjan 42 muutos on huono Kannelmäestä tulevalle: linja 43 kiertää koko Haagan ja matka keskustaan kestää ikuisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka pysäkkikatoksessa tiedotteet. Ja himaan tullu kanssa. Syytä vain ittees. Kannelmäen kuljettaja

      Poista
    2. Jos matka on Rautatieasemalle saakka, junaankin voi vaihtaa Kannelmäen asemalla. Joka tapauksessa Mannerheimintien pohjoisosan varrelta löytyy hyviä vaihtopysäkkejä Elielinaukion lukuisiin muihin busseihin tai raitiolinjalle 10.

      Poista
    3. Samaa mieltä kuljettajan kanssa että tästä on tiedotettu viikkokausia ja myös hsl sivulla on ollut LUKUISIA uutisia reittimuutoksista!!! ja on myös ollut monissa lehdissä ja uutisia reittimuutoksista. Esim. Metro lehdässä ja iltasanomien lehdessä

      Poista
    4. Joillekin ihmisillä pitäisi vain tulla ihan kotiovelle asti kertomaan kasvotusten tulevista muutoksista. Ehkäpä joku viisaampi voi kertoa millaisin keinoin pitäisi tiedottaa, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä.

      Poista
    5. Minua ei häiritse se, että olen loman vuoksi ollut uutispimennossa, ja sen vuoksi säästynyt kuulemasta asiasta. Se on oma valintani. Se, mikä ihmetyttää on, että Kampissa päätepysäkkien tuntumassa ei ole koostetaulua, josta selviäisi helposti, mitä kaikkia busseja alueelta lähtee ja missä niihin voi nousta. Taulu ei palvelisi ainoastaan muutosten vuoksi eksyksissä olevia, vaan myös tulevaisuudessa sellaisia kulkijoita, jotka käyttävät näitä busseja satunnaisesti.

      Poista
  3. Bussi 78 kulkemin Kivikonkaaren kautta on todella hyvä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bussi 78 muutos on todella huono. Ennen pääsi nuorison liikuntapaikka Myllyyn yhdelle liikennevälineellä Vuosaaresta. Nyt lapset joutuvat matkaan käyttämään bussia ja metroa.

      Poista
    2. Jesh, minä olen kanssa erittäin tyytyväinen reittimuutokseen.

      Poista
  4. tyytyväinen matkustaja 6813.8.2012 klo 12.09

    Suuri kiitos Linjan 68 reitti vaihodta ruuhka aikana matka aika on lyhentynyt noin 40 minuutista noin 30 minuuttiin. Ja ruuhka ajan ulkopuolella matka aika on 26-29 minuuttia. KIITOS PALJON!!! :) Oli tosi hyvä idea lakkauttaa linja 68X

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika raskas lukea kommenttiasi lukuisten kirjoitusvirheiden vuoksi. Pitäisi kirjoittaa "reittivaihto", "ruuhka-aika" ja "matka-aika". Mukava kuulla, että olet tyytyväinen. Minunkin mielestäni tuo 68:n muutos on hyvä.

      Poista
    2. Raskasta ajatella, että kirjoitusvirheet häiritsevät sinua noin suuresti. Kaikki eivät vain osaa, hyväksy se.

      Poista
    3. Muuten. Ok mut nyt arabiassa asuvat tukkii, loputkin paikat. mikä ärsyttää, kun joudun seisomaan päättäriltä- päättärille jo muutenkin...

      Poista
  5. Kartanonkosken seutulinjojen muutokset ovat hyviä ja selkeitä!

    VastaaPoista
  6. Bussin 16 poistuminen Etelä-Helsingistä on iso harmi, koska se oli eniten käyttämäni linja.

    Raitiovaunu 1A palvelee kuitenkin osin samoja kohteita. 16:n poistumista voisi paikata sillä, että 1A alkaisi kulkea Eiraan asti myös päiväsaikaan ja viikonloppuisin. Sille olisi nyt varmasti enemmän käyttäjiä, kun 16 ei enää ole vaihtoehtona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 16 poistettiin Bulevardilta ja Punavuoresta jo aiemmin. Uudet linjat 17 ja 24 palvelevat nyt mielestäni hyvin. Iltaisin ja viikonloppuisin tosin pitää tyytyä vaihtamaan enemmän kolmosen raitiovaunun kanssa.

      Poista
    2. 17 ja 24 eivät mene läheltäkään Munkkisaarta, josta itse kyytiin hyppäisin. Ja tuo 17 on linjana pelkkänä vitsi. Tuskin saa matkustajia, ja päätyy lopetettavaksi kuten taannoinen kokeilu linjan 12 kanssa. Ei lyhyttä matkaa keskustassa pitkin vuorovälein kulkeva bussi voi toimia.

      Poista
    3. Ehkä bussi 14 palvelee samantasoisesti kuin 16 palveli Munkkisaaressa. Linja 16 ajoi Kauppatorille, linja 14 ajaa nyt Kamppiin, molemmat vähän kaukana rautatieasemasta. Kampista pääsee Merihakaan/Kulosaareen bussiin 16 tai 58 raitiovaunun 9 avulla tai suoraan metrolla; tai vaihto Meilahdessa (58) / Töölössä (5[0]3). Olen tyytyväinen.

      Poista
    4. Olin myöskin linjan 16 ahkera käyttäjä. 1A kelpaisi myös, mutta se ei kulje silloin kun olisi tarvetta liikkua...

      Nykyisellään ei ole mitään hyvää korvaavaa linjaa.

      Poista
  7. Kruununhaan linjalakkautukset ottavat päästä, erityisesti 18 uusi reitti. Ennen sukkana sujunut työmatka piteni ajallisesti kestämättömäksi vaihtoineen. Vaihdoin kerralla polkupyörään ja oman autoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaavasti joku muu on kyseisten muutosten ansiosta vaihtanut kerralla omasta autosta bussiin.

      Poista
    2. Linjan 18 väli Kampista Kruununhakaan on nyt vain vaihdollisena omaa linjaansa 17. Linjan 17 pidempi vuorovälikö harmittaa? Toivottavasti silti linjan 17 autot saadaan täyteen matkustajia, niin HSL:n on pian lisättävä yksi auto ja ehkä hieman laajennettava liikennöintiaikaa.

      Poista
    3. Naurettavaa ,ettei Kruunuhaasta pääse klo:18.00 jälkeen POIS !!!!! Bussi 18 ottaminen pois Kruunuhaasta oli jo törkeää ,mutta sitten pitäisi uuden linjan 17 edes toimia illalla myöhempään ,sekä tiheämmällä aikavälillä!!!!

      Poista
    4. Eikö sieltä krunikasta voi kävellä pois?

      Poista
    5. Hyvä ja toimiva yhteys munkkivuoresta rautatieasemalle jäi nyt kokonaan pois. mitä saatiin tilalle?

      Poista
    6. Linja 55 ajaa Krunikkaan koko päivän.

      Poista
    7. Kun Kruunuhaasta yrittää päästä Töölön suuntaan, niin reittiopas ilmoittaa kävelymatkan olevan 0,9-1,3 km valitsipa melkein minkä vaihtoehdon hyvänsä.
      Poikkeuksena on linja 17 JOS aikataulu sattuu sopimaan. 25 minuutin vuoroväli on vain aivan naurettava (paitsi, ettei naurata). Linja 55 ei juuri auta tilannetta keskustaan mennessä, koska päätepysäkki on Rautatieasema eikä Kamppi.
      Vielä ongelmallisempaa on päästä takaisin Kruununhakaan,erityisesti illalla.Työ- ja erityisesti kotimatka hankaloitui "uudistuksen" jälkeen huomattavasti. Onneksi en ostanut koko vuodeksi lippua, vaan voin nyt rauhassa siirtyä auton käyttöön. Kävelen mieluummin parkkipaikalle ja ajan sieltä "yhdellä vaihdolla" työhön ja kotiin, kuin teen erilaisia kummallisia liikennevälinevaihtoja JA kävelen välimatkat. Ja nille nilittäjille, jotka selittävät yksityisautoilun tukkivan esim. Kaivokadun, voi todeta, että tukos johtuu niistä uusista järjestelyistä, jotka tehtiin raitiovaunujen 3 T ja 9 ajoreitin aikaisemmista muutoksista. Lyhyet liikennevalojen välit ja niiden ohjaus vielä pahentavat tilannetta.

      Poista
  8. Kivinokka ja Herttoniemen siirtolapuutarha jäävät paitsioon, kun bussi 16 lopetti sitä kautta kulkemisen. Itse matkustan väliä Merihaka-Kivinokka ja tänään siihen kului entisen 15 minuutin sijaan 45 minuuttia + yksi vaihto. Lähinnä siirtolapuutarhaa olevalle Itäväylän 58 ja 59 pysäkille ei pääse rattaiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 81 kulkee nykyään siitä Kulosaaren metroasemalle missä voi kätevästi vaihtaa 16:een.

      Poista
    2. Kaikenlainen vaihtaminen on varsinkin mökkeilevälle lapsiperheelle hankalaa!

      Poista
    3. 16:sta reitin muuttaminen oli huono kulosaarelaisen kannalta. Ennen oli kätevä yhteys Herttoniemeen, mutta nyt pitää kärsia sightingia. Mitä hyötyä 16:sta keskustaan päin, kun se ajaa lähes päällekkäin metrolinjan kanssa? Kruunuhaan kautta kiertäneellä bussilla pääsi kätevästi Kauppatorille ja sieltä Suomenlinnaan - nyt pitää kävellä Kaisaniemestä Kauppatorille. Ainoa parannus kulosaarelaiselle oli, että nyt pääsee "paremmin" Korkeasaareen - olihan se liian kaukana.

      Poista
    4. Samaa mieltä. Tuo bussi 16 ei enää palvele kulosaarelaisia. Aiheuttaa vain ruuhkaa Svinhufvudintiellä. Vaikka se aiemmin ei välttämättä pysynyt aikataulussa sen lisäarvo oli juuri se että pääsi lasten kanssa ilman vaihtoa Kruunuhakaan, Kauppatorille ja Eiraan/Punavuoreen. Vanha reitti takas heti!

      Poista
    5. Terveiset ensimmäiselle kommentoijalle. Matka ehdottamallasi vaihdolla Kipparlahden Silmukasta Merihakaan kesti 50 min. Löytyykö muita yhtä hyviä ehdotuksia vetokärryn tai lastenrattaiden kanssa kulkevalle?

      Poista
    6. Esimerkiksi keskellä arkipäivää linjan 81 vuoroväli on 15 minuuttia ja linjan 16 vuoroväli 20 minuuttia. Tästä seuraa, että lähtöajasta riippuen vaihto-odotteluun kuluu pahimmillaan tuo vuoroväli 20 minuuttia, ellei valitse edellistä tai seuraavaa linjan 81 lähtöä. Kyllähän vanhan bussin 16 kanssa sai kulumaan myös yli puoli tuntia odottelemalla ensin lähtöpysäkillä vajaan vuorovälillisen, esim. reilun vartin.

      Poista
  9. linjan 55 reitti muutos harmittaa koska ennen pääsi vallilasta niin suoraan koskelaan ja takas nyt vaihtaa viim.arabiassa kulkuneuvoa. Miksi tälläinen muutos??!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opettelisitko kirjoittamaan enne kuin kommentoit. Minä kirjoittaisin "Linjan 55 reittimuutos harmittaa, koska ennen pääsi Vallilasta suoraan Koskelaan ja takaisin. Nyt pitää vaihtaa viimeistään Arabiassa kulkuneuvoa. Miksi tällainen muutos?" Yksi kysymysmerkki riittänee ja huutomerkki on tarpeeton. Luo vain hysteerisen kuvan kommentoijasta.

      Poista
    2. Hieman lisää pakokauhua... Liikennesuunnittelijat hävittivät linjan 55 muutoksen myötä yöliikenteen sekä koillis-Koskelasta että Hermannin rantatieltä (linja 68 trokattiin pois).

      Poista
    3. Onkohan tämä taas oikea paikka nillittään kirjotusvirheistä?
      Olen samaa mieltä ensimmäisen kirjoittajan kanssa, huono muutos. Nyt ei pääse myöskään Hakaniemeen tai kurviin helposti. Eikä tiedotus tässäkään menny taas ihan putkeen, ainakaan omalla pysäkilläni ei vielä tänäkään aamuna ollut mitään ilmoitusta reittimuutoksesta. Lisäksi tuo reittimuutos ei kyllä nopeuttanut ainakaan tänä aamuna työmatkaani, vaikka eikö se ollut näissä muutoksissa tarkoituksena?

      Poista
    4. Erityisesti ihmetyttää se, että reittivaihdoksen myötä bussi 55 lopettaa liikennöinnin reilusti yli tunnin aiemmin kuin ennen, eihän se ennenkään kovin myöhälle kulkenut. Kyllä tuon linjan pitäisi jatkaa vähintään siihen 00.30 - 00.45 asti kuin aiemminkin. Käpyläläisenä minua myös harmittaa, että nyt en voi keskustasta tai Hakaniemestä kotiin tullessani joustavasti käyttää linjoja 65A tai 55, joiden pysäkit ennen sijaitsivat joko samassa kohden tai ainakin lähellä toisiaan. Iltaisin 65A kulkee turhan harvoin ja liikenne on usein jumissa. Eli omalla kohdallani palvelu huonontui selvästi - tottahan tietysti ymmärrän että jollekin 55:n reitinvaihdos saattoi olla mieluisakin. Sekin ihmetyttää miksi juuri tätä linjaa "leikattiin" Kampin suunnalla - 55 tuli yleensä nopeastija kitkatta Kampin alueen läpi, verrattuna toiseen käyttämääni bussiin 65A joka tulee Lauttasaaresta asti ja jumiutuu milloin mihinkin. Muuten, kirjoitusvirheiden kommentointi tällä palstalla on turhaa nipotusta, tärkeintä kai on että ihmiset saisivat äänensä kuuluviin.

      Poista
  10. Vantaa linjoista:
    Miksi linja 532 lopetettiin? Linja 435 on ihan hyvä linja korvaamaan sitä mutta se kulkee aivan liian harvoin kuin landella: kolme bussia aamulla ja kolme bussia päivällä takaspäin. :) Aika neurettavaa ollaan sentään ruuhka-alueella. Pitäisi päästä töistä joka päivä kello 4, ei kyllä onnistu.
    Lisää busseja linjalle 435!!!!!!

    VastaaPoista
  11. 532 oli tosiaan hyvä vaihoehto myös v35:n käyttäjille välillä Martinlaakso-Askisto.

    VastaaPoista
  12. Näin kirjoitin joukkoliikennefoorumille:

    HSL:lle saattaa päivän aikana tulla runsaasti palautetta, sillä yllättävän monella pysäkillä kilpitietoja ja erityisesti HELMI-näyttöjen määränpäätekstejä ei ole päivitetty (tämä koskee erityisesti linjoja h9, h14 ja h18).
    Huomasin myös että aamulla omatlahdot.fi-palvelussa luki vanhat tiedot (16 Hernesaari-Herttoniemi, 42 Elielinaukio-Kannelmäki ja 39 Kamppi (M)- Malminkartano), eli tiedon saanti ei ollut mitenkään helppoa.

    Ehkäpä hauskin virhe on Kuusitien Elielinaukiolle menevien linjojen pysäkillä. Kilpi on kyllä vaihdettu oikeaan (42 Kamppi/Kampen), mutta kaiken järjen mukaan se olisi pitänyt siirtää pysäkille, jossa myös Kamppiin menevät h41 ja h45 pysähtyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysäkkiaikataulu

      http://aikataulut.hsl.fi/pysakit/fi/1180206.html

      kertookin

      Kuusitie, pysäkki 1924, osoite Mannerheimintie

      41 42 45 Kamppi

      eli joku on taas tunaroinut kilvittäjäkaartissa.

      Poista
  13. Kuulostavat ihan järkeviltä ja hyvä, että nyt pääsee sporalla Länsisatamaan - paljon helpompi liikuntarajoitteisille (kun aiemmin piti ängetä täpötäyteen bussiin, joka oli paluumatkalla täynnä kaljakärryjä).

    Kumpulassa asuvien näkökulmasta vaan harmittaa, että nyt ei pääse suoraan enää suoraan Kamppiin ja Hietsuun. Se oli myös pyörätuolilla liikkuvalle helpompi vaihtoehto. Eihän Rautatieasemalta ole pitkä matka Kamppiin, mutta Mannerheimintiellä on aikamoinen kasa kiskoja ylitettävänä - saapi kokeilla pyörätuolilla, jos luulette olevan helppoa. Onneksi tunnelin/Forumin kautta voi kiertää, mutta se on aika hidas vaihtoehto, kun pitää mennä hisseillä edestakaisin jne... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieleeni tuli ehdottaa suunnassa Kumpulaan, kauemmas Forumin pysäkille päätymisen välttämiseksi, lisävaihtamista Kampissa samalta tolpalta bussiin 21V, joka vie Postikadulle.

      Poista
  14. no onpas kiva et espoossa ei enää pääse 16-linjoilla henttaalle tapiolasta. hienosti eliminoitu yks mahdollisuus päästä kotiin suurpeltolaisilta. muttei siltikään tarpeeks vuoroja 107:lla tai lisää pysäkkejä...

    VastaaPoista
  15. Hienosti edellnen bussit kulkevat peräkkäin Pakilantiellä!! Aamulla klo 06.03 lähtevä bussi tapaa bussit 66A:n ja 516 pakilantien ja Osuuskunnantien risteyksessä, sitten ajetaan peräkkäin stadiin. En ymmärrä miksi 66A:n ja 67 pitää ajaa jatkuvasti kiinni toisissaan. samoin rautatientorilta lähtö minuutin välein menevät???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis bussin 67 lähtöaika on tuo 06.03

      Poista
    2. Itse olen miettinyt tätä usein. Maunulassa (jossa myös asun) olen huomannut miten kaikki keskutaan menevät bussit kulkevat lähes samaan aikaan. Voisiko esim. 66/66A:n ja 67:n lähtöjä porrastaa paremmin ettei tarvitse odottaa pitkiä aikoja.

      Poista
  16. Minkä takia bussi 18 linja on muuttunut? nyt sekä meno että paluumatkalla joutuu tehdä koko Ulvilantien/Talin kierros. 18 bussi on muuten vain todella hidas, ja ihmisten täytyy päästä töihin ja kouluun. 18 bussi olisi voinut mennä päivälläkin Munkkiniemen puistotiestä.

    Ei mitään järkeä että 18 bussi menee menee jatkuvasti Ulvilantietä pitkin, turha ja hidas, kun Munkkiniemen puistotiellä tarvitaan joku toinenkin reitti ku pelkkää 4 ratikka.


    T. Nuorilta sekä Munkkiniemen mummoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkkivuoren päässä muutos on todella tervetullut. Ei enää jökötetä Raumantien pysäkillä vaan ajetaan ympyrä ja sitten sama toiseen suuntaan. Ei siinä tarvitse tehdä kuin yksi kierros. Muutos on hyvä. Ja vuorovälitkin riittävät.

      Poista
  17. Kiitokset siitä, että bussi 78;n reitti kulkee Kivikon kautta, (Kivikonkaari). Yhteydet kahteen suuntaan parantuivat huomattavasti.

    VastaaPoista
  18. Todella huonosti suunniteltu nämä Munkkiniemen/ Munkkivuoren linjat. Iso miinus että 18 bussilla ei enään pääse rautatienasemalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkkiniemeläisten ei siis oleteta kulkevan KUIN Kamppiin!? Ei pääse Rautatientorille ,Kaisaniemeen ,eikä Kruunuhakaan ,älytöntä!!!
      Bussin 18 reitti takaisin Kruunuhakaan!

      Poista
    2. Miltä tuntuu vaihtaa Kampissa raitiovaunuun 9, raitiovaunuun 3T tai bussiin 17 (jonka vuoroväliä on jo toivottu tihennettäväksi)?

      Myös muualla kuin Kampissa voi vaihtaa.

      Poista
    3. Vaihtaminen tuntuu huonolta ja hidastaa edelleen matkaa. Munkkiniemi ja Munkkivuori ovat muutenkin hitaan ja ruuhkaisen matkan päässä. Rupeaa olemaan yhteydet sitä luokkaa että kävellenkin on nopeammin perillä. Linnuntietä kuuden kilometrin matkaan tuhraantuu 45min.

      Poista
    4. Kampista menee myös metro rautatieasemalle...

      Poista
  19. Mannerheimintie 105 kohdalla (Hesurger talolla) lienee ajatuskatko. Ko pysäkille on nyt kerätty pääasiassa bussit, jotka kääntyvät Mannerheinmintieltä Vihdintien suuntaa.

    Kuitenkin seuraavalle pysäkille, josta bussit pääasiassa jatkavat Hämeenlinnantielle (=Nurmijärventie) on laitettu bussit numero 40 ja 63, jotka ajavat Vihdintien kautta Etelä-Haagaan Kauppalantielle. Hämmentävää logiikka!

    VastaaPoista
  20. Linjan 18 reitin muutos on täysin järjetön. Nyt se köröttelee Munkkivuoresta 14n perässä Eiraan, eikä keskustaan/Kruunuhakaan pääse enää Munkkivuoresta bussilla. Tämä vaikuttaa monien lasten/nuorten kouluvalintoihin, kun keskustaan ei enää pääse kätevästi yhdellä bussilla. Eiraan oli jo yhteys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös hiukan närkästynyt siitä, ettei Munkkivuoresta pääse enää bussilla aivan kaupungin ytimeen eli Rautatieaseman nurkille.

      Poista
    2. Samaa mieltä!!! Linja 17 ei korvaa linjan 18 puuttumista!!!

      Poista
    3. Bussin 18 reittimuutos vaikeuttaa monen opiskelijan matkaa munkkivuoresta yliopistolle. Rautatieasemallekin olis hyvä päästä ison laukun kanssa suoralla yhteydellä... Ei ilahduta ei.

      Poista
  21. Itse matkustaisin Munkkiniemen ostarilta Kaivokadulle/Kaisaniemeen nyt bussilla 14 tai 39 ja Kampin-ratikalla 9.

    VastaaPoista
  22. Perheen nuoriso matkustaa kouluun Etu-Töölöstä Liisankadulle, koulumatkaa n. 2,5 kilometria. Reittimuutosten jälkeen Reittioppaan nopein reitti ehdottaa vähimmillään 1,1, enimmillään 1,9 kilometrin kävelyä, matkan kesto 22-27 minuuttia. Vähiten kävelyä -vaihtoehto taas ehdottaa useimmiten kolmen, aivan poikkeuksellisesti vain kahden kulkuneuvon käyttöä, matkaan venähtää 26-41 minuuttia. Aika hurjaa, kun kävellen tähän matkaan menee puolisen tuntia. Ennen pääsi 18:lla suoraan, lähes ovelta ovelle. Musiikkilukiolaisella on koulurepun lisäksi vielä usein soitin mukana, joten koko matkan kävely ei ole järkevää, vaikka hyvää hyötyliikuntaa olisikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni Etu-Töölössä ajaa raitiovaunuja, etenkin 3T, josta pääsee Liisankadulle kerran toiseen raitiovaunuun vaihtaen. Rautatientorilla voi kokeilla vaihtaa myös bussiin/bussista 17 tai 55, vielä helpommin suunnassa Liisankadulta länteen.

      Poista
    2. Reittiopas laskee nopeammaksi kävellä 800 metriä Kamppiin yhdeksikön raitiovaunuun, kuin ensin kävellä kotiovelta vähän takaisinpäin kolmosen pysäkille ja körötellä sillä Kampin kautta Rautatientorille. Esimerkiksi yhdistelmä 3T+55 vie vähän yli puoli tuntia silloin, kun aikataulut sattuvat osumaan kohdalleen, muulloin reilusti enemmän. Muita ratkaisuja on tässä tietysti itsekin laskeskeltu, mutta koululaiselle toki olisi eduksi, kun voisi arvioida kouluun ehtimisen reittioppaan perusteella edes suhteellisen tarkasti.

      Poista
  23. En ymmärrä linjan 510 reittimuutosta. Moni ihminen tulee kyytiin Uomatien pysäkeiltä ja nyt täytyy kävellä 1-2 pysäkinväliä jos haluaa päästä samaan bussiin. Minulla meni jo entisellä reitillä työmatkaan +50 minuuttia julkisilla, eikö Myyrmäestä Tapiolan/Keilasataman suuntaan saisi nopeampaa ja joustavampaa yhteyttä?

    VastaaPoista
  24. Hiukan hankalaa kun Munkkivuoresta ei pääse enää suoraan rautatieasemalle.
    Matka Kampista (tennispalatsin kulmalta?) ei ole pitkä, mutta kyllä se joka päivä ja huonossa kelissä ärsyttää talssia. Tietystihän sitä voisi mennä metrolla sen pikku pätkän, mutta typerältä sekin tuntuu.

    VastaaPoista
  25. Kelpaako matkustaa Munkkiniemestä/-vuoresta Kruununhakaan busseilla 58 ja 55, vaihto Tynnyrintekijänkadulla? Bussin 55 osuus vie vain muutaman minuutin plus vaihto-odottelun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos asuu munkkivuoren ostarin vieressä niin helppohan siitä on hypätä vaikka mihin bussiin.
      Hankalampaa niille jotka asuvat ulvilantien puolessa välissä. Aikaisemmin pystyi vaivattomasti hyppäämään 18 ja pääsi rautatieasemalle ja jopa kruununhakaan asti.

      Poista
    2. Ehkä raitiovaunusta 3T, 4 tai 9 on nykytilanteessa jotakin vaihtohyötyä. Ulvilantiellä ajaa myös bussi 52, josta voi vaihtaa jo Munkkiniemessä neloseen.

      Poista
    3. Niin voi olla että pitää siirtyä käyttämään 52 ja 4T, mutta nelosen ratikka köröttelee manskua. Töölöön mennessä siitä ei ole mitään hyötyä. 3t ei ole mitään hyötyä Munkkivuorelaisen näkökulmasta.

      Poista
    4. 52 kulkee harvoin ja on epävarma linja, en laskisi sen varaan joka aamu.. Ja aivan totta tuo, että esim 14,39 ja 58/57 hyödyttävät kunnolla vain ostoskeskuksen vieressä asuvia!!

      Poista
  26. 78 uuden reitin takia koulumatkani hankaloitui huomattavasti.. Kesällä on hyvä mennä lyhyt matka (3km) pyörällä mutta entäs sitten talvella kun lunta tulee vaakatasossa ja on -20?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee se 3 km kävellenkin. Tietysti bussilla matka olisi mukavampi.

      Poista
    2. Apua saattaa olla linjoista 94, 94A, 94B ja 95, jotka ajavat mm. Kehä I:n ja Mellunmäen välisillä alueilla.

      Poista
  27. Minä en ymmärrä miksi Munkkivuoresta pääsee Kamppiin Eiraan nyt 14toista ja 18toista, mutta rautatieasemalle pitää vaihtaa/ kävellä kampista.
    Paras reitti 18 oli se pari muutosta sitten voimassa ollut eli Munkkivuoresta pääsi kampin kautta rautatieasemalle ja kruunuhakaan.
    Miksi se ei ollut hyvä ja toimiva?

    Miksi 18 ei muuten voisi mennä yhteen suuntaan munkkiniemen puistotietä pitkin ja jatkaa siitä keskustaan päin? 52 voisi mennä suoraan munkkiniemeen ilman koukkua ulvilantiellä.

    Nämä viimeisimmät muutokset ainakin ovat ihan järjettömiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusivat varmaan vähentää liikennettä Kaivokadulla.

      Poista
    2. Kaivokatu voitaisiin pyhittää ainoastaan joukkoliikenteelle. Vai miksi sen kautta pitäisi henkilöautojen päästä ajamaan??

      Poista
    3. ^ Samaa mieltä. Samalla Esplanadista voisi tehdä kävelykadun, ja liikenne itään päin tunnelia pitkin. Olisi aivan mahtavaa...

      Poista
  28. Aloitetaan poikkeusliikennetiedotteista. Krunikaan ei 18 liikennöi, mutta HSL:n tiedote kertoo tänään 13.8 jotain aivan muuta: "13.08.2012 15.14 - Helsingin sisäisen liikenteen linja 18 Kruununhaasta, klo 15:15 peruttu.
    Syy: tekninen vika."

    Laittakaapa tiedotus kuntoon ensin.

    Muutoksista: linja 16 palveli erittäin hyvin suorana yhteytenä idästä etelään, mutta ideologia vei voiton.

    Raitiolinja 9: kaunis ajatus, hommat jäivät puolitiehen.

    1) Pysäkkikartat vanhoja monin paikoin
    2) Päreitä ei kaikkialla vaihdettu
    3) Länsilinkin pysäkillä betoniporsaassa kyltti, jossa ei lue mitään (vain ratikan kuva, ei edes aikataulua)
    4) Pysäkkinimissä virheitä: vaunun sisällä näkyy teksti "Ruoholahdenkatu", päreissä ja aikatauluissa "Ruoholahden villat"
    5) Huono ohjaus Länsiterminaalissa turisteille, ei opasteita, ei mitään selkeää kylttiä, joka kertoisi englanniksi, suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, viroksi ja venäjäksi miten keskustaan pääsee. Lippuautomaattiin on joku liimannut omatekoisen opastelapun venäjäksi jo lakkautetusta bussilinjasta 15A.
    6)tänä aamuna Elielin laiturissa 20 kummitteli edelleen linjan 15A tunnus. Vaan eipä tullut turistien odottama bussi 15A. Mitään ohjausta tai viitettä ei ole tuosta bussipysäkiltä ratikkaan 9.
    7) Ruoholahdenkadun valot taattua kaupunkisuun.viraston laatua: karmeat odotusajat, ei etuuksia.
    8) Palokuntavalot eivät toimi
    9) Pysäkkien led-näyttöihin ei vaihdettu uusia tietoja...
    10)Miksi bussin 17:n pysäkeissä lukee määränpäänä "Kamppi", kun bussi on menossa Viiskulmaan?
    11) Ruoholahdenkadulla ratikan ja bussin kohtaaminen liian ahdas.

    Eli plörinäksi meni..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse odotin tänään ratikan kyydissä kohti keskustaa tuossa Ruoholahdenkadun risteyksessä n. 3 valokierron ajan. Tämän jälkeen saatiin koko risteykseen vilkkuvat keltaiset. Odotusta oli myös Länsilinkin kohdalla suuntaan ja toiseen. En tiedä sitten onko ratikoiden etuuksia vielä otettu käyttöön.

      Poista
    2. Hei vaan!

      Esitän Ville Lehmuskoskelle/KSV ja Lauri Rädylle/HSL seuraavan pyynnön: Voisiko Ruoholahdenkadulle lisätä vielä yhdet valot raitiovaunuille. Nyt peräkkäin on kahdet valot 20m välein. Ehdotan, että 1-2 lisävalot olisivat hyvä juttu. Nilkuttava ratikka odottaisi valoissa näin lähes 10min. Miltä kuulostaisi, aika fiksulta, eikö?

      Helsinki voisi näin puolustaa asemaansa punaisen aallon kaupunkina, jossa on eniten liikennevaloja asukasta kohden.

      Poista
  29. Ihmettelen suuresti linjan 55 reittimuutosta. Aikaisemmin toimiva linja on nyt täysin hyödytön. Matka-aika piteni huomattavasti, eikä reitti palvele enää asiakkaita!
    Miten vammaiset ja vanhukset pääsevät Koskelasta Hakaniemeen, eivät enää mitenkään. Bussi 55 kulkee Kruunuhaan kautta pitkin muutenkin ahdasta Liisankatua ja vielä ruuhkaisan Sörnäisten Rantatien kautta. Säälin kuljettajia; näihän tämäkin linja saadaan kokonaan loppumaan. Iltapäivisin bussi on yleensä täynnä, tänään lähes tyhjä: 3 matkustajaa. Kiitos, ostan auton, jotta pääsen kätevästi keskustaan. Haluaisin tietää niitteen poliitikkojen nimet, jotka asuvat Kruunuhaassa ja jotka halusivat sinne monta bussilinjaa. mm.17 suoraan Punavuoren terveysasemalle? Palvelut eivät ole tasapuolisia kaikissa kaupunginosissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiiko matkalla Hakaniemeen vaihto joko Kustaa Vaasan tiellä toiseen bussiin tai bussiin 16 Sörnäisten rantatiellä? Valinnasta riippuu, mihin kohtaan Hakaniemeä päätyy. Vielä Liisankadulla pystyy vaihtamaan raitiovaunuun pysäkinväli takaisinpäin Hakaniemeen (Ympyrätalolle kaksi).

      Paluumatka Koskelaan on sekin melko helppo, veikkaisin vaihtoa Kustaa Vaasan tien alussa.

      Poista
    2. Samaa mieltä ensimmäisen kirjoittajan kanssa. Me käytetään usein 55:sta matkustaessamme paitsi Rautatientorille/Kamppiin, myös Kurviin ja Hakaniemeen. Kyllähän näin sulana aikana pääsee pyörätuolilla Kumpulasta rullaten vaikka Arabiaan ja siitä voi hypätä sporaan. Mutta eri asia talvella, kun on metri lunta... Bussien vaihtaminen on muutenkin hankalaa kuskien epäauttavaisen tyylin vuoksi, mutta lumisohjossa se on kaksin verroin vaikeaa.

      Poista
    3. Olen täysin samaa mieltä siitä, että bussilinja 55 kulkee täysin käsittämätöntä reittiä. Bussi kiertelee ja kaartelee kapeita katuja eri kaupunginosissa ja ne jotka ovat tulleet Koskelasta kyytiin tai ovat matkalla Koskelaan joutuvat istumaan käsittämättömän pitkän aikaa matkatessaan määränpäähän. Kaikilta eivät mm. iän tai vammaisuuden takia vaihdot onnistu. Bussilinja palvelee ilmeisesti vain Kruunuhaassa ja Sörnäisten rantatiellä liikkuvia. Koskelalaiset on unohdettu uudistuksessa täysin. Tällaisia uudistuksi tehtäessä pitäisi hieman kartoittaa asuinalueen väestöpohjaa mm. ikärakennetta. Todella surullista, että tavalliset julkisen liikenteen käyttäjät on unohdettu.

      Poista
  30. Linjan 68 korvannut linja 55/55K ei pysähdy lainkaan Hakaniemessä Valtiokonttorin pysäkillä. On ymmärrettävää, että Hakaniemensillan jälkeen Kruununhaasta tultaessa pysäkkiä ei kertakaikkiaan ole ennen Sörnäisten rantatien varsin pitkällä olevaa pysäkkiä, mutta olin tänään todistamassa, kuinka kauhuissaan eräs vanha rouva oli, kun hän ei päässyt linjalta 55/55K ulos matkallaan Hakaniemeen. EI Helsingissä ole ollut tapana toteuttaa linjamuutoksia joissa kokonainen kaupunginosa ohitetaan.

    Linjan 68 korvannut linja 55/55K tulee jatkossa keskustaan ajaessaan mitä pikimmin pysähtyä Hakaniemessä Valtiokonttorin pysäkillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päättelisin kyseisen pysäkin jääneen yksinomaan idän suunnan yö- ja varhaisaamulinjojen käyttöön. Ehkä tolppaan pitäisi kiinnittää havainnollisuuden nimissä iso kuunsirpin kuva. Suunnassa keskustasta pysäkillä ei ole ollut paria, ja paikka on ryhmittymisen kannalta hankala.

      Poista
    2. Pysäkki palvelee matkustajia, ei ryhmittymistä. Linjan 55/55K käyttäjistä suurempi osa tarvitsee linjaa käydäksen Hakaniemessä, ei vilkkaassa Kruunuhaassa. Valtiokonttorin pysäkkiä mahtuu siirtämään siten, että se saadaan palvelemaan matkustajien tarpeita.

      Poista
    3. Oletteko tutustunut tuohon 55/55k -linjan linja-karttaan? On kyllä erikoinen tapaus. Mutta nyt kuljettaa käyttäjänsä kiireesti Hakaniemen hallin, torin, ravintoloiden, puistojen, pankkipalveluiden ja Hakaniementorin liikennevälineiden ulottumattomiin. Hakaniemestähän kulkee melkoinen määrä linjoja joiden lähtöpiste on Hakaniementori, mutta ilmeisesti linjan 55/55k onnekkaat asiakkaat saavat palvelun, jossa heidän vasten tahtoaan kuskataan aika koomisella tavalla muutaman kaupunginosan lävitse, jotta pääsevat sitten muuta kautta palaamaan Hakaniemeen, jotta tuo ryhmittyminen Valtiokonttorin edessä ei pääsisi muita häiritsemään. Kohta varmaan HSL ottaa käyttöön muitakin mummonpyörityslinjoja, joilla reippaat eläkeläiset saavat aivan käsittämätöntä palvelua.

      Poista
    4. Asun Hermannissa Rantatien varrella, enkä omista autoa. On sanottava, että 55 ei minunkaan mielestäni toimi, koska sillä ei pääse Hakaniemeen. Kalasataman mainostaminen ei tässä auta, sillä siellä vaihtaminen tai sinne käveleminen (kotoani n. kilometri) ei vaan ole kätevää nelihenkisen perheen kauppakassien kanssa. Hakaniemen palvelut ovat tärkeitä myös pohjois-Hermannin asukkaille, Kruununhakaan ei niinkään ole asiaa, saati keskustaan.

      Poista
    5. Silti tekee mieli mainostaa Kalasatamassa metroon ja metrosta vaihtamista liityntäyhteytenä joko bussi 55[K] tai 56. Muistaakseni metroasemalla on jo valintaa helpottava bussinäyttö.

      Poista
    6. Tekee mieli kysyä, oletko vaivautunut katsomaan ihan molemmilla silmillä minkälaista on kulkea esimerkiksi heikkovoimaisena julkisissa liikennevälineissä? Kalasataman metroasema on varsin pahanhajuinen rakennustyömaa seuraavat kymmenen vuotta. Siellä on erittäin epämiellyttävä liikkua revityn asvaltin, jatkuvasti siirtyvien kulkuväylien ja joka puolella jalankulkijoiden keskellä poukkoilevien pyöräilijöiden takia. Talvella tienoosta ja Kalasataman metroasemasta tulee hoitamattomien ja sinne tänne kallistettujen kulkuväylien takia todellinen kuolemanloukku. Voin vakuuttaa että ei siellä edes tervejalkaisena kulje kuin pakosta. Voitte arvata miltä hissit haisevat, 13.8. vuorossa oli ihmisuloste.

      Poista
    7. Kalasatamassa on tosiaan inhottava "hissipakko" liukuportaiden puuttuessa. Toivottavasti siivousta voidaan tihentää.

      Jouko-kutsulinja J60 palvelee tavallista massajoukkoliikennettä huomaavaisemmin. Muun muassa kaikki vanhan reitin 55 pysäkit Hakaniemestä pohjoiseen ynnä Hermannin rantatie kuuluvat edelleenkin J60:n reviiriin.

      Poista
    8. Koska 55/K on tyypillinen "mummolinja", niin sen reitin voisi pistää koukkaamaan Hakaniemen torin vierestä, sieltä mistä mm. 51 ja 73 lähtevät. Näin myös vanhukset pääsisivät lähemmäs Hakaniemeä suoralla yhteydellä, eikä se lisäisi matka-aikaa kuin ehkä 1-2 minuuttia.

      Poista
    9. Joku ihme hiippari kertoo tämän päivän Hesarissa, että Koskelasta pääsee monella bussilla Hakaniemeen. Juupa-juu - se lämmittää meitä kaikkia Hermannin rantatien varrella. Onkohan jotenkin vaikea hahmottaa mitä Kalasatamassa tapahtuu tällä hetkellä ja kuinka paljon Hermannin rantatiellä on bussinkäyttäjiä? 55/K-linjan suunnittelu on liikennesuunnittelun helmiä - tulee mieleen Pasilan rakentaminen. Nykyiset liikennesuunnittelijat ottavat selvästikin oppia ammoiselta Pasilan suunnittelujoukkiolta, joiden mielestä Pasilassa ei lainkaan tarvinnut jalkakäytäviä ( - ne oli päällystetty ontelokivillä, joiden päällä ei voinut kävellä). Kysyttäessä kerrottiin, ettei Pasilaan ole suunniteltu jalankulkua maan tasolle - jalankullkijat siirtyvät paikasta toiseen Pasilan yläkansia pitkin...

      Poista
  31. Raitiovaunumies Antero sanoi että vaunu 9 ajaa 7 minuutissa Kaivokadulta Länsisatamaan. Raitiovaunu on siis kätevä ja nopea.
    Martti Salomaa

    VastaaPoista
  32. Täysin järjetöntä suunnittelua ja toteutusta.Taaskaan ei matkustajilla ollut muutoksiin mitään sanottavaa.Tuli vain lisää henkilöitä jotka liikuntarajotteisian joutuvat kärsimään vaihtojen myötä.Hkl kun keksi muuttaa tai lopettaa juuri ne linjareitit joita on vain se yksi ja ainoa ja sekin aina täynnä matkustajista.Ainankaan ei voi väittää että olisi kannattamaton linja,päinvastoin.Ei taida päättäjillä olla ihan homma hanskassa.

    VastaaPoista
  33. Bussilinjan 55..muutokset ja lopetukset todella järjetöntä touhua.Ainut läpilinja,Koskelasta-Hietsuun.Koskelan ja lähialueen matkustajat käyttivät sitä asioidakseen kurvissa-hakiksessa-keskustassa ja hautuumaalla.Nyt on vanhuksilla,liikuntarajoitteislla,lastenrattailla kulkevilla..jne.mukavat hetket mennä vaihtopysäkille tuohon Arabian kohdalle,katsotaan kuinka ne pysäkit ruuhkautuvat.ja mikä ihmeen vimma oli se ainut linja lopettaa joka kulkee Koskelasta hakikseen.matka on pitkä jos trollaattorilla menee Koskelan päässä pari kilsaa pysäkille,tai opettelee vaihtoon ja odotukseen välimatkalla.koskelassa myös sairaala ja alue joissa asustelee henkilöitä joille liikkuminen erittäin hankalaa.taitaa nuo lähimmät pankit ja virastotkin löytyä hakaniemestä.kiitos vain päättäjille kun ette huomioineet lainkaan matkustajia jotka asustelevat Päättärin läheisyydessä ja matkan varrella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvoisat 55/K:n käyttäjät! Älkää unohtako Kalasataman metroasemaa.

      Poista
    2. Lukeutuuko muuttumattomana pysyneen bussin 65A reitin pohjoisosan lähialue Koskelaksi? Bussista 65A voi tarvittaessa vaihtaa Mannerheimintiellä bussiin 24 Hietaniemeen ja Seurasaareen. Raitiovaunuun 8 voi puolestaan vaihtaa Sörnäisissä tai toisestakin Koskelan-bussista 52 Arabiassa.

      Poista
    3. Sehän tässä hassuinta onkin, että lähes kaikki kantakaupungin suorat yhteydet on tehty vaihdollisiksi. Jotenkin se sotii sitä ajatusta vastaa, että joukkoliikennettä tulisi suosia keskustassa ja jättää oma auto kotiin tai jopa liikkeeseen.

      Poista
    4. Niin ymmärsinkin, että kyseessä on poliittinen sota, jossa tällä kerralla ydinkeskustan läpi ajava bussiliikenne joutui sopeutumaan ja vetäytymään henkilöautojen ylivallan takia. Noin puolet Kaivokadun busseista piti karsia pois ruuhkasta ja hieman etelämpää linja 16 kokonaan.

      Bussilinjat 65A ja 66A sekä raitiolinja 9 (metron ohella) ajavat kuitenkin edelleen suoraan Hakaniemestä Kampin länsipuolelle. Saa nähdä, riittävätkö niissä paikat.

      Poista
    5. Ja mikäpä se onkaan tulossa syksymmällä, kunnallisvaalipäivä.
      Aika helppo arvata, että lupauksia tän muutoksen poistamisesta saadaan roppakaupalla.

      Poista
  34. Bussi 18 muutos Munkkivuori-Eira ei palvele meitä Munkkivuorelaisia. Emme pääse täältä enää vaihtamatta kaupunkiin. Samoin kuin linjan kierrättäminen Ulvilantietä pitkin myötäpäivään ja vastapäivään on aika käsittämätön hidastus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Ihan käsittämätön 18 reitin uudistus. :(

      Poista
  35. Kyllä kalasatamaan menee myös linja 56
    tänään ajoivat peräkkäin . linja 55 olisi säästynyt jos
    56 olisi jatkettu rautatietorille.

    VastaaPoista
  36. Muistakaa pitää puukko mukana, jos joku hullu lipuntarkastaja käy päälle kaasusumuttimen kanssa.
    HSL on tainnut unohtaa kertoa työntekijöilleen, että he eivät ole poliiseja, joten ylilyönnit ovat sitten samaa laatua kuin vartijoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, huh. Parempi olisi neuvoa: maksakaa liput ennen kyytiin nousua, ja jos ette, älkää käykö tarkastajien päälle - varsinkaan se puukko kourassa! Miten tämä muuten edes liittyy aiheeseen?

      Poista
  37. Kaikki (tai ainakin melkein) muutokset olivat suuri käännös parempaan suuntaan. 39 sai vihdoinkin päättärin missä tietää mihin kohtaan bussi pysähtyy, edellisellä paikalla sitä ei tiennyt vaan se riippui kuljettajasta tai oliko paikalla 45 bussi. 24 reitti on mainio joskin siinä näkyy kyllä olevan joitakin liikenteellisesti hankalia paikkoja. Paras uudistus on kuitenkin 9 ratikka kun vain terminaaliin saisi useampia automaatteja tai muuten vaunut myöhästyvät lähdöistään. Asiaa auttaisi lipunmyynnin lopettaminen kaikista ratikoista kuten "suurissa" kaupungeissa on tapana. Mutta kaikkeen muutokseen päällimmäisenä sanana on KIITOS!

    VastaaPoista
  38. Liityn linjan 18 uudistuksen vastustajiin. Aivan tolkutonta. Ja krunikan eliitti sai tuon muutoksen takia takaisin vanhan 17 linjan, tosin torsona senkin.

    Että pieleen meni niin kuin vain voi!

    ja vaihdon suosittelijat voivat pitää näppiksen kurissa. Munkkivuoresta matkustaminen keskustaan päin on jo niin hidasta, että vaihtaminen tekee hommasta jo naurettavaa.

    Nyt olis hyvä aika ottaa käyttöön se ostarin metropysäkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep.. Munkkivuorelaisia ei pelasta enää mikään muu kuin metro. Naurettavaa, että muutenkin hidas yhteys keskustaan korvattiin nyt vaihdollisella. Jos 18 oli ongelmallinen ja hidas reitti, miksi ongelma ratkaistiin poistamalla sen reitti asemalle? Ei ongelmia näin ratkaista. Seuraavaksi varmaan 18 poistuu kokonaan, kun menee nyt samaa reittiä 14 kanssa.. Lähes siis.

      Poista
  39. Suurkiitos linjan 81 uudistuneesta reitistä, jossa päätepysäkki siirtyi Kulosaaren metroasemalle !
    Tämä helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti ainakin meidän keskustan suuntaan kulkevien matkaa, kun ei tarvitse matkustaa 'väärään suuntaan' koko Herttoniemenrannan läpi ensin Herttoniemen metroasemalle, jotta pääsee metroon.

    Erityisesti meitä liikuntaesteisiä tämä ilahduttaa, kun reipas käveleminen ei aina valitettavasti onnistu, vaikkapa tähän uudistukseen mennessä olikin nopein tapa päästä metrolle.

    VastaaPoista
  40. Olen todella surullinen linjan 16 kohtalosta - se on ollut ahkerassa käytössäni lähes päästä päähän. Erityisen tärkeä se on ollut mm. Herttoniemen ja Kivinokan mökkiläisille, ja myös Kruununhaan, Merihaan ja Etelä-Helsingin asukkaat olivat tottuneet sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Mahdolliset hitaudet linjalla ovat kokemukseni mukaan johtuneet usein a) siitä että Korkeavuorenkadulla saa talvellakin pysäköidä molemmin puolin tietä b) suuresta risteilymatkustajien määrästä (joka välillä toki hidastaa ratikkaliikennettäkin). Tuokaa 16 takaisin!

    VastaaPoista
  41. Kipparlahden silmukkaa käyttää noin 800 mökkiläistä, Kivinokan vapaa-ajan liikkujat, Kulosaaren kartanon asiakkaat, venesataman käyttäjät ja muut ohikulkijat. Aiemmin bussilla 16 pääsi keskustaan ja vielä pidemmällekin. Nyt halutessaan Etelä-Helsinkiin, pitää ottaa bussi 81, metro ja ehkä vielä ratikkalinjakin. Todella epäonnistunut reittimuutos. Torsolinjat 16 ja 17 eivät palvele ketään, paitsi paria äkäistä krunalaista, jotka eivät voi kävellä paria korttelia ratikkaan päästäkseen sinne Punavuoren terveysasemalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 16 on itse asiassa nykyään aika onnistunut linja - saatiin yhdellä iskulla bussiyhteys sekä Korkeasaaresta että Kulosaaresta Rautatientorille. Lisäksi saatiin yhteys Korkeasaaresta Kulosaaren metroasemalle.

      Poista
    2. Enpä ole juuri muita kehuja täällä huomannut bussi 16:n reittimuutoksesta. Taitaa olla moderaattorin puheita!

      Poista
    3. Uusi 16 on täysin idioottimainen linja. Ketä kiinnostaa joku helvetin korkeasaari.

      Poista
    4. Linja 16 palvelee maalaisserkkuja, jotka menevät rautatieasemalta Korkeasaareen ja takaisin. Ei sitä ole tarkoitettukaan enää stadilaisille.

      Poista
  42. Julkisen liikenteen tavoitteena lienee saada kaupunkilaisten arki toimimaan. Toimiva bussilinja vie matkustajat sinne, minne näiden on arjessaan tarpeen mennä. HSL:n suunnittelijoiden tavoitteena on valitettavasti ollut jokin muu.

    Suurimpia epäkohtia linjastomuutoksissa on Koskelan ja Kumpulan asukkaiden bussiyhteyden katkaiseminen Sörnäisten, Hämeentien ja Hakaniemen suuntaan. Ne ovat asukkaille keskeisiä asiointialueita, eivät Hermmanninranta ja Kalasatama, jonne bussi 55 linjastosuunnitelman jälkeen vie.

    Aivan järjetön ratkaisu, erityisesti kaupunginosassa, jossa asuu poikkeuksellisen paljon vanhuksia, autottomia lapsiperheitä vaunuineen sekä vammaisia ja muuten liikuntarajoitteisia henkilöitä, joiden arki on riippuvainen suorasta bussilinjasta.

    Ikävä maku on myös jäänyt HSL suunnittelijoiden asenteesta: Kun kommentteja linjastoluonnokseen kysyttiin, kiinnostus oli niin näennäistä, ettei kommentoijille edes vastattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakaniemen ja Kustaa Vaasan tien välillä ajaa edelleen monta bussilinjaa. Itse asiassa linjan 73 päätepysäkki on Hakaniemen tori eikä kuten vanhalla 55:llä suunnassa keskustaan kauempana Paasivuorenkadun nurkalla. Mikä vika on esimerkiksi linjassa 73?

      Suunnassa keskustaan linjoilta 52, 55[K], 56 ja 506 voi kaikilta vaihtaa Kustaa Vaasan tiellä Hämeentien busseihin samalla katoksella joko 3030 Sumatrantie tai 3028 Kumpulan kampus. Mistä tässä nyt porutaan? Liikaa valinnanvaraa? Liian lyhyt odottelu vaikkakin kahdessa osassa?

      Poista
    2. Kysymys lienee on siitä, että lasten ja vanhusten ja muuten liikuntavammaisten siirtyminen dösasta toiseen ei oo mitään herkkua.
      Varsinkin silloin, kun tarkoituksena on ollut käydä ostoksilla Hagiksessa torilla ja hallissa.

      Poista
    3. Kustaa Vaasantiellä liikennöivien bussien (mm. mainittu 73) Koskelaa lähin pysäkki on Valtimontie, Koskelan ratikkahallien eteläpäässä. Pysäkiltä kertyy Reittioppaan mukaan kävelyä lähimpiin Koskelan kerrostaloista tasan 1 km (reittiä, jolla ei ole talvihoitoa, talvella matka pitenee vielä 200-300 m). Taaempiin taloihin matkaa Valtimontien pysäkiltä on 1,5 km.

      Se todella paljon, esimerkiksi lapsiperheen ruokaostosten kanssa.

      Poista
    4. Kävelymtka 73:lle poistuu menemällä 55:llä Kustaa Vaasan tielle. Sieltä se kai vielä kulkee?

      Poista
  43. Tsekkasin tänään miten sujuisi matka Eiran ja Punavuoren rajalta aamu-uinnille Kumpulaan puoli seitsemäksi.
    Vaihtojen määrä pysyi samana, mutta matka-aika kasvoi kymmenen minuuttia ja kävelymatkaakin tuli hiukan lisää.
    No, onneksi maauimalat on auki vaan vähän aikaa. :)

    VastaaPoista
  44. Linjat 16 ja18 takaisin!

    VastaaPoista
  45. Miten ihmeessä linjalla 55 on pysäkki Sörnäisissä ja seuraava Kruununhaassa? Pysäkin väli on 1,5 km. Miksi ei voi pysähtyä Merihaan kohdalla? Vai onko tarkoitus vaihtaa numeroon 16, jonka vuoroväli on 20 min. Kävely tekisi tietenkin hyvää, mutta olen vanha (72v) ja laiska.

    VastaaPoista
  46. 150A vuoroja harvennettu? On aivan uskomatonta roskaa, että Espoon Tillinmäkeen lähtee pahimpaan ruuhka-aikaan Kampista TUNNIN VÄLEIN bussi?! Tillinmäki on viime vuosina rakennettu täyteen, ja näin siihen reagoidaan. Herätys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tillinmäkeen menee myös 158.

      Poista
  47. Bussi 18 on pikaisesti palautettava entiselle reitilleen kulkemaan keskustan kautta Kruunuhakaan. Nyt Taka-Töölöstä Kaisaniemeen kestää reittioppaan mukaan 24 min, (sis. kävelyä 1,3 km). Koko matka, 3,4 km vie pyörällä 12 min ja kävellen noin 38 min.
    Täältä pääsee erinomaisesti kolmella eri bussilla Eiraan, mutta kuka haluaa? Asiaa kun on keskustaan. Toivottavasti löytyy rohkeutta tunnustaa virheet ja korjata ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 3 ja 7 kulkevat edelleen normaalisti..

      Poista
  48. Muutin vasta kesällä Martinlaakson pohjoisosaan, mutta erittäin onnellinen olin, kun silloin katsoin bussin 510 menevän vain n.100 m päästä asunnostani ja ajavan suoraan Leppävaaraan, jossa työskentelen.Koska liikenne itä-länsi suuntaan on aina hankalampaa, olin iki kiitollinen tästä reitistä.Joudun työni puolesta kantamaan välillä raskaitakin tavaroita, mietin, ettei se ole ongelma, koska bussi kulkee läheltä.Koska ostin asunnon, jouduin myymään auton pois, mutta ajattelin, ettei hätää, julkinen liikenne on suunniteltu inhimillisesti ja juuri meitä varten, kenellä ei ole autoa tai kuka haluaa käyttää julkista liikennettä.
    Suuri shokki oli, että juuri tuo 510 linjan lähtöpysäkiksi oli muutettu Martinlaakson terminaaliin.Ja miksi?Reittiä nopeutetaan reittimuutoksella???Kenen reittiä nopeutetaan, kuka tästä hyötyy, ettei linja 510 lähde Vantaalaaksosta, niin kuin ennen?Ja voihan aina kävellä niin lyhyen matkan...matka ei ole ihan lyhyt ja raskaat kantamukset vaikuttavat niskavaivoihin.Luulisin, että päättäjät itse astuvat autoihinsa omalta oveltaan, mutta suosittavat muille raahautumista uusille lähtöpysäkeille.Toivon, että linja 510 palautetaan lähteväksi Vantaankoskelta.Luin lehdestä, että juuri tämän linjan vaihto on saanut paljon negatiivista palautetta.Meitä on siis paljon, jotka toivomme palauttamista, en pelkästään minä!!Onko se jälleen ja ikuisesti, raha, joka näitä muutoksia sanelee vai saako inhimillisyys joskus voittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjois-Martinlaaksosta pääsee edelleen Martinlaaksoon usealla bussilla.

      Poista
    2. Linjojen (5)39 ja 510 päätepysäkit Martinlaaksossa pitää palauttaa ennalleen. Martinlaakson asemalla pääsee kyllä muillakin busseilla, mutta silloin pitää lähteä 15-20 minuuttia tavallista aikaisemmin liikkeelle että ehtii vaihtaa 510 tai 39 bussiin koska muuten voi myöhästyä. Tämä tuntuu aina unohtuvan että vaihdoissa menee aikaa ja mitä enemmän vaihtoja, niin sitä enemmän sitä stressaantuu väkisinkin vaihtojen takia. HSL:n suunnittelijat eivät ole nyt miettineet kaikkea loppuun asti ja toivottavasti edes korjaisivat virheensä koska tyytymättömiä käyttäjiä on vaikka kuinka paljon.

      Poista
    3. Niinpä, olis edelleen tarvittu käyttää linjaa 510 Leppävaaraan (pysäkki: Laajametsänkuja V1703)> menis nopeemmin ilman vaihtoa?? Ja myöskin 51 lentoasemalle päin ( Raappavuorenreuna V1701)..ku ovat lähempänä kotia...ensin meni 51, ja vielä 510?? ...grrr...

      Poista
  49. Miksi on vaikeutettu pääsyä Munkinseudulta ja Töölöstä rautatieasemalle ja Kaisaniemeen. Jos 18 ei ole täyttänytkään hitaudellaan linjojen "laatuvaatimuksia", ei ratkaisu ole lopettaa sen kulku tärkeimmille pysäkeille, kuten Eläintieteellinen, Sokos, Ateneum/Rautatieasema, Kaisaniemi. Munkinseutua on 14 palvellut aivan riitävän hyvin Eiran suuntaan. Miksi laittaa 18 ryömimään sen perässä pitkin Alberttia ja Fredaa.
    Kaisaniemenkadulle on jälleen avattu uusia palveluja vanhojen(vero, yliopisto,yms)lisäksi, joihin odotetaan myös Töölöstä ja Länsihelsingistä asiakkaita.Nyt vain Kamppia suositaan näillä reittivaihtoehdoilla.
    Ainahan voi vaihtaa. Kolmosia kulkee sinne sun tänne ja vie Eläintarhaan. Kun joskus vielä mennään rautatieasemalle myös kapsekkien kanssa, on vaihto kolmoseen tosi riemastuttavampaa.

    Jos asiaosaisella suunnittelijoiden fillarimafialla on vaikeuksia hyväksyä ja ratkaista keskustan asiointiliikennettä palvelevat bussireitit, ehdotan avuksenne ratkaisua, jossa linja 18 ajaisi ainakin Postitalon tai Elielinaukion kulmille mielummin Kluuviin saakka.

    Suunnittelijat voivat ratkaista mieltymyksensä mukaan kuinka reitti ylittää Mannerheimintien Töölöntorin jälkeen.

    VastaaPoista
  50. Mihin voi antaa ehdotuksia tai palautetta mahdollisesti tulossa olevista linjamuutoksista (lähinnä kyse on Tapiolan ja lähialueen liikennejärjestelyistä vuoden 2013 alusta)?
    t. espoolainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuoden 2013 alusta voimaan astuvat metrotyömaasta johtuvat reittimuutokset on todennäköisesti jo lyöty lukkoon, mutta toki voit laittaa palautetta HSL:n nettisivuilla oikeasta yläkulmasta löytyvästä Palaute-nappulasta.

      Poista
  51. 18 uusi reitti on sitten surkeaakin surkeampi. Mikähän moisen aivopierun taustalla on?

    VastaaPoista
  52. Ois hyvä jos Kauniaisii ja Vantaalle pääsis Espoost helpommin....

    VastaaPoista
  53. 16 reitti on aivan käsittämätön. Ymmärrän halun jatkaa linjaa Korkeasaareen, mutta entinen 16:n linja oli niin paljon monipuolisempi. Plus uusi reitti sijoittuu niin pienille Kulosaaren kaduille, että bussit eivät mahdu välttämättä kulkemaan siellä. En edes halua ajatella talvea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, tätä entistä 16 reittiä ei ole korvattu millään lailla. Tuota matkaa ei kukaan enää kulje joutuisasti ilman autoa.

      Poista
  54. Seutulinja 132 ja sen iltayhdeksän jälkeiset n-linjat. Toivon todella että hsl laskee paljon uudella reitillä tulee pysähdyksiä. Kammottavan pitkä ja hidas reiittinuutos entisen 15min keskustasta kotiin. Lisää syitä muuttaa helsingin puolelle. En kannata

    VastaaPoista
  55. Aamun ensimmäisten vuorojen lähtöä myöhäistetty???? Linjalla 39 ei enää pääse aamuvuoroon töihin, joten alamme käyttämään kimppakyytejä.....Aikaisemminkin kyseisellä vuorolla myöhästyi hiukan , mutta nyt reitin muututtua myöhästyy töistä jo niin paljon että työnantaja ei enää katso sitä hyvällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjan 39N ensimmäisellä lähdöllä kello 4.32 Malminkartanosta pääsee aamuvuoroon.

      Poista
  56. Loistavaa, että 14B ei enää aja Punavuoren läpi, koska kadut ovat liian ahtaita isoille busseille. Olen nähnyt useita vaaratilanteita erityisesti leikkipuistojen lähellä (Perämiehenkatu pahin), kun bussien aiheuttamat ruuhkatilanteet ovat laukaisseet muissa autoilijoissa raivoa ja vaarallisia ohitustilanteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi loistavaa että ottivat pois 14B:n, nyt töihin menevät mahtuvat juuri ja juuri nistien kansoittamaan 14 bussiin ja arvatenkin osa jää talvella Kampissa ruuhkan takia ilman kyytiä. Niinkuin kävi viime talvenakin vaikka noita huonosti kulkevia dösiä oli siis kaksi.

      Helvetin hieno veto.

      Poista
    2. Vanhan 14 ''tilallehan'' Punavuoren/Eiran päähän tuli 18. Uusi 14 jatkaa 14B:n entiselle päätepysäkille Hernesaareen, tosin vanhan 14 reittiä. Palvelutaso välillä Kamppi-Punavuori/Eira siis parani, sillä 18 kulkee useammin kuin 14B. 14B:n koukkailuun Punavuoressa en ota kantaa.

      Poista
  57. Mikäli 55 ajaa vastaisuudessakin Kalasataman eikä Hakaniemen kautta, reitille täytyy ehdottomasti saada pysäkki myös Sörnäistenrantaan Valtiokonttorin tienoille.

    Myös 70-sarjan bussit, jotka liikennöivät Kustaa Vaasan tiellä voisivat pysähtyä Viikintien liittymässä. Liittymään Viikintien alle on rakennettu Viikin suuntaan meneville busseille pysäkki-infrastruktuuri valmiiksi, mutta yksikään linja ei pysähdy siinä. Miksi on näin?

    Kalasataman - Kruunuhaka -reitin olisi voinut hoitaa myös pidentämällä esimerkiksi bussin 56 reittiä Kalasatamasta keskustaan, jolloin Koskelan liikenneyhteyksiä ei olisi tarvinnut radikaalisti huonontaa.

    VastaaPoista
  58. 3B:lle lisää ruuhkavuoroja! Nyt kun ysi poistui se on yhä täydempänä ja silti kulkee kerran vartissa. Siinä välissä ehtii mm. kymppejä menemään neljä jokainen toista tyhjempänä.

    Kolmosiin voisi virittää myös karjapuskurit jotta saisi ne sieltä punavuoresta aikataulun mukaisesti poiskin. Harvinainen näky on kolmonen jonka puskurissa kiinni ei ole toinen kolmonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Nyt kun ysi poistui"..?

      Poista
    2. Niin. Eihän kukaan osaa vaihtaa Bulevardilta kuutosen ratikasta Hakaniemessä ykköseen tai ysiin Kallioon päin...

      Poista
  59. Linjan 18 muutos on todella epäonnistunut: nyt sekä munkkalaiset että krunalaiset kärsivät huonoista yhteyksistä. Aikaisemman kirjoittajan mainitsema Krunikan "eliitti" ei todellakaan tarvitse linjaa 17 sellaisenaan: keskustaan pääsee ratikalla tai kävelee nopeasti ilman tuotakin linjaa.

    Linjat 16 ja 18 palvelivat Kruununhaassa (kuten 18 myös Munkkiniemessä) nimenomaan poikkiliikenteellisesti, ei keskustabusseina. Mahdollisuus pitempiin työmatkoihin ilman vaihtoja poistettiin siis yhdessä yössä. Monelle työmatkalaiselle 18:n linjamuutos/poisto on todella käsittämätön ja lisää aivan varmasti henkilöautoliikennettä, mikä tuskin oli tämän uudistuksen tarkoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei HSL:n johtoporras välitä, koska ajavat itse yksityisautoillaan töihinsä ja kaikki tuollainen suunnittelu tehdään ilmeisesti simuloimalla "ihannetilanne". Kenelläkään suuunnittluun osallistuvalla ei ole siis hajuakaan siitä miten bussit todellisuudessa kulkee, pääasia että ylisuuret palkat ja palkkiot kulkevat tilille.

      Poista
  60. Linjan 78 reitti todella hyvä nyt, jäi myös hankalat 90-linjojen "viidakot" pois Vuosaaresta. Kiitos!

    VastaaPoista
  61. Olisi muuten kiva, että Kalajärveltä Helsinkiin menisi enemmän linjoja kello 7-8 välillä. Tällä hetkellä kolme bussia (324,345,339) menee melkeinpä minuutilleen samaan aikaan klo 7.50 Helsingin suuntaan ja aikaisemmat vuorot menevät klo 7.10-7.20. Olisi kyllä mahtava juttu, jos tuohon väliin, vaikka klo 7.30-7.40, saataisiin joku vuoro, niin että aamulla ei olisi liian aikaisin eikä liian myöhään perillä koulussa. Kiitos!

    VastaaPoista
  62. Itse yksityisautoilun vastustajana pelkään, että reittimuutokset lisäävät entisestään helsinkiläisten yksityisautoilua. Esimerkiksi juuri paljon keskusteltu linja 18 oli ennen hyödyllinen monelle keskustaan ja krunaan menijälle. Tiedän monia, jotka suunnittelevat taittavansa tämän matkan autolla syksyn saapuessa. Ei lainkaan hyvä asia :(
    Mielestä HSL:n täytyisi edes jollain tasolla huomioida runsas julkinen keskustelu tai edes vastata palautteeseen jollakin tavalla. On huono asia, jos ihmiset vihastuvat joukkoliikenteeseen ja vaihtavat omaa arkeaan helpottaakseen sekä kenties jopa kostoksi omaan autoon..

    VastaaPoista
  63. Muuttakaa linjan 39 päätepysäkki Martinlaakson asemalta takaisin Vantaankosken asemalle. Minulle ja monelle muullekin tämä muutos oli huono koska kotimatka pidentyy nyt paljon ajallisesti. 539 meni aiemmin Vantaankosken asemalla, mutta nykyinen 39 joka korvasi linjan pysähtyy jo Martinlaaksossa. Muutos oli huono ja olen laittanut tästä jo muutenkin palautetta. Korjatkaa reitti nopeasti että kaikki pysyvät tyytyväisinä.

    VastaaPoista
  64. Onko todella tarpeen, että linjan 24 joka ikinen vuoro kiertää Hietaniemen kautta läpi vuoden? Hietaniemenkatu, Heikkarannantie ja Eteläinen Hesperiankatu vaikuttavat liian kapeilta linja-autoille, jos tien molemmat puolet ovat täynnä pysäköityjä autoja. Mahtuuko kaksi linja-autoa edes kohtaamaan niillä? Otetaanko tällaisia asioita suunnittelussa huomioon ollenkaan?

    Mielestäni 24:n olisi pitänyt pysyä Mechelininkadulla ja pysäköinnin voisi sen sijaan kieltää Mechelininkadulla kokonaan.

    VastaaPoista
  65. Silmäilin kommentteja ja huomaan, että linjan 18 muutos ei miellytä ketään. Ei myöskään minua. Se edellinen, Luonnontieteellisen museon ja Postitalon ohi kulkenut reitti oli erinomainen. Miksi ihmeessä se piti tuhota? Aivan käsittämättömän surkeaa, että Munkkivuoresta ei enää pääse keskustaan. Ihan henkilötasolla se vaikeuttaa meidän perheen arkea siten, että tyttäreni oli juuri oppinut kulkemaan itsenäisesti keskustaan bussilla 18 ja pystyi näin säästämään hänelle myönnetyissä vammaismatkoissa. Nyt sekin mahdollisuus menetettiin.

    VastaaPoista
  66. Linjan 55 uusi reitti on kyllä täysin käsittämätön. Ketä sen uusi reitti oikein palvelee? Nyt se kiertää kaikki järkevät paikat tehokkaasti.

    Koskelassa on paljon vanhuksia, liikuntarajoitteisia jne ja asuuhan siellä kaupungin omaakin porukkaa (kuskeja yms.), jotka pääsevät nyt "todella kätevästi" esim. Vallilaan, Sörnäisiin, Hakikseen ja Kamppiin...

    Ja ehdotus käyttää Kustaa Vaasantien (Koskelan hallin) pysäkkiä osoittaa melkoista tietämättömyyttä. Tosta on n. kilometri bussin vanhalle reitille, josta onkin sitten kiva kävellä talvisin hoitamattomia teitä pitkin.

    Eikä muuten sitten kannata odotella Ateneumin edessä sitä bussia 55/55K Koskelaan. Vaikka siihen katoksen katolle näyttäisi vaihdetun uudet kilvet, ei se ole virallisessa reitissä mukana. Riippuu täysin kuskista ottaako se siitä ketään kyytiin vai ei. Ainakin yksi kuski ajoi tänään olkia kohauttaen ohitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edelleen - ei sinne Kustaa Vaasan tielle tarvitse kävellä. Linjan 55/K käyttö ja vaihto riittää. Mikä siinä vaihdossa niin hirvittää?

      Ja mitä vanhuksiin tulee, heillä ei luulisi olevan mitään kiirettä mihinkään. Eihän Jouko-linjojen koukeroinneistakaan ole ikinä valitettu - ja ne sentään oikeasti kiertävät vaikka ja mistä ja kuinka.

      Poista
    2. Ei vanhuksia se ajankulumisen lisääntyminen haittaakaan vaan se yksikertainen tosiseikka, että vanhuus tuo mukanaan kaikkea kurjaa - esimerkiksi liikkuminen hidastuu ja vaikeutuu.
      Ja silloin jokainen tarpeeton vaihto hankaloittaa liikkumista.
      Eikä niillä kuluneilla jaloilla todellakaan ole mukavaa kulkea yli kilometrin matkaa jonnekin suoran tien tarjoavalle pysäkille.
      Ja Joukot :)

      Poista
    3. Tarkoitin alkup. viestissäni tietysti sitä, että moni matkustaa mieluiten ilman vaihtoja, vaikka joutuisi hiukan kävelemään. Hiukan kävelemään- termi ei siis tarkoita kilometriä. Ennen hyvät ja toimivat yhteydet on nyt tärvätty piloille. Nykyään joutuu vaihtamaan kulkinetta, jos matka suuntautuu Arabian ja keskustan välille. Järkeäkö, minusta ei. Aina mainostetaan, kuinka joukkoliikennettä pyritään kehittämään, mutta tällaiset ratkaisut eivät siltä tunnu.

      Oma työmatkani on nyt sitten nykyään vaihdollinen, muutaman pysäkin takia. Olettekos muuten koskaan yrittäny ängetä ruuhkabussiin ja siellä suoraan keskiovelle, että pääsee nopeesti kohta pois? Ei ihan aina helppo homma, varsinkaan jos on kantamuksia tai kukkakeppiä leveämpi.

      Bussin reittimuutoksen olisin jotenkin vielä ymmärtänyt, jos siitä oltaisiin napsaistu vain steissin jälkeinen osuus pois. Se kun tuntui olevan ajoittain se syy, joka aiheutti välillä viiveitä aikatauluissa.

      Poista
    4. Nyt perjantaina on viety bussien 55 kilvitys pois tältäkin pysäkiltä suunnassa keskustaan:

      Kaisaniemi Kaisaniemenkatu 2060

      Mitä ihmeen pikalinjaa 55:stä oikein viritetään ilman aitoa vuorovaikutusta matkustajien kanssa?

      Vai eikö ammattitaidolla ja matkustajien halventamisella ole enää mitään rajaa?

      Poista
  67. Vuosisadan paras uudistus oli, että 539 Martinlaaksosta muuttui linjaksi 39 ja vuoroja tuli paljon lisää, kulkee myös iltaisin ja viikonloppuisin. Martinlaaksosta kulkee paljon ihmisiä mm. Meilahteen ja Töölöösen (mm. sairaaloihin)sekä Kampin paikkeille. Nyt siis pääsee läntistä puolta läntiseen keskustaan, mikä vähentää painetta linjoilta 452 ja 453.
    Mutta Martinlaakson asemalla seisoo tulevia ja lähteviä busseja niin paljon, että on ahdasta. 510:n lähtöpysäkin voisi palauttaa takaisin Vantaankoskelle.
    Hyvä uudistus oli myös se, että 360 ja 363 jatkettiin Vantaankoskelle, koska Vihdintien varrelta oli hyvin vähän vuoroja mm. Martinlaakson suuntaan ja linjoilta 3xx oli hankalaa vaihtaa esim. Rajatorpan tietä kulkeviin busseihin Martinlaaksoon, koska vaihtopysäkit ovat niin kaukana toisistaan Vihdintien ja Rajatorpan tien risteykssä.

    VastaaPoista
  68. hanaa, että 39 kulkee Huopalahdentien kautta Pitäjänmäkeen, on lyhyempi matka pysäkille ja vaihtaminen tapahtuu ajoissa Jokeriin, kun aiemmin ajoi 14 joka oli aina myöhässä ja vaihto usein missasi myöhästelyjen takia. Toinen hyvä asia on 14,18 ja 39 ajavat Kampista Munkkivuoreen helpottaen Kampin ruuhkaa. Nyt on busseissa väljempää, kuin aiemmin 14:sta eikä bussi ole täynnä seisovia matkustajia aina etuovelle asti joten kuljettajien on helpompi ajaa. Eihän tällä linjastosuunnitelmalla kiusata ketään matkustajia, jos on aiemmnin päässyt kotiovelta suoraan bussiin, jos nyt joutuu vähän kävelemään pysäkille. Tarkoitus on helpompaa ruuhkapisteitä joita Helsingissä on ja yhdistellä linjoja keskenään ettei päiväsaikaan bussit aja tyhjillään. Olen odottanut tätä uudistusta jo monta vuotta. Kiitos


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kun linja 16 jäi jumiin Korkeavuoren kadulle, niin mitenkähän linja 24 ei siihen jumitu.
      Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta minä vaan kysyn.

      Poista
  69. Kruununhaan bussit eivät koskaan ole ajoissa. Mitä voisi tehdä siitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia hoidossa, ratkaisuksi tähän ongelmaan otettiin bussit kokonaan krunasta pois. Kiitos HSL.

      Poista
  70. Mikä järki oli siinä että Merihakaan kulkevasta 3 bussista 2 poistettiin? N. 2 500 asukkaalle on YKSI bussilinja?? Voi hyvää päivää sanon minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja Krunikan n. 7000:lta asukkaalta poistettiin KOKONAAN kaksi bussilinjaa, antamatta mitään järkevää tilalle. Nauttikaahan siis siitä yhdestäkin,niin kauan kun sitä hyvää kestää.

      Poista
    2. Kulkeehan siellä 55 samaa reittiä kuin 18 ennen. Ja sitten on vielä se 17, joka sekin kulkee lähes yhtä usein kuin Merihaan ainoa linja (16 kulkee 20 min. välein ja 17 25 min. välein).

      Poista
  71. Yksi linja, joka kulkee Rautatientorille. Ja vieläpä useammin kuin 11.

    VastaaPoista
  72. Bussi 16 lakkautus oli käsittämätön ratkaisu! Nyt olen pelkästään 14 ja metron armoilla. Koska 14B lakkautettiin myös on bussi 14 on aamuisin ja iltaisin aivan tukossa ja matka kamppiin kestää paljon kauemmin kuin aikaisemmin. Linjoja jää nyt jo pois välistä ja 14 kulkee miten sattuu. Miten ikinä pääsee päämääräänsä ajoissa!! Autolla keskustaan joka päivä tuntuu olevan ainoa ratkaisu jonka hsl tarjoaa.

    Joku korvaava linja punavuoresta herttoniemeen päin kiitos!

    VastaaPoista
  73. Sörnäisten Rantatiellä työskentelevänä ja koillisen nukkumalähiössä asuvana on pakko kritisoida linjojen 68,71 ja 71v uutta ajatusta. Kaikki kolme köröttelevät samaa Hämeentien reittiä, lisänään vielä linja 74.
    71v voisi palata ajamaan Hämeentien sijasta pätkän motaria ja Viikinmäessä koukata vesilaitoksen edstä ns. vanhaa reittiä.

    VastaaPoista
  74. HSL on toteuttanut keskustan suorien bussiyhteyksien katkomisen sillä perusteella, että matka jatkuu vaivattomasti vaihtamalla seuraavaan bussiin, ratikkaan, taikka metroon.

    Tästä esimerkkinä uusi oudohko linja 55/55k, joka tuntuu kirvoittavan yllättyneimmät kommentit. HSL on käyttäjien puolesta päättänyt, ettei niillä, jotka tämän linjan varassa kulkevat ole asiaa Hakaniemeen. Kertyneissä kommenteissa on väitetty, että ei ole olemassa matkustajia, jotka olisivat riippuvaisia linjasta 55/55K, mutta tämä ei pidä paikkaansa.


    Tässä HSL:n suunnittelu-onnelassa on aina kesä, kaduilla ei ole liukasta eikä lunta, kukaan ei joudu kantamaan ostoksia, käyttämään rollaattoria tai työntämään lastenvaunuja. Ja mitä tärkeintä: kaikilla on käytössä internet.


    HSL:n edessä haavoittuvampia ovat ne julkisen liikenteen käyttäjät, joilla ei ole käytössään keinoja suunnitella monipolvisia reittejä keskeisiin palveluihin, kuten Marian sairaalaan.


    HSL tekee näin huolimatta siitä, että on hyvin tiedossa, että iäkkäimmistä vanhuksista vain murto-osa käyttää internetiä.

    Suuri joukko vanhimpia eläkeläisiä uhkaa jäädä kokonaan tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Vanhusjärjestöjän Käyttäjälle kätevä teknologia -projektin teettämän tutkimuksen mukaan yli 75-vuotiaista alle viidenneksellä on käytössään internet-yhteys.

    Nyt HSL on ottanut oikeudekseen rangaista tätä väestönosaa.

    Kyse ei enää ole siitä jäävätkö ne nykyisten arvioiden mukaiset miljoona suomalaista, joilla ei ole käytössä internetiä ulos tietoyhteikunnasta vaan siitä, että helsinkiläisten tietoyhteiskunnasta syrjäytyneiden alkaa olla mahdotonta liikkua Helsingissä julkisilla liikennevälineillä.


    Tämä heikossa asemassa oleva osa helsinkiläisiä tulisi olla päätöksentekijjöiden suojelun kohteena, eikä HSL:n tule antaa tuomita heitä neljän seinän sisään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hienosti kirjoitettu ja vieläpä täysin asiallisesti - ilman kiihkoilua. Ja lisäksi niin täysin totta joka sana.

      Poista
    2. HSL suunnittelee joukkoliikennettä hyväosaisille

      Poista
  75. Aurinkolahden 90-linjaisten bussien korvaaminen bussilla 78 osoitti jo heikkoutensa. Bussi 78 ei pysy aikataulussaan ja sillä ei ehdi ajoissa metroon. Metro lähtee nenän edestä ja seuraavaa joutuu odottamaan täyden ajan. Aamuisin näitä 78-linjan busseja kulkee useita peräkkäin, joten monet niistä ovat vielä pahemmin myöhässä. Juuri tällainen palvelun huonontaminen kannustaa yksityisautoiluun ja kausikortista luopumiseen.

    VastaaPoista
  76. Mikä idea on linjan 17 25:n minuutin vuorovälillä? 20:n tai jopa 30:n minuutin vuorovälillä aikataulut olisi helpompi muistaa, jos bussi lähtisi joka päivä samalla tasatunninylityksellä, esimerkiksi Kruununhaasta aina xx:00, xx:20 ja xx:40 tai xx:00 ja xx:30. Tällöin jopa linjalla meno Kamppiin voisi olla järkevä vaihtoehto, kun ei aina tarvitse katsoa aikataulua vain todetakseen, että bussi on mennyt 5 minuuttia sitten.

    En muutenkaan ymmärrä miten voi olla niin vaikea saada kokopäivävuoroille 10, 15, 20, 30 tai 60 minuutin vuorovälit kaikille linjoille niin, että bussi lähtisi aina tietyllä tasatunninylityksellä. Ruuhkavuorot sitten vain lisäksi kokopäivävuorojen lähtöaikojen väliin.

    VastaaPoista
  77. Tuo Munkkivuoren kiertäminen peräkkäin molempiin suuntiin on aivan järjetön. Jos missasi bussin ekalla kierroksella, niin samalla vaivalla odottaa seuraavaa?

    Aiemmin tie on ollut jo ihan tarpeeksi hankala, kun 18:n täytyy väistää toiseen suuntaan kulkevaa linjaa 52, ja nyt sekin kulkee molempiin suuntiin. Pahimmillaanhan tämä on muusantorin koukkauksen kohdalla (joka sekin tehdään kahteen kertaan). Saa nähdä kuinka pahasti liikenne jumii siinä vaiheessa kun ensilumet tulee, auraustyöt on tekemättä, ja autot parkkeerattu miten sattuu :D

    Kertokaa nyt joku, että mikä ihme on sen toisen koukkauksen syy? Ettei tarvitse ylittää tietä päästäkseen pysäkille toiselta puolelta? Ajallisestihan tässä ei mitään voita, kun sama bussi kulkee hetkeä myöhemmin toista puolta...

    Omasta mielestäni paras reitti oli Munkkivuori - Kamppi - Rautatieasema (koskaan en tätä pidemmälle ole tuolla linjalla kulkenut)

    VastaaPoista
  78. matkusti tällä uudella reitillä hautausmaalle. Bussi 24 näkyi jo Erottajan mäessä sitä Sokoksen pysäkille odottaville. Ja seitsemän (7) minuutin päästä se jo tulikin pysäkille. Ja oli just sen verran myöhässä arvioidusta saapumisajastaan. Ja näin siis siinä yhden tienoilla.
    Koko matkaan kului vartin enemmän kuin ennen suoralla 55:lla.
    Paluumatkalla ajattelin käyttää uutta linjaa 17. Pysäkillä oli vielä vanhat kesäaikataulut, mutta linjakilpi oli kyllä vaihdettu. No, bussia ei kuulunut 8 minuuttiin sen oletetusta saapumisesta.
    Kävelin siihen 9:n pysäkille ja sehän tulikin melkein heti. Ja oli täynnä matkalaukkujaan keskellä käytäviä pitäviä turisteja sekä meiltä että eteläisestä naapurista. Just ja just mahduin siihen sisään.
    Ja illan suussa palasin kotiin uudella 55:n reitillä. Aikaa kului 5 minuuttia kauemmin kuin ennen ja tämä ei ole arvio vaan tilastoista tarkistettu vertailu yli 3;n vuoden keskiarvoaikoihin,
    Että niin se on onnistunut tämä reitistön muutos.

    VastaaPoista
  79. Linjojen 42 ja 43 reitit ovat iloisesti sekaisin Kannelmäen päässä. Reitin piti kulkea Kaarelantietä Vanhaistentielle asti. Pysäkeillä olevat reitin uudet tunnukset ovat edelleenkin paikalla vaikka bussit eivät siirtyneetkään tälle reitille. Samoin linjan 43 pysäkkitunnukset laitettiin linjan 42 vanhalle reitille.
    Nyt ei kukaan ole varma mitä reittiä 42 ja 43 kulkevat täällä Kannelmäessä.

    VastaaPoista
  80. Linjojen 16 ja 81 ajattaminen reittimuutoksen myötä Kulosaaren ahtailla kaduilla vaarantaa muiden kadunkäyttäjien turvallisuuden - kadunvarret ovat täynnä pysäköityjä autoja ja monet kadut ovat muutenkin kapeita: bussikuskilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ajaa madellen ja tarjota nykivää ja myöhästelevää kyytiä matkustajille, ja yrittää välttää kolhimasta pysäköityjä autoja. Entinen 16 linja on vuosikaudet käyttänyt suorimpia, leveimpiä katuja Kulosaaren halki, joissa ajonopeus on kohtuullinen ja muilla tienkäyttäjillä hyvä näkyvyys mahdollisesti vastaan tulevaan raskaaseen liikenteeseen. Kuljettajat ovat myös itse aivan tuskaisia liikkuessaan busseilla kapeilla väylillä.
    Iso huononnus julkisen liikenteen palvelussa ainakin Kulosaaren alueella, jonka asukkaat saadaan tällä ohjattua entistäkin enemmän joukkoliikennevastaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 16 takaisin vanhalle reitille ja Korkeasaaren kävijöille suora yhteys Kulosaaren metroasemalta (siis metroaseman edestä, ei jostain mäen takaa).

      Poista
  81. Reittimuutokset ovat olleet voimassa vajaan viikon, mistä lähtien reitti Kampista Ruoholahteen ja edelleen Länsiväylälle, ja päin vastoin, on ollut joka päivä enemmän tai vähemmän tukossa.
    Kampista Fredrikinkatua pitkin kulkevat bussit kulkevat ainakin ruuhka-aikoina pitkinä letkoina samaan suuntaan tukkien koko Töölön, koska ohitusmahdollisuudet ovat lähinnä teoreettiset. Mitä järkeä oli yhdistää ns keskustalinjojen ja lähiölinjojen pysäkit??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, totta kirjoitat. Ja sama toistuu toiseenkin suuntaan. Eilen oli kaksi 14 ihan peräkkäin sähkötalon pysäkillä suuntaan Hernesaari.Ja heti perään tuli 18. Tämä tapahtui juuri ruuhkaaikaan.

      Poista
  82. HSL saisi kuitattua näistä palautteista n. 70% näillä pienillä muutoksilla:
    - 18N ajaa myös päivisin, vuorotellen 18:n kanssa, jolloin Munkkivuoresta ja Kruununhaasta pääsee taas keskustaan ja Töölöön.
    - Linja 55/K tekee koukkauksen Hakaniemen kautta vanhan 16:n tavoin.
    - Linja 510 jatketaan Vantaankoskelle

    VastaaPoista
  83. Olen erittäin tyytyväinen linjan 78 reittimuutokseen Kontulankaaren ja Kivikonkaaren kautta. Itse asun Kaarenjalan kohdilla ja se palvelee todella hyvin sekä Malmille päin mentäessä että Malmilta päin tullessa. Linjan lähtöajat on myös paremmat ja tuntuu, että bussi on välillä Kivikonkaaren pysäkin kohdalla ennemminkin liian ajoissa kuin myöhässä! Kiitos paljon HSL hyvästä uudistuksesta, helpottaa paljon ja matkustusaika on paljon lyhyempi!

    VastaaPoista
  84. Olen erittäin pettynyt siihen, että Espoon Lippajärven ainoat yöbussit on hävitetty. Miksi 270n ei voinut jatkaa yöbussina Lippajärvn läpi?? Nyt joku 109n tulee tästä sen sijaan, niinkö?

    Olisi kiva saada vastaus siihen, että miten oletetaan ihmisten käyttävän yöbusseja välillä Helsinki-Leppävaara?

    VastaaPoista