perjantai 22. helmikuuta 2013

Linjan 55 reitti muuttuu syksyllä

Linjan 55 reitti muuttuu syksyllä
HSL kiittää kaikkia vilkkaaseen keskusteluun osallistuneita

Kumpula-seura ry on selvittänyt  linjan 55 liikennöintiä Kumpulanmäen kautta samanaikaisesti HSL:n blogikeskustelun kanssa. Seura on lähettänyt HSL:lle kirjelmän sekä tekemänsä asukaskyselyn yhteenvedon.

Sekä blogikommenttien että asukaskyselyn lopputulema on, että noin kolmannekselle asukkaista lisääntyvä bussiliikenne on ensisijaisesti häiriötekijä, kun taas kaksi kolmasosaa näkee muutoksen parannuksena Kumpulanmäen joukkoliikennepalveluihin.

Saatujen kommenttien pohjalta HSL on päättänyt, että linjan kaikki lähdöt ajetaan Kumpulanmäen kautta. Muutos tulee voimaan syysliikennekauden alkaessa 12.8.2013. Jatkossa linjan reitti kulkee Kumpulanmäen kautta linjan entiselle K-reitille: Kustaa Vaasan tie – Pietari Kalmin katu – Gustaf Hällströmin katu – Väinö Auerin katu – Intiankatu. Erillinen reitti 55K lakkautetaan.

Blogikommenteissa on esitetty myös monia muita kommentteja, jotka eivät ole rajoittuneet pelkästään linjaan 55. Kiitämme myös näistä kysymyksistä, ehdotuksista ja mielipiteistä, jotka ovat arvokasta palautetta jatkosuunnittelua silmälläpitäen. Monissa kommenteissa on kaipailtu takaisin linjan 55 vanhaa reittiä, ja yhtenä syynä on mainittu linjan hitaus Kalasataman kautta kulkevalla reitillään. Linjaa hidasti erityisesti marras-joulukuussa Hermannin rantatien ja Hämeentien valo-ohjausjärjestelmä. Tilanne on kohentunut vuodenvaihteesta lähtien, kun järjestelmään on tehty muutoksia.

Muutamissa kommenteissa on myös moitittu linjan pysäkkijärjestelyjä Hakaniemessä ja Kaivokadulla. Linjalle on toivottu pysäkkiä Ateneumin eteen. Harmillista, mutta linjan Keskuskadulla sijaitseva lähtöpysäkki ei mahdollista Ateneumin pysäkin sujuvaa käyttämistä. Hakaniemessä vuodenvaihteen reittimuutoksen yhteydessä käyttöön otetun pysäkin sijainti Hakaniementorin kulmassa puolestaan perustuu linjan Merihaan kautta kulkevaan reittiin.


Mennäänkö bussilla Kumpulanmäelle myös viikonloppuisin?

HSL:n tavoitteena on vähentää yksittäisten linjojen poikkeavia reittejä ja yksinkertaistaa joukkoliikenteen linjastoa, jotta joukkoliikenteen käyttäminen olisi helpompaa ja havainnollisempaa.

Miten linjan 55 reittimuutos Kumpulanmäen kautta vaikuttaisi liikkumiseesi? Onko mielestäsi suunnittelussa otettu huomioon sinulle tärkeät asiat? HSL:n joukkoliikennesuunnittelijat toivovat asukkailta ja Kumpulanmäen bussimatkustajilta kommentteja linjan 55 reittimuutoksesta.

Reittimuutos lyhyesti

Tiedelinja 506 sekä linjan 55 K-vuorot ovat syksystä 2009 kulkeneet Kumpulanmäen kautta. Tiedelinja liikennöi arkisin kello 05-22 ja linjan 55 K-vuorot ajetaan Kumpulanmäelle 07-17.

Kumpulanmäen joukkoliikenneyhteyksiä olisi mahdollista parantaa edelleen muuttamalla linjan 55 aamu- ja iltavuorojen sekä viikonloppuvuorojen reittiä kulkemaan Väinö Auerin kadun kautta. Muutos hyödyttäisi etenkin niitä Kumpulanmäen pysäkkien käyttäjiä, joille Kustaa Vaasan tien pysäkit ovat jyrkän mäen vuoksi hankalassa paikassa. Muutos parantaisi myös Kumpulan kampuksen sekä liikuntakeskuksen bussiyhteyksiä, kun bussi kulkisi Kumpulanmäelle myös viikonloppuisin. Varsinkin liikuntakeskuksen asiakkaille muutos olisi selvä parannus kulkuyhteyksiin, koska keskuksen käyttö painottuu iltoihin ja viikonloppuihin.

Kaikkien linjan 55 vuorojen ajaminen samaa reittiä helpottaisi myös reitin muistamista. Kumpulanmäellä on noin 600 asukasta ja kampuksella työskentelevien ja opiskelevien määrä on yli 6 000 henkeä.

Kumpulanmäki ei kuitenkaan ole bussiliikenteen näkökulmasta täysin ongelmaton paikka. Varjopuolena muutoksessa ovat Väinö Auerin kadun ahtaus ja talviliikenteeseen liittyvät ongelmat. Kumpulanmäen jyrkimpiin  kohtiin on asennettu katulämmitys varmistamaan bussien kulkua mäellä. Pahimmilla talvikeleillä myös pysäköintiä on rajoitettu, jotta bussiliikenteelle jäisi riittävästi kulkutilaa. Nykyiseen verrattuna bussiliikenne lisäisi myös melu- ja päästöhaittoja myöhäisillan ja viikonlopun tunteina. Reittimuutos pidentäisi myös matka-aikaa noin minuutilla Koskelan ja keskustan välillä.

Reittimuutos on mahdollinen aikaisintaan elokuussa 2013,  jos päätös tehdään alkukeväästä.

187 kommenttia:

 1. Jyrkin mäki ja ahtaimmat kohdat ovat kampusalueella, joilla suurin melu tulee bussien kurvaillessa ja mäkeä ylös ajaessa. Asuintalojen kohdalla mäki on loivempi ja kadut suorempia, joten meluhaitta ei ole niin suuri. Käytän itse 55K:ta liikuntakeskukselle mennessä, joten reittimuutos olisi todella hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin melu taitaa kyllä tulla Väinö Auerin kadun mäessä, siinä, joka juuri jyrkkyyden takia piti varustaa "lattialämmityksellä". Ja sillä kohtaa asunnot ovat vain jalkakäytävän verran kadusta. Hyvin kuuluu bussien jarrutukset ja kiihdytykset sisään saakka. Ei todellakaan ole tarpeen lisätä enää melusaastetta asuntokadun asukkaiden vastuksiksi.

   Poista
  2. linja 55 vanhalle linjalle takaisin. yliopistonmäkeä voi ajaa jokapäivä-

   Poista
 2. Jotkut opiskelijat lähtevät yliopistolta vasta kahdeksan aikoihin. Myös yökäyttötilojen käyttäjiä tämä muutos palvelisi todella hyvin.

  Myös liikuntakeskuksen käyttäjät hyötyisivät tästä muutoksesta, kuten ensimmäinen kommentoija kirjoitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mahtavatko kaikki myöhäiset mäellä liikkujat kulkea juuri 55:lla? Tuskin. Entä Lahdentien suuntaan tai vaikkapa Töölöön tai Kallioon menijät?

   Poista
  2. Töölön tm. bussista voi todella tarvitessaan vaihtaa 55:een vaikkapa Kumpulan kampuksen Kustaa Vaasan tien pysäkeillä.

   Poista
 3. Muutoksen yhteydessä tulisi siirtää linja 55 entiselle reitilleen eli päätepysäkki Kamppiin, sillä Kampista ei pääse illalla lainkaan Kumpulaan eikä Arabialle. Vaihtoehtoisesti 70 T:n aikataulua tulisi muuttaa niin, että viimeinen vuoro kulkisi myöhään illalla tai yöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampista pääsee metrolla viiden minuutin välein vaikkapa Kalasatamaan vaihtamaan linjalle 55. Matka-aika on siten jopa nopeampi kuin vanhalla linjalla 55/55A, kun nyt hitaudesta moni tuntuu valittavan.
   Kampin linja-autoasemalta on myös pari linjojen 763 ja 760K lähtöä iltaisin linjan 70T lopetettua, joilla pääsee Kustaa Vaasan tien varteen.

   Poista
  2. Niin ja Kampista pääsee kävellenkin muutamassa minuutissa Steissille.

   Poista
  3. Metro ei kulje myöhään illalla, eivät myöskään linjat 763 ja 760K. Vuorotyöntekijöille ei siis ole muuta vaihtoehtoa kuin kävely. Kampin terminaalista Rautatientorille kävely kestää Reittioppaan mukaan 11 minuuttia.

   Poista
 4. Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. 55:n toinen päätepysäkki entiselleen Kampin päähän. Juuri eilen siellä harmittelin, kun yhdellä kulkuvälineellä ei pääse suoraan kotiinsa (tiedän kyllä, että muillakin reitillä on samaa ongelmaa). Kumpulanmäelle ilta-ajot, viimeinen K-vuoro lähtee keskustasta kuuden jälkeen, Koskelasta jo ennen kuutta. Voisiko viimeiset vuorot ajella esim. hieman ennen klo 22? Näin olisi yörauhakin asukkailla, jotka mäellä asustelevat?

  VastaaPoista
 5. Voisiko vielä muuttaa, että 55+K palaisi kulkemaan Sörnäisten kautta? Hermannin rantatie + Merihaka pitäisi hoitaa jollain toisella linjalla.

  VastaaPoista
 6. Hermannin Rantatie/Sörnäisten rantatie-reitille sopisi paremmin raitiovaunu Pasilasta (Vallilanlaakson rataa) tai sähköbussi Viikistä.

  VastaaPoista
 7. Sekä 55:n että 55K:n reitit ovat nyt jo niin hitaita, että jos jokaisesta ajosta tulisi kuten 55K, reittiä tulisi muuttaa myös jollain toisella tapaa, esimerkiksi laittamalla se kulkemaan Sörnäisten kautta. Yhteydet keskustaan ovat nyt erittäin huonot.

  Toisaalta mielestäni ei ole mitään järkeä siinä, että Kumpulanmäki täytetään linja-autoilla; se on vaikea reitti ajaa, ja asukkaat, liikuntakeskuksen käyttäjät ym. pääsevät kyllä nopeasti muillekin pysäkeille.

  VastaaPoista
 8. Eikö se Kumpulanmäen liikuntajengi osaa ja kykene kävellä? Nehän menee johonkin juoksumatolle juoksemaan ja hikoilemaan kuitenkin. Opiskelijat pääsevät kaiketi jalkautumaan hyvin Hämeentien pysälkeiltä.Aimoa jos liikuntarajoitteisille olisi tarjolla mahdollisuus pysäkkiin, ymmärrän sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampuksen mäellä on pysäkit mahdollisille liikuntarajoitteisille. Mäelltä ei ole kuin pari sataa metriä Kustaa Vaasan tien ja Intiankadun pysäkeille. Sitä minäkään en ymmärrä, miksi liikuntakeskukseen pitää päästä autolla ovelle saakka myös viikonloppuisin.

   Poista
  2. Eiköhän tässä viikonloppuliikenteessä olekin kysymys mäellä asuvista ja työskentelevistä huonompijalkaisista, eikä niinkään liikuntakeskuksen asiakkaista, vaikka HSL näin muutosta markkinoikin.

   Poista
  3. Juuri näin;täällä Kumpulanmäellä asuvat iäkkäämmät,liikuntarajoitteiset henkilöt haluaisimme todella että bussi 55 ajaisi myös iltaisin ja viikonloppuisn täältä mäen kautta. Mäki on "tappava".Mitään haittaa ei asukkaille ole bussin kulkemisesta ollut,ennakkoluuloistamme huolimatta.Katu on talvisin kapea se on totta,mutta olisikos ne lumivallit Kampuksen ja myös asukaskiinteistön reunasta siirrettävä pois kuten H.gin kaupunki lupasi.Lisäksi Kampusten välinen katu voisi olla autoton,sillä heitä vartenhan ajoreittiä alunperin muutettiin.

   Poista
 9. "Pidentäisi matka-aikaa noin minuutilla." Oman kokemukseni mukaan ero on vähintään viisi minuuttia. Siksi en K-versiolla matkustakaan koskaan. Enkä kyllä perusversiollakaan ole matkustanut sen jälkeen kun se pistettiin rantatielle... Että jos Koskelan bussiyhteyttä halutaan vielä entisestään hidastaa ja hukata viimeisetkin matkustajat niin antaa palaa.

  VastaaPoista
 10. Kumpulan mäellä työskentelee yliopistolaisia, esim. tutkijoita ja muuta henkilökuntaa muulloinkin kuin 7-18. Matka Kustaa Vaaasantien pysäkeille ei ole pitkä, mutta mäki on jyrkkä ja usein liukas, ei talvikunnossapitoa jostain kumman syystä. 55K auttaisi meitä, jotka emme enää ole parikymppisiä nuoria.
  t. kerran jo kyseisessä mäessä jalkansa murtanut yliopistotyöläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä yliopistotyöläinen! Kyseisen polun kunnossapito kuuluu yliopiston kiinteistöpalveluosastolle, jossa vastuuhenkilönä arkkitehti P. Ranta. Talon sisältä tuleva painostus saattaisi parantaa vielä tämän talven aikana polun käytettävyyttä.
   Martti

   Poista
 11. Reittimuutos rantatielle hidasti linjan 55 reittiä jo huomattavasti. Puhuttiin neljästä minuutista, mutta todellisuudessa matka-aika piteni huomattavasti enemmän. Ruuhka-aikana arabian liittymän täydellisen jokapäiväisen tukkeutumisen vuoksi matka keskustasta venyy parhaimmillaan lähemmäs tuntia. Tähän päälle vielä viiden minuutin haahuilu kumpulanmäellä oli itselleni tarpeeksi, joten en enää linjaa 55 tai 55k käytä. Uskon itse vahvasti, että käyttäjämäärä harvenee entisestään, mikäli bussit siirretään kulkemaan aina kumpulanmäen kautta. Uskon että käyttäjämäärä kasvaisi, mikäli linja kulkisi taas sörnäisten kautta. En kannata myöskään reitin siirtämistä kumpulanmäelle sillä reitti ei todellakaan pitenisi minuutilla, vaan puhuttaisiin vähintään viidestä minuutista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen alusta asti ihmetellyt sitä, miksi kaikki vuorot eivät voi kulkea sitä kautta.

   Poista
 12. Kannatan kaikkien vuorojen ajamista Kumpulan kautta. Itse olen mäellä jo opiskeluni opiskellut ja olin (olen edelleen) urheileva nuori mutta muistan, että "rapun eteen" ajava bussi oli todellakin sitä arjen luksusta...

  Melusaasteesta. Asun itse toisaalla mutta kuitenkin niin, että bussireitti menee ikkunan alta. Ruuhka-aikaan busseja menee noin 5 minuutin välein mutta en ole koskaan kokenut, että siitä mitään häiritsevää melua tulisi. Tietenkin makuja on monia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taloyhtiömme on rakennettu 1990 ja silloin korvausilma päätettiin ottaa ikkunapuitteissa olevista venttiileistä. Keittiötä lukkuunottamatta kaikissa ikkunoissa on venttiilit, jotka kenties suodattavat isoimmat partikkelit ilmasta, mutta eivät toimi äänieristeenä. Niinpä kadun puolella kuulemme jokaisen ohi ajavan bussin lähes samoin kuin ulkona ollessa. Siksi bussireittien suunnittelijoiden pitäisi tutustua myös rakennuskantaan, ennenkuin siirretään bussireittejä asuinkaduille.
   Martti

   Poista
 13. Kumpulanmäellä on Ilmatieteen laitoksella ihmisiä töissä kaikkina vuoden päivinä ja kaikkina vuorokauden aikoina, joten 55 ajo mäelle on tarpeen, vaikka pysäkit turhaan laitettiin Chemicumin viereen eikä sinne, mistä massat kulkevat. Talviongelmat ratkeaisivat sillä, että yliopistoa ahdisteltaisiin lumenkuljettamisesta enemmän. Myös 56 voisi kulkea mäen kautta. Se auttaisi kulkuyhteyksissä. Lisäksi 55 ja 56 aikatauluja olisi syytä vähän koordinoida. Nyt ne kulkevat aamulla peräkkäin Kalasatamasta Kumpulaan ja sama iltapäivällä. 55 hidastelee aina sen verran (riippumatta liikenteestä yms.), että ne menevät aivan samalla minuutilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 56:n tuominen ylös mäelle olisi erittäin hyvä asia. Niiden tiheydet vaan eivät taida sopia hyvin yhteen tahdistamista ajatellen joten tuota peräkkäinmenoa ei välttämättä nykyisenkaltaisella liikennöinnillä saataisi pois kuin osasta vuoroja.

   Itäänpäin/idästäpäin metrolla menevälle 55/56 Kalasatamaan/Kalasatamasta on nopeuttanut matkustamista varsin huomattavasti (hidastelu kurvissa ja kävely kauas maan uumeniin jää pois), mutta mäen pysäkeitä ei kannata käyttää kuin mäelle tullessa, koska yhteinen pysäkki on vasta alhaalla Kustaa Vaasan tiellä.

   Poista
  2. Ja kovin moni näkyy tulevan töihin omalla autolla, vaikka kuinka busseja kulkisi.

   Poista
 14. 55 takaisn vanhalle reitilleen, ainoa muutos, että toivoisin sen menevän aina Kumpulan mäen kautta. Olen jo sen verran ikääntynyt, että jyrkkä ja talvella todella liukas mäki tuottaa vaikeuksia. Kävisin mielelläni iltaisin ja viikonloppuisin elokuvissa ja ystäviä tapaamassa keskustassa jos kyyti kotiin olisi edullista. Olen vielä työelämässä säryistäni huolimatta.

  VastaaPoista
 15. Samantekevää kiertääkö bussi kampuksen kautta vai ei, kunhan kaikki vuorot ajavat aina samaa reittiä. Selkeys on tärkeintä.

  Onko tehty tutkimusta siitä, kuinka suuri osa kampuksen bussimatkustajista odottaa harvaan kulkevaa ja kiertävää 55K:ta ja kuinka moni kävelee Kustaa Vaasan tien tiheiden yhteysten varrelle? Ehkä parasta olisi jättää kampuskierros kokonaan väliin.

  Daniel Federley

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kustaa Vaasan tien/Hämeentien yhteydet ovat aivan erinomaiset. Mäeltä pääsee kävelemään monia muitakin reittejä näille pysäkeille; ei tarvitse käyttää sitä jyrkkää polkua. Olen samaa mieltä: kampuskierros ei ole lainkaan tarpeellinen. Siinä ajassa, kun seisoo odottamassa bussia Virtasen aukion pysäkeillä, ennättää jo istumaan johonkin bussiin, jolla pääsee vaihdoitta muuallekin kuin Koskelaan tai Kalasatamaan.

   Poista
 16. Tervetuloa 55K mäelle myös iltaisin ja viikonloppuisin. Varsinkin talvella tänne mäelle on hankala kivuta.

  VastaaPoista
 17. Kannatan Kumpulanmäen reittiä myös viikonloppuisin..

  Teppo Tiilikainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulun myös kannattajien suureen joukkoon ja toivon jotta bussi kipuaisi tänne mäelle myös viikonloppuna ja iltaisin

   Poista
 18. Miksei 506 voisi liikennöidä myös viikonloppuisin? Se on erinomainen poikittaislinja joka palvelee läntisiä kaupunginosia etelämpää mitä Jokeri tavoittaa. Monesti olen halunnut mennä Tapiolasta Kumpulaan yhdellä bussilla myös viikonloppuisin, mutta tämä ei ole mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan myös ehdottoman lämpimästi 506-linjan viikonloppuliikennöintiä! Edes vuoro per tunti auttaisi poikittaisliikennettä.

   Poista
  2. Juu, 506 ehdottomasti liikenteeseen myös viikonloppuisin, vaikka juuri tuolle tunnin vuorovälille. Täällä ainakin oltaisiin erittäin kiitollisia!

   55/K saa minun puolestani ajaa mitä reittiä hyvänsä, sillä jään joka tapauksessa Intiankadun pysäkillä, jos kyseisellä bussilla menen. Nykyään harvemmin kuitenkin tulee käytettyä, koska vaikka linja ajaakin Hakaniemen kautta, on pysäkki hankalassa kohtaa muihin pysäkeihin nähden. Mutta moni muu bussi siitä kyllä menee, että on ihan hyvä, että joku linja sitä rantaakin ajaa.

   Poista
 19. Linjan 55 kaikki vuorot voi mielestäni siirtää kumpulanmäelle heti kun katua saadaan levennettyä niin, että kaksi bussia mahtuu ohittamaan toisensa ongelmitta. Katu on naurettavan kapea jo muutenkin ja siihen kun lisätään vielä talven lumi, niin soppa on valmis. Onpahan tässä muutamia kertoja matka intiankadun kulmasta mäen kautta arabian kauppakeskuksen pysäkille kestänyt lähemmäs kymmenen minuuttia, kun joka käännöksen kohdalla on peruuteltu ja ihmetelty kumpi kahdesta vastakkaisesta suunnasta tuleva ajoneuvo väistää ja ketä. Linja 55 on jo muutenkin kärsinyt ja menettänyt asiakkaitaasn, niin miksei linja 56 voisi esimerkiksi tällä kertaa hoitaa tätä hommaa kun reittikin on jo melkein sama. Yhdyn siis anonyymin mielipiteeseen; Jos Koskelan bussiyhteyttä halutaan vielä entisestään hidastaa ja hankaloittaa, ja hukata ne viimeisetkin matkustajat niin antaa palaa vaan!

  VastaaPoista
 20. Kumpulan mäelle kapuavat opiskelijat ovat pääosin tervejalkaista porukkaa, sen sijaan asukkaissa löytyy kaiken ikäistä, kokoista ja kuntoista - ja juuri hehän tarvitsisivat turvallista yhteyttä kotiinsa kellon ajasta riippumatta!

  VastaaPoista
 21. Ehdottomasti 55:n pitäisi aina kiertää Kumpulanmäen kautta. Opiskelijoista suurin osa lienee terveitä ja hyväkuntoisia ja kykenee pakotettuina kävelemään kauempana oleville pysäkeille, mutta sekä Yliopistolla että Ilmatieteen laitoksella on töissä muitakin kuin nuoria ihmisiä, joille bussiyhteys työpaikalle olisi parannus.

  Linjan 55 reitti pitäisi myös palauttaa takaisin Sörnäisten metroasemalle. Siellä on hyvä paikka vaihtaa bussista metroon tai raitiovaunuun tai päinvastoin. Myös vaihto linjalle 58 onnistuu paremmin Sörnäisissä kuin Kalasatamassa. Kalasatamassa toimii vain vaihto metroon.

  Suurin osa asukkaistakin varmasti arvostaisi suoraa bussia ainakin huonolla säällä, vaikka joitakin tietysti kaikki muutokset suututtavat.

  Parasta olisi, jos 55 (tai jokin kokonaan uusi linja) kiertäisi myös IL:n kautta, sillä kampuksella käy paljon myös vieraita työasioissa ja heille suora bussiyhteys ovelle olisi suuri helpotus.

  Monelle olisi suuri helpotus, että saataisiin poikittainen bussiyhteys Pasilasta Kumpulanmäen kautta esimerkiksi Kalasatamaan. Tarvittaisiin vain yhteys Mäkelänkadulta IL:n kulmalle. Tuollaisen poikittaisen yhteyden ei edes tarvitsisi käyttää sitä lämmitettyä ongelmamäkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalasatamassa linjan 58 vaihtopysäkki (Tynnyrintekijänkatu ylhäällä sillalla) sisältää tosiaan paljon portaita, joten matkustajien esteettömyys edellyttäisi henkisesti esteettömämpää suunnittelutaitoa.

   Poista
 22. Bussit aina mäen kautta! Iltaisin ja viikonloppuisin vuorovälit ovat harvempia, eivätkä aloita aamuaikaisella, jotan mahdollinen häiriö on pienempää. Tiet olisivat leveämpiä ohitustilanteissa, jos yksityisautoilua rajoitettaisiin parkkipaikkoja vähentämällä kriittisissä kohdissa. Joukkoliikenne kuuluu kaupunkikulttuuriin ja -ympäristöön. Sitä lisäämällä ja kehittämällä voidaan saada hyvää aikaan!

  VastaaPoista
 23. Ehdottomasti linja 55 Kumpulanmäelle myös iltaisin ja viikonloppuina.

  VastaaPoista
 24. Bussireitti muutokset ovat vaikeuttaneet merkittävästi Koskelalaisten työssäkäyvien ihmisten arkea. 55 /55K on muuttunut jo ennestäänkin takkuilevasta linjasta niin hitaaksi ettei sitä voi käyttää normaaliin työmatkaliikenteeseen ruuuhka-aikoina. Kuten joku blogikirjoittaja mainitsi, matka-aika on noin tunti ruuhka-aikoina. Tämä linja on kuitenkin ainoa Koskelaa palveleva linja. (mm. Kumpulanmäellä on muitakin reittivaihtoehtoja). Tuntuu kohtuuttomalta että nopein reitti kulkea Koskelasta Kamppiin on kävellä Oulunkylään junalle -kävelyä tulee silloin yhteensä noin 2km. Esteettömyydestä, saavuttettavuudesta ja tasa-arvosta ei voida näillä yhteyksillä puhua. Koskelasta on tullut jo niin huonosti saavutettava, että se ajaa ihmisiä yksityisautoilun pariin. Reittisuunnittelussa tulisi huomioida myös terveysasemien ja päivähoitoalueiden jaot. Koskelalaisten päiväkotilasten varahoitopaikka (myös osan lapsista vakituinen hoitopaikka) on Hämeentien varressa (Vallila, Hermanni)eikä sinne pääse millään yhteydellä. Terveyskeskuspalveluita siirretään juuri Oulunkylään. Yksityisiä lääkäriplaveluita löytyy mm. Kampista.
  Nyt Koskela/Kumpula/Käpylä alueiden saavutettavuutta pitäisi tarkastella tasa-arvoisesti ja miettiä räätälöidyt ratkaisut. Voisiko Koskelasta olla tiheät yhteydet sekä Käpylän että Oulunkylän juna-asemille, tai suorempi bussiyhteys Kustaa Vaasan tielle ja sieltä sörnäisten kautta keskustaan? Sörnäinen on tärkeä vaihtopaikka kuten muutkin ovat tuoneet ilmi kommenteissaan. Kalasatamassa ei ole samoja vaihtoyhteyksiä eikä mitään palveluita. Nyt reittimuutokset näkyvät vain palvelutason selkeänä heikkenemisenä: bussit 55 ja 65a eivät kulje aikataulussa, usein vuoroja jää välistä ja matka-ajat ovat luvattoman pitkiä.
  "koskelalainen"

  VastaaPoista
 25. Liioittelu ei paranna asiaa. Eihän matka voi mitenkään tuntia kestää!

  Pahin virhe tehtiin alunperin koko linjan perusmuutoksessa eli esimerkiksi yhteys Sörnäisten metroasemalle ja Helsiginkadun vaihtoyhteyksiin katkaistaan. Yleensä myös Hämeentie vetää hyvin keskustaan päin. Ruuhkaa tulee vasta rautatieaseman lähellä.

  Mitrenkä on ajateltu hoitaa kesällä joustava liikenne Hietanimeen. 55A ajoi sinne kätevästi. Nyt 24 kulkeen aivan liian harvoin.

  Wexi M.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wexi, valitettavasti tunnin kestävä matka ruuhka-aikaan on ihan totta. Siinä on mukana se että vuorot myöhästelevät paljon ja vuoroja jää ajamatta. 55 seisoo Hermannin rantatiellä pitkiä aikoja ruuhkassa. Ruuhka-aikojen ulkopuolella tilanne on erilainen.

   Poista
 26. Kannatan viikonloppu- ja iltaliikennöintiä kumpulanmäelle.

  VastaaPoista
 27. En kannata jo nyt hitaan vuoron lisälenkkiä myös viikonloppuisin. Nykyään on harvinaista että bussi 55 kulkee ajallaan eli myös minä kannatan paluuta vanhaan reittiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Bussi ajamaan kurvin kautta ilman kumpulan mäkilenkkiä. Mariaan saakka ei taida kovin monella enää olla asiaa, kun sairaalamme on nykyisin haartmannissa, mutta ainakin olisi hyvä päästä järkevään kohtaan hakaniemessä että siinä voi vaihtaa muihin busseihin. Saattaisi pysyä 55 aikataulussa kun nuo uudet kiemurat jätettäisiin pois.

   Poista
 28. Ehdottomasti Kumpulanmäelle vaan, olen asunut vuodesta 2008 VAK:lla eikä liikenteen melu ole koskaan osunut korviini. Olisi helpompi, jos ei tarvitsi lykätä lastenrattaita ylämäkeä. Tähän auttaisi reittimuutos. Parasta olisi paluu vanhalle reitille.

  VastaaPoista
 29. 55 takaisin vanhalle reitilleen tai ainakin kulkemaan Sörnäisten kautta. Toivoisin sen menevän myöskin aina Kumpulan mäen kautta. Väinö Auerin kadulle mahtuu bussit kunhan patistetaan vastuulliset kärräämään lumet pois kadulta. Asun Kumpulanmäellä eikä minua häiritse liikenteen äänet.

  VastaaPoista
 30. 55 saatava kulkemaan iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäen kautta.

  Kävelytiet mäelle ja sieltä ovat vaarallisimmillaan iltaisin, kun ei kunnolla näe maanpintaa.

  Kumpulan mäellä asuu myös vanhempia henkilöitä,ja kuinkakohan moni tutkija ja opiskelija pistää pillit pussiin ennen klo 18?

  55:n päätepysäkki pitää saada Kamppiin tai Marian sairaalalle.

  Reitin vetäminen Kalasataman kautta oli virhe. Se hidastaa reittiä ja Kalasatamassa ei pääse vaihtamaan muuhun kuin metroon, mutta Sörnäisissä ties miten monelle bussilinjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakaniemessä voi yhtälailla vaihtaa näihin muihin bussilinjoihin lukuun ottamatta linjaa 22. Kasin ratikkaan voi puolestaan vaihtaa jo Toukolassa.

   Poista
 31. Ehdottomasti 55K kiertämään Kumpulanmäen kautta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Muutin 6/2012 mäelle eikä minua kesäaikaan harmittanut bussin puuttuminen iltaisin ja vkl. Syksyn tullen kyllä harmitti. Oli todella pimeää ja pelottavaa kulkea hoitamatonta polkua alas Hämeentielle. Nyt talvella on saanut jännityksellä kulkea sinne, liukastuuko vai ei. No viime viikolla sitten liukastuin mäessä ja täräytin häntäluuni ja pääni oikein kunnolla. Viikko sairauslomaa.
  Pääsisihän sinne alas Intiankadulle hoidettuakin tietä, mutta me ihmiset olemme kuitenkin sellaisia, että ei haluta kiertää turhaa mutkaa.
  Ja todellakin, mäellä työskentelee/asuu muitakin kuin nuoria tervejalkaisia. Kannatan ehdottomasti bussin 55 reitin siirtoa mäelle myös iltaisin ja viikonloppuisin.
  Ja olisihan se selkeämpääkin reitillisesti.

  VastaaPoista
 32. Miks´ ihmeessä sinne lumen sekaan pitäisi päästä taiteilemaan. Talvella varsin hankala paikka ja kesäällä kun sinne pääsee paremmin, voi kävellä, koska mäki ei varmasti ole liukas. 55: lla kestää ruuhka-aikana 1 1/5
  tuntia asemalata Koskelaan. Siellä sitten mäellä seisotaan jonossa.

  VastaaPoista
 33. Ehdottomasti Kumpulanmäen kautta! Itse täällä mäen päällä asuvana toivon sitä kovasti, vaikka nuori olenkin. Talvisin reitillä bussipysäkille ei ole kunnossa pitoa, ja se mäki on TODELLA liukas ja huonokuntoinen. Nuorelle ihmisellekin sen alas/ylöskulkeminen vaatisi melkein liukuesteen kenkiin, koska mäki on niin huonossa kunnossa. Sääliksi käy vanhempaa tai huonokuntoisempaa väestöä, koska osa heistä ei voi mäen päältä käydä talvisin edes kaupassa jalan! Itse kuljen 55K bussilla talvisin aina kun mahdollista, koska välttelen tätä pimeää, liukasta ja hoitamatonta mäkireittiä viimeiseen asti.

  T. Kumpulassa vuodesta 2011 asunut, mäessä kymmeniä kertoja kaatunut

  VastaaPoista
 34. Kumpulanmäen kautta sekä iltaisin että viikonloppuisin!

  VastaaPoista
 35. Minun puolestani reitti voi kulkea Kumpulanmäen kautta, kunhan 55 kulkisi taas Hämeentietä pitkin.Siinähän tulisi aikasäästöä. En ymmärtänyt alunperinkään linjamuutosta sillä käyn Hämeentien varrella vuorotöissä ja siirryinkin lähes täysin yksityisautoilijaksi muutoksen jälkeen.

  VastaaPoista
 36. Kumpulanmäen kautta myös iltaisin ja viikonloppuisin! Ja myös Hämeentielle kuten "vanhoina hyvinä aikoina!"

  VastaaPoista
 37. Kumpulan mäen kautta ja takaisin Hämeentielle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaisin Hämeentielle ja ilta-ja viikonloppurauha asukkaille. Ei siis lisää vuoroja mäelle. Arkisinkin matkustajamäärät ovat kovin vähäisiä eli taitaa olla jokseenkin turha koko linja ainakin nykyreitillä.

   Poista
 38. Linja 55 ehdottomasti Kumpulan mäen kautta vakituisesti, mutta myös Merihaan ja Sörn. Rantatien kautta, koska näin saadaan kolme asuinaluetta pelastettua kunnon aikataulujen pariin.
  Hämeentiellehän pääsee vaikka millä yhteyksillä ja jos metroon mielii vaihtaa voi myös Hakaniemessä!

  VastaaPoista
 39. Ehdottomasti jokainen linja sitä kautta, kiitos! Itse kuulun liikuntakeskuksella ja kampuksella kävijöihin ja asun Hakaniemessä, joten linja on muutenkin hyvin tärkeä ja uudistus tekisi bussista vieläkin paremman!

  VastaaPoista
 40. Jos linja edelleen kulkee Sörnäisten rantatien kautta niin kumpulanmäen kautta ajaminen on samantekevää, koska olen jo nyt siirtynyt kävelemään Koskelasta Kustaa Vaasantielle kun niin hitaalla linjalla miksi 55 on muuttunut ei viitsi kulkea jos ei ole aivan pakko. On paljon nopeampaa kävellä osa matkasta kun siten pääsee ajamaan suoraan Hämeentietä. On todella ikävää kun ainoa tänne kulkeva aikaisemmin hyvä ja nopea linja on laitettu kiertämään kaikki mahdolliset mutkat.

  VastaaPoista
 41. 55 takaisin vanhalle, nopealle reitilleen Sörkän kautta Kamppiin. 68 tai 71 Hermannin Rantatien ruuhkiin köröttelemään. 56 kiertämään Kumpulanmäen kautta.

  VastaaPoista
 42. Kumpulanmäen kautta ehottomasti! Itsekin kuulun Kumpulan kampuksella aktiivisesti kävijöihin, joten kyseinen muutos helpottaisi elämää. Myöskin 55 takaisin Hämeentielle; nykyisin kun yrittää päästä Koskelasta keskustaan kestää se paljon pidempään kuin ennen. Vaihdankin tämän takia usein nykyään Kalasatamassa metroon, sillä nykyinen bussireitti ei ole kannattava. Kannattaisi myös pohtia sitä, että pitäiskö linjalla ajaa myös pidemmällä aikavälillä (erityisesti myöhemmin), sillä ainakin Koskelassa asuville siitä olisi hyötyä.

  VastaaPoista
 43. Kannatan rettimuutosta Kumpulanmäen kautta. Tärkeämpänä pitäisin silti 55:n reitin palauttamista Hämeentielle JA että se jatkaisi eteenpäin Rautatientorilta kuten ennen. Nyt bussia joutuu vaihtamaan moneen kertaan. Reitin muuttaminen Sörnäisten rantatielle ja sen päättäminen rautatientorille oli todella huono juttu.
  Käytän itse 55-bussia päivittäin ja muilta matkustajilta kuulee ihan samanlaisia kommentteja. Mummut eivät kuitenkaan osaa laittaa palautetta tätä kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, me mummotkin osaamme laittaa palautetta tätä kautta. Väärä luulo :-DDDD

   Poista
 44. Ei enää yhtään lisää bussiliikennettä Kumpulanmäelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin mielestäni bussiliikennettä on jo aivan tarpeeksi. Voisiko lähes tyhjänä ajavat viisvitosen bussit vaihtaa pienempiin? Tai siirtää koko 55 pois mäeltä.

   Poista
 45. Käytän 55 linjaa joka päivä, Kumpulanmäen reitti on talvella tosi hankala lumivallien ja yksityisautojen takia ei pystytä ohittamaan.55linja takaisin entiselle reitille.Esim.Sörnäinen-Koskela väli kestää joskus jopa 45 min.kun aikataulut ei osu kohdalleen.Eikö esm.74 voisi ajaa rantatien kautta kun lähtee jo Hakaniemestä.Kyllä 68 pystyy hoitamaan Toukolan asukkaiden tarpeet ajaahan se 5 min.välein.

  VastaaPoista
 46. Kannatan reittiä Kumpulanmäen kautta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kulku Kalasataman kautta myös hyvä.

  VastaaPoista
 47. Ei kumpulanmäelle. Paikka on liian ahdas. Jos kadunvarsilta karsittaisiin parkkipaikat pois ahtaimmista paikoista, reitti voisi toimia sitäkin kautta. Kannatan myös reitin palauttamista hämeentielle ja kamppiin. Aivan älytöntä ajattaa ruuhka-aikaan busseja hermannin rantatiellä, kun ei ole erillistä bussikaistaa.

  VastaaPoista
 48. Laittakaa 56 kulkemaan keskustaan asti Merihaan kautta, tai joku muu bussi mitä vähemmän käytetään, ja 55 Hämeentielle (vaikka sitten sen Kumpulanmäen kautta) niin ei kenenkään yhteydet enää huonone. Alkaa tuntua siltä, että kohta joutuu matkustamaan koko Helsingin poikki vain jotta pääsee itse keskustaan. Tämä linja on kuitenkin monelle ainoa, jolla keskustaan meno onnistuu ilman aikaa vieviä vaihtoja tai kymmenen minuutin kävelyjä - mielestäni tätäkin pitäisi (ja olisi pitänyt) miettiä ennen yhteyksien huonontamista.

  VastaaPoista
 49. Suurin ongelma 55 linjan reitissä ei ole Kumpulanmäki, joskaan en uudistusta vastustakaan. Tärkeintä olisi saada linja takaisin Hämeentielle, vanhalle reitilleen. Etenkin Koskelaan päin mennessä bussit jäävät jumiin Hermannin rantatien ja Hämeentien risteykseen. Risteys on ruuhkainen ja Hermannin rantatieltä puuttuu bussikaista. Ruuhka-aikana on nopeampaa kävellä Kalasatamasta Kumpulaan kuin mennä bussilla. Itse käytin aikaisemmin linjaa 55k lähes päivittäin, nykyään ehkä kerran kuussa maisemareittinä.

  VastaaPoista
 50. Kumpulanmäeltä kun poistaisi ahtauden, niin voisi ajaa sitäkin kautta, sillä kadun ahtaus saa matkan kestämään todella kauan. Toisaalta jos matka-aikaa keskustasta lyhentäisi muuten, ratkaisisi sekin ongelman.
  Yhteenvetona Koskelassa asuvana minusta olisi hyvä että bussi kulkisi yliopiston edestä, koska käyn joskus sielläkin, mutta vielä tärkeämpänä pidän lyhyempää matka-aikaa keskustasta.

  VastaaPoista
 51. Asun Väinö Auerin kadulla enkä toivo bussilinjoja kuljettavan Kumpulanmäen kautta. Intiankadun ja Kustaa Vaasan tien pysäkeille on lyhyt kävelymatka muutenkin ja bussit aiheuttavat muutenkin Kumpulanmäelle melu-, saaste- ja ruuhkahaittoja kapealle tielle.

  Myös muille reitin varrella asuville (kuten koskelalalaisille) Kumpulanmäen välttäminen olisi hyvä asia, sillä se lyhentäisi linjan 55 kokonaismatka-aikaa.

  VastaaPoista
 52. HSL kiittää kuluneen viikon aikana tulleista kommenteista ja kysymyksistä. Keskustelijat ovat esittäneet monia tärkeitä näkökohtia. Seuraavassa hieman yhteenvetoa tähänastisesta keskustelusta.

  Monissa kommenteissa on kannatettu Kumpulanmäen ilta- ja viikonloppuliikennettä nimenomaan iäkkäämpien asukkaiden, liikuntakeskuksen asiakkaiden sekä yliopiston iltatyöntekijöiden yhteyksien parantajana. Toisaalta mäen ahtaus, talviliikennöintiongelmat ja bussien tuomat häiriöt on mainittu useissakin kommenteissa perusteeksi sille, miksei liikennöintiä tulisi lisätä.

  Muutamissa kommenteissa on epäilty Kumpulanmäen kierroksen kestävän huomattavasti kauemmin kuin on esitetty. Kuluvan talviliikennekauden ajoaikatilastot kertovat, että Koskelaan päin ajavien K-vuorojen ajoaika pitenee keskimäärin vajaan minuutin verran verrattuna vuoroihin, jotka eivät aja mäen kautta. Keskustaan päin liikennöitäessä mäen hidastava vaikutus on kuitenkin hieman suurempi, keskimäärin 1-2 minuuttia.

  Lukuisissa kommenteissa on myös toivottu linjan 55 palauttamista entiselle Hämeentietä kulkevalle reitilleen. Reittiin elokuussa tehty muutos Sörnäisten ja Hermannin rantateiden kautta hidasti linjan ajoaikaa keskustasta Koskelaan talven ajoaikatilastojen perusteella keskimäärin 2-5 minuutilla viime talveen verrattuna. Hidastus on ollut suurin iltapäiväruuhkan aikaan kello 15 – 16.30, jolloin keskimääräinen matka-aika Rautatientorilta Koskelaan on kasvanut 36 minuutista 41 minuuttiin. Ongelmallisimpina päivinä matka-aika on venynyt jopa yli 50 minuuttiin. Ajoaikojen pidentymisen lisäksi myös harmillisen monet lähdöt ovat myöhästyneet lähtöajastaan. Tilanteeseen on tulossa parannusta seuraaviksi liikennekausiksi, jolloin aikatauluissa pystytään nykyistä paremmin ottamaan huomioon todelliset ajoajat sekä varaamaan riittävästi vara-aikaa päätepysäkeille.

  Elokuussa linjalle 55 tehty reittimuutos mahdollisti matkustajamäärältään ja palvelualueeltaan suuremman linjan 68 reitittämisen Hämeentielle. Muutoksella suuremmalle matkustajajoukolle saatiin tarjottua hieman nopeampi yhteys keskustaan.

  Vuodenvaihteessa linjojen 55 ja 16 eteläiset reittiosuudet vaihdettiin keskenään. Muutoksella palautettiin kaivattu suora yhteys Koskelasta Hakaniemeen. Yhteys Koskelasta Sörnäisiin jäi kuitenkin edelleen vaihdolliseksi; vaihdon voi tehdä esimerkiksi Kustaa Vaasan tien Kumpulan kampuksen pysäkillä Hämeentietä jatkaville linjoille. Linjan nykyinen reitti Kalasataman metroaseman kautta mahdollistaa myös muutamissa kommenteissa kaipaillun yhteyden Kamppiin. Hietaniemeen pääsee nyt keskustasta linjalla 24, jonka vuoroväli on 20 minuuttia. Marian sairaalalle vaihtoehtoisena yhteytenä kannattaa muistaa myös ratikkalinja 8.

  Kommentointiaikaa on vielä runsaasti jäljellä, ja HSL toivoo keskustelun edelleen jatkuvan vilkkaana. Kaikki kommentit ovat arvokkaita ja tullaan huomioimaan osana kokonaisuutta, kun on aika tehdä johtopäätöksiä Kumpulanmäen bussiliikenteen tulevaisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpulan kampukselta Kamppiin kulkemisesta; kumpi vaihtoehto herra HKL:n mielestä on ihmisarvoisempi?

   1. Nykyinen reitti
   Hyppää bussiin 55K. Kalasatamaan mennessä yritä tiirailla pimeitä varastohalleja, jotta pysyisit kärryillä että milloin tullaan Kalasatamaan. Hyppää 55K:sta Kalasatamaa lähimpänä olevalla pysäkillä. Kävele kaksi kadunväliä kroonisesti jäisiä jalkakäytäviä. Kiipeä n. 40 porrasta metroasemalle. Odota "tuulitunnelissa" metroa. Hyppää metroon. Hyppää metrosta ja vietä minuutti ja rapiat rullaportaissa ja astu Kampin keskukseen.

   VAI

   2. 55 Kampukselta suoraan Kamppiin
   Hyppää 55:een.Hyppää 55:stä Simonkadulla. Kävele 50 metriä ja astu sisään Kampin keskukseen.

   55:llä suoraan Kamppiin mennessä voit viettää matka-ajan lukemalla, nukkumalla, lakkaamalla kynsiä, virkaten, neuloen tai kännykkää näpräten.

   55K+metro -yhdistelmä on niin lyhyissä pätkissä, että sen aikana ei voi tehdä mitään järkevää, vaan matka-aika on aivan hukkaan mennyttä aikaa.

   Poista
  2. Oma vaihtoehtoinen Kamppi-ehdotukseni nykylinjastoin: a) vaihto raitiovaunun 9 kanssa täysin vierekkäisin pysäkein Varsapuistikolla lähellä Kaisaniemeä; b) vaihto bussiin/bussista 70T Kustaa Vaasan tiellä ma-la.

   Poista
  3. "Elokuussa linjalle 55 tehty reittimuutos mahdollisti matkustajamäärältään ja palvelualueeltaan suuremman linjan 68 reitittämisen Hämeentielle. Muutoksella suuremmalle matkustajajoukolle saatiin tarjottua hieman nopeampi yhteys keskustaan."
   Mielestäni tällä asialla ei ole mitäään tekemistä linja 55 ajaman reitin kanssa. Kukaan ei käytä sekä bussia 68 että 55 riippuen määränpäästä, kyllä jokainen yrittää päästä perille mahdollisimman nopeasti ja suoraan joka nyt on tehty mahdottomaksi ja vaikeaksi toteuttaa. Meinataanko lopettaa kaikenlainen julkinen liikennöinti Koskela-Käpylä akselilla kun nyt on jo alettu ajaa alas linjaa 55? Tiedoksi että Koskela-Käpylä kuuluu suoraasn kanatakaupunkiin, mutta sen liikennepalvelut ovat kuin asuisi jossain Perä-rysällä.

   Poista
 53. Ehdottomasti linja 55 Kumpulanmäelle myös iltaisin ja viikonloppuina.Sama onko kesä tai talvi,mäki on raskas nousta.Olen vuodesta 1990 täällä mäellä asunut,eikä bussi liikenteestä ole sen enempää melua tai haittaa tullut,mitä väärinpysäköidyt ja lisääntynyt henkilöauto liikenne aiheuttaa.Eikä sekään ole yöuntani vienyt,vaikka kotini ikkunat ovat kadun puolella.Ihmettelen sitä että joku muutamista minuuteista valittaa,tokko kukaan on "hevosen selässä".Pitää lähteä aiemmin jos kiire painaa.

  VastaaPoista
 54. 55 takaisin kulkemaan Hämeentielle ja siitä sitten Marian sairaalalle. Tämä palvellisi sekä Koskelan asukkaita, jotka haluaisivat Hakeniemen torille ja palvelisi entisiä Koskelalaisia, jotka tarvitsevat joskus Marian suuntaan matkustaa.

  VastaaPoista
 55. Kannatan Kumpulanmäelle liikennöintiä sekä linjoilla 55 että 56. Sörnäisten rantatie sen sijaan sopisi esim 71:lle. Linjalla 506 on usein kestänyt hämmästyttävän pitkään päästä liikennevirrassa alas Kumpulanmäeltä ja siirryttyä Arabianrannan suuntaan. Tähän voisi kiinnittää erityistä huomiota. t. poikittaismatkustaja

  VastaaPoista
 56. Kommentoin nyt yleisesti reittiä 55. Tässä eräänä päivänä lähdin keskustasta hiukan yli 16 lähtevällä bussilla. Perille koskelaan kesti lähes tunnin. Sörnäisten rantatie oli täysin tukossa. Eikä ollut ainoa kerta. Siksi nykyisin kartan koko linjaa. Alkuperäinen reitti ehdottomasti paras. Mitä kumpulan mäen kautta ajaviin linjoihin tulee, sillä kerralla 1 henkilö jäi bussista mäellä ja 1 henkilö tuli kyytiin. Toivoisin että päättäjät kävisivät itse kokeilemassa reitit muutamaan kertaan (myös ruuhkassa), että oikeasti ymmärtäisivät. Ihmettelen muutenkin, miksi 55 yleensäkään ajaa kalasataman kautta. Sinne ajaa nyt jo bussi 56

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoitko monellako pysäkillä oli matkan aikana vähemmän käyttäjiä? Muutenkin mainitsemasi ajankohta ja suunta ovat varsin epäedullisia kampuksen käytön edustavuutta ajatellen, ja silti käyttäjiä löytyi jopa kaksi!

   Poista
 57. Asun Väinö Auerinkadun alapäässä, mutta minusta linja 55K voisi ajaa myös iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäen kautta. On kohtuutonta, että ihmiset, jotka asuvat mäellä
  yläpäässä joutuvat kulkemaan tosi vaikeakulkuista kävelytietä alas Kustaa Vaasantielle lähimmille pysäkeille.
  Minua eikä perhettäni ainakaan haittaa bussiliikenne Väinö Auerinkadulla, vaikka ikkunamme juuri ovatkin kadullepäin.
  Joustavat liikenneyhteydet ovat kaikille tärkeitä. Ja erityisesti meille julkisen liikenteen käyttäjille. Olisi muutenkin selvempää, että reitti olisi aina sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Me asumme myös mäen alapäässä, mutta perheessämme on liikuntarajoitteinen ja varsinkin talvella pyörätuolilla liikkuminen on niin hankalaa (joskus jopa mahdotonta), että Intiankadun tai Sumatrantien pysäkille ei meinaa päästä. Enkä nyt tarkoita niitä muutamia myräkkäpäiviä, jolloin kadut ovat ymmärrettävästi hetken huonossa kunnossa. Haluamme kuitenkin liikkua julkisilla, sillä haluamme tulla ja mennä silloin kun huvittaa (vs. invataksi, joka pitää tilata etukäteen tiettyyn aikaan). Olisi siis paljon helpompaa, jos olisi pysäkki aina lähellä.

   Toki yliopistolaisia ja liikuntakeskuksen asiakkaita myös helpottaisi, että olisi pysäkki lähempänä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kustaa Vaasan kadulle (ja myös alas Väinö Auerin kadulle) on jyrkkä mäki, joka on melkeinpä mahdoton huonojalkaisille ja liikuntarajoitteisille talvella (lumettomalla säälläkin todella hankala). Jäisen mäen kulkeminen on vaarallista myös esim. lastenrattaita työntäville (ja usein ns. terveilläkin jaloilla haastavaa tasapainottelua). Itselleni kyse on ennen kaikkea turvallisuudesta ja tasapuolisesta mahdollisuudesta käyttää julkista liikennettä, ei laiskuudesta (kuten jotkut ovat väittäneet).
   Ikkunamme ovat myös Väinö Auerin kadulle päin, eikä 506:n "melu" iltakymmenenkään aikaan ole meitä haitannut. Toki nämä meluasiatkin on otettava huomioon.

   Itse mieluummin vähentäisin yksityisautoilua mäelle (yliopisto + liikuntakeskus). Miten voi olla mahdollista, että Gustaf Hällströmin kadulla on pysäköinti sallittu? Aivan käsittämätön ahtaus. Pysäköintiä pitäisi rajoittaa enemmän ja jättää mäelle vain muutama invapaikka ja joitakin normipaikkoja.

   Pidimme kovasti siitä, että 55:lla pääsi suoraan Kamppiin. Nykyään täytyy vaihtaa Kalasatamassa metroon, mikä on varsinkin talvella haastavaa, kun kadut ja pysäkit ovat todella vaihtelevassa kunnossa.

   Poista
  2. Edellinen kirjoittaja jatkaa vielä sen verran, että olisi aivan huippua, jos viikonloppuisin olisi myös suora yhteys Kumpulasta Messukeskukseen (eli siten myös Pasilan asemalle ja Hartwall Areenalle), jäähallille ja Olympiastadionille jne.. Käymme usein tapahtumissa, mutta kulkeminen on aina vähän hankalaa... (varsinkin tietysti talvisin)

   Poista
 58. Samaa olen minäkin miettinyt tuosta Kumpulanmäen ahtaudesta,että miksi pysäköinti on mäellä sallittu.
  Ainakin toinen puoli kaduista pitäisi olla kielletty pysäköinniltä, sekin varmasti helpottaisi bussien liikkumista....Ja ehkä sekin, että sieltä kuljetettaisiin pois ne hurjat lumikasat, mihin ei ole koskettu koko talven aikana.....Näilläkin toimilla varmaan saataisiin vähän enemmän tilaa busseille...

  VastaaPoista
 59. 55 bussista puheenollen. Useampi ihminen vaihtaa Intiankadun pysäkillä esim. bussiin 69. Linjat eivät "stemmaa" keskenään lainkaan. Joka kerta 69 menee risteyksessä ohi, samoin 65 ja jos tulee 57:lla, on siinä ja siinä että ehtii vaihtaa (riippuu valoista). Itse lähden yleensä 6.25 55:lla koskelasta. Aina joudun odottamaan yhden vuoron välin. 69 ainoa bussi millä pääsen töihin Laaksoon. Myös viikonloppu vuorot ovat hankalia

  VastaaPoista
 60. Kyllä 55 pitäisi saada kulkemaan jälleen Sörnäisten kautta.Siinähän jäi iso osa ihmisiä ennen pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletettavasti metron käyttäjiä pääosa. Ja nythän on niin että metrolle pääsee edelleen 55:lla Kalasatamasta, mikä nopeuttaa itään matkaavien matkantekoa varsin paljon (monesti ehtii yhtä aikaisempaan metrovuoroon kuin kurvin kautta). Länteenpäin metrolle pääsee sekä Kalasataman kautta että vaihdollisena 7-sarjan busseilla, joita kulkee pääsääntöisesti varsin tiheästi (toimii myös niille. jotka ovat kurviin matkalla muista syistä).

   Poista
 61. Siellä hsl.n hallituksessa toimii varmaan myös hyväveli toiminta.Tämä muutos oli jo sovittu joulukuussa 2011.Täällä Koskelassa kun ei luultavimmin asu ketään valtuutettuja niin meitä voi kohdella miten vain.

  VastaaPoista
 62. Siirtäkää 55 kulkemaan Sörnäisten kautta,sieltä pääsee nopeiten metroon.Kumpulan Kampus pois 55 reitiltä sieltähän menee jo 506.Laittakaa 56 menemään Kampuksen kautta tai 52.

  VastaaPoista
 63. 506 ajaa vain arkisin, joten kyllä 55K voisi kulkea Kumpulanmäen kautta myös viikonloppuisin ja iltaisin. Mäellä asuu myös paljon tavallisia julkisen liikenteen käyttäjiä. 56 ajaa jo tosi pitkän reitin Kannelmäestä asti ja se on hyvä reitti Kalasataman metroasemalle meneville.
  52 taas ajaa myös huomattavan pitkän reitin Munkkiniemestä
  Oulunkylän kautta Vanhaan kaupunkiin, joten ei senkään reittiä ole hyvä mennä muuttamaan.
  55K kulkemaan myös iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäen kautta...sama reitti aina....

  VastaaPoista
 64. Vuoden vaihteessa voimaan tullut uusi 55:n pysäkki on Hakaniemen kaukaisimmassa mahdollisessa perukassa. Tämä tuntuu enemmänkin kiusanteolta palautettaan antaneita asukkaita kohtaan kuin siltä, että heitä olisi aidosti ja tarpeet todesta ottaen kuunneltu.

  Myös HSL:n käyttämä retoriikka "linja 55 on palautettu osittain vanhalle reitilleen" on kiusallista ja harhaanjohtavaa, eihän tammikuussa tapahtunut mitään sellaista muutosta, joka olisi tuonut 55:n takaisin vanhalle reitilleen.

  Toivon, että linja 55 otetaan uudelleen käsittelyyn ja palautetaan alkuperäiselle reitilleen Koskelasta Hämeentietä pitkin Hakaniemen kautta Kamppiin. Linja 56 palvelee jo syöttöliikenteenä kaikkia niitä, jotka haluavat Intiankadun/Kumpulan kampuksen kautta Kalasataman metroasemalle. Molemmat linjat voisivat kulkea Kumpulanmäen kautta, jos niille koetaan siellä olevan tarvetta.

  Kolme bussia mäellä tuntuu hieman ruuhkaisalta. Joskin mielestäni mäellä on jumitettu tänä talvena vähemmän kuin aikaisempiana vuosina. Voisiko tiedelinja 506 ajaa kampuksen ohi Kustaa Vaasan tien ja Intiankadun kautta? Nopeuttaisiko se vastaavasti sitä reittiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, linjalta 55 poistui myös yöliikenne Intiankadulle ja perille Koskelaan, saisipa sen takaisin edes nykyistä perusreittiä. Samassa uudistuksessa menetettiin yöliikennöinti Hermannin rantatieltä. Eipä tosiaan vanhaan ole palattu yhdenkään aiemman pysäkin osalta, uskotellaanpa linjasta 55 matkustajille mitä tahansa. Pysähtymispaikkana Hakaniemen "kaukainen perukka" suunnilleen torin toisessa nurkassa on onneksi jonkinlainen kompromissi etenkin torilla ostoksilla käyviä kohtaan.

   Poista
  2. Hei! Kävin ennen ja kävisin yhä edelleen, jos linja 55 palaisi takaisin vanhalle reitilleen, Hakaniemen torilla ja hallissa harva se päivä. Nykyinen pysäkki Hakaniemessä ei palvele halli- ja toriasiakkaita, sori nyt vaan.

   Poista
  3. Suunnassa Hakaniemen torille Siltasaarenkadun pitkän moniosaisen suojatien ylitystä ei enää tarvita, kun pysäkki on vähäsen lähempänä toria sen takana. Paluusuunnassa Hakaniemestä Intiankadulle jne. voi toki ensin käyttää monia täsmälleen torilla pysähtyviä busseja (linjan 73 päätepysäkki on torilla) ja vaihtaa Kustaa Vaasan tiellä 55:een tai ehkä 56:eenkin.

   Kunnioittavimmin pitäisin pahimpina etenkin niitä puutteita, joissa samalla pysäkkikatoksella 5-10 minuutin vaihtovaivakaan ei auta vaan mikään linja ei esim. illalla palvele ollenkaan lähellä kotia.

   Poista
 65. Koska muuten HSL:lle saadaan uusi hallitus? Miten voi yhä olla edellisen valtuustokauden edustajat päättämässä asioista?

  VastaaPoista
 66. Toivottavasti ei pilata 55 bussireittiä enää enempää. Onneksi itse joudun vaan harvoin kulkemaan ruuhka-aikana, mutta silloinkin se n. 45-50 minuutin matka keskustasta Kumpulaan tuntuu todella tuskaiselta, kun on luvattu kuitenkin kulkea 30 minuutissa. Tuohan siis pääasiassa johtuu siitä arabian risteyksestä...

  Mutta jos joka kerta ruetaan kulkemaan kampuksen kautta matka-aika pitenee varmasti enemmän kuin yhden minuutin, ne liikennevalot Kustaa Vaasan tielle kestää aina todella kauan, samoin kun toinen bussi tulee vastaan niin taas odotellaan, eikä aina tarvitse olla bussikaan. Pari viikkoa sitten odoteltiin kun henkilöauto peruutti että bussi pääsisi ohi kun lunta on paljon ja autot parkkeerattu tien varteen kapealla kadulla...

  Ja olikohan viime talvena vai toissa talvena kun monta viikkoa koko reitti oli poikkeusreitillä kun ei niitä mäkiä päästy ylös. Mitä järkeä nyt on tunkea sinne kaikki vuorot kun kuitenkin niitä runsaslumisina talvina palautetaan 55 reitille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan edelliselle noista poikkeusreitttiajoista. Tämä on muistaakseni ensimmäinen talvi, kun bussit ovat ajaneet koko talven mäen kautta. Muina talvina on ollut useiden viikkojen mittaisia taukoja, koska bussit eivät ole päässeet liikkumaan ; jyrkkä mäki ja paljon lumikasoja katujen varsilla ja tukkeena. Siinä sitä olikin arpomista, kun ei osannut arvata bussien aivoituksia ... mäelle vai mäen alle odottelemaan?
   Varminta ja parhaiten arvattavissa olevaa ja aikatauluissa pysyvää olisi mielestäni mäen alla kulkeva bussiliikenne. Ennen tätä bussisotkua kaikki pääsivät mäelle ja mäeltä pois, samoin noiden edellistalvien poikkeusviikkojen aikana. Eikä henkilöautoliikennettä ollut ainakaan nykyistä enemmän.

   Poista
  2. Joo, pääsi mäelle ja mäeltä pois, mutta periaatteessa täältä pääsee vaikka lentokentälle kävellen, kun riittävän kauan laittaa tossua toisen eteen... ;-p

   Poista
  3. Kummasti muilla busseilla kuin 55 ja 506 kulkevat ovat onnistuneet kävelemään mäkisessäkin maastossa. Mutta täällä ollaan kuin maalla: autolla pitää mennä vaikka sitten puolen kilometrin päähän naapuriin, siellä ei tosin odoteta kunnan järjestävän bussikyytiä joka tönön ovelle.

   Poista
  4. Hmm. Itsellä tulee pelkistä työmatkoista kävelemistä vähintään 3 km/työpäivä (en ole omistanut autoa sen 22 vuoden aikana jotka olen Helsingissä asunut), mutta silti pelottaa ja tuntuu turhalle lipsutella Kumpulan mäkeä ylös ja alas, kun bussilla olisi täydet mahdollisuudet kulkea joko nykyisen 55K:n pysäkiltä, tai sen reitin voisi jopa siirtää kulkemaan Dynamicumin ja Exactumin välistä.

   Poista
 67. Alunperin Kumpulan kampusalueesta suunniteltiin autotonta, mutta tästä oli pakko poiketa, koska julkisia yhteyksiä kampusalueelle ei saatu mäen jyrkkyyden vuoksi. Mikäli kampusalueelle saadaan aidosti toimivat liikenneyhteydet, on yksityisautoiluakin (ja sitä kautta pysäköintiä mäellä) helpompi vähentää. Mäen julkisen liikenteen toimivuutta ei lisää nykyinen reitti Kalasataman kautta tai perustelu, että Hämeentiellä voi vaihtaa esim. 700-sarjan busseihin. Vaihdot Kalasatamassa tai Hakaniemessä eivät palvele "huonojalkaisempia". 55K:n vuoroväleistä johtuen odottelu mäellä muuta kuin pakon edessä yhden pysäkin matkan takia (Kustaa Vaasan tielle pääsemiseksi) on järjetöntä, joten kannatan 55:n reitin siirtämistä takaisin vanhalle reitilleen Sörnäisten kautta.

  VastaaPoista
 68. Jos hsl.n tavoitteena on yksinkertaistaa linjastoa, niin ei se ainakaan 55 reitillä ole toteutunut.55 linja takaisin Hämeentielle .Vaihdoin maanantaina aamulla 8,30 toiseen bussiin Arabiassa ajoin Hakaniemeen ja kerkesin käydä kaupassakin niin silloin vasta 55 tuli Hakaniemeen aikaa oli kulunut 20min.näin paljon rantat. on hitaampi.

  VastaaPoista
 69. 55 vanhalle reitilleen Hämeentielle ja ylös Simonkatua aina Marian sairaalalle asti; reitti voisi olla aina sama siis vaikka Kumpulanmäen kautta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Hakaniemen pysäkki vanhalle paikalleen, josta vanhempienkin ihmisten on hyvä vaihtaa ratikkaan tai muihin busseihin. Nyt pysäkki Hakaniemessä ei auta ketään,siitä on pitkä matka torille ja vaihtopysäkeille.
  Ja vanha pysäkki Ateneumin eteen, tuntuu aivan tyhmältä, kun bussi lähtee asemanedestä,eikä voi nousta siihen enää Ateneumin edestä; sekin silkkaa kiusantekoa, samoin kuin ajo Merihaan tunnelin kautta.....Kumpulanmäen minuutit voitetaan ajolla Hämeentietä pitkin ja joustavasti Rautatientorille.....Ottakaa tavalliset käyttäjät, vaikka "me mummot" mukaan suunnitteluun.

  VastaaPoista
 70. Tuntuu, että suunnittelijat eivät oikein tunne Helsinkiä; maaltako olette tulleet tänne, kun mylläsitte kaikki vanhat hyvät bussireitit sekamelskaksi: vanha hyvä 17 lopetettiin, 24 kulkee missä kulkee, 18 ei aja Kruunuhakaan, 16 ei pääse enää Herttoniemeen eikä Kulosaareen, 55 reitti muutettiin vuosikymmenten hyvän reitin jälkeen. Kiusantekoa, kaikki ......Kysykää käyttäjiltä; mehän olemme teidän asiakkaitanne ja palkanmaksajianne..Ho, hoi siellä ylhäällä, suunnittelijat!

  VastaaPoista
 71. Toivottavasti tämä keskustelu ei pääty HSL:n henkselien paukutukseen siitä, että johan saatiin asukkaatkin mukaan suunnitteluun, kun avattiin blogi, ja että kylläpä sieltä tulikin paljon puoltavia mielipiteitä siirtää linja 55 myös iltaisin ja viikonloppuisin kulkemaan Kumpulanmäen kautta. HSL! Kumpulanmäki on pieni, kosmeettinen häivähdys siinä isossa keskustelussa, mitä täällä linjaan 55 liittyen käydään!!! Linja halutaan takaisin vanhalle reitilleen Hämeentietä pitkin Sörnäisten metroaseman ohi Hakaniemeen, siitä pitkää siltaa rautatientorille, sieltä Kamppiin jne. Paluumatkalla tarvitaan pysäkki Ateneumin eteen. Se on se asukkaiden todellinen tahto, josta tälläkin palstalla moniäänisesti nyt puhutaan. Jos kysytään, pitää myös ottaa vastaan se, mitä vastataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, toivottavasti nyt suunnittelijatkin vihdoin heräävät ja ottavat huomioon kuluttajien toiveet!
   Reitti entiselleen, niin kyllä ollaan varmaan suopeampia myös Kumpulanmäen muutoksille, eikös niin herra päättäjät?

   Poista
  2. Täsmälleen samaa mieltä. Kukaan ei taida olla kirjoittanut, että 55(K):n uusi reitti olisi millään tavalla toimiva, mutta vanhalle reitille palaamista haluavia on pilvin pimein.

   55:n ajaminen Kumpulanmäen kautta on kyllä sekin tärkeää, ja vanhalle reitille paluu ja Kumpulanmäen kautta ajaminen eivät ole mitenkään toisensa poissulkevia asioita.


   Poista
 72. Linja 55 on palautettava vanhalle reitilleen Hämeentielle ja Hakaniemeen, ja reitin pitää jatkua (vähintään) Kamppiin asti kuten ennenkin. Kumpulanmäen kautta voisi ajaa aina, mutta ajoreitin kunnossapitoon mäellä pitäisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota. Tälläkin hetkellä massiiviset lumikasat ja -vallit tukkivat ajoväylää ja muutenkin ahtaita risteyksiä. Onko aivan mahdotonta hoitaa lumet sieltä pois talviaikaan??

  VastaaPoista
 73. Kannatan ehdottomasti. Kumpulanmäen yhteydet ovat tällä hetkellä surkeat. Myös arki-iltoina yhteydet ovat huonot. Kannatan myös muutoin vanhan Hämeentien reitin palauttamista keskustaan päin.

  VastaaPoista
 74. Ehdottomasti bussin tulee kulkea myös iltaisin ja viikonloppusin. Olen myös samaa mieltä useamman kommentoijan kanssa siitä, että vanha reitti takaisin. Liisankatu on usein niin tukossa, että bussi seisoo useita minuutteja paikallaan. Eihän siinä ole mitään järkeä. Toisaalta itse ainakin hyppäsin bussiin usein Kurvin pysäkiltä, johon tulee useita muita busseja. Nyt liityntä mahdollisuus on aika kehno, koska Rantatieltä on kuitenkin aika pitkä mäki kiivetä pysäkille.
  Omalta osaltani bussin laajennettu aikataulu vaikutaisi siten, ettei ainakaan minun autoni olisi tukkimassa Kumpulanmäkeä. Jalkani toki kantavat Hämeentien pysäkeille, mutta mäen kiipeäminen pakkaselle painavan kassin kanssa astamaatikolle ei ole aina miellyttävä kokemus.

  VastaaPoista
 75. Olen kumpulalainen, asun reitin 55 K-varrella.

  Kannatan koko linjan poistamista Kumpulanmäeltä, kadut ovat ahtaita muutenkin, Kumpulanmäen pysäkkejä hyvin harva näyttää käyttävän ylipäätään ja kävelymatka lähimmälle pysäkille Intiankadulle tai Kustaa Vaasan tielle ei kestä liukkaillakaan paria minuuttia enempää.

  Säälin lisäksi mm. koskelalaisia joiden matka-aikaa turha kierto Kumpulanmäen kautta pidentää. Koskela on muutenkin sumpussa joukkoliikenteen suhteen.

  Kaikki bussit pois Kumpulanmäeltä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpulanmäella asuu myös tavallisia ihmisiä, jotka tarvitsevat kunnon reitin julkisilla.Arkisin on myös paljon opiskelijoita, jotka käyttävät sekä 55K että
   506.Molemmat reitit ovat tarpeen Kumpulanmäelle, mutta 55K voisi aivan hyvin kulkea aina samaa reittiä, eli myös iltaisin ja viikonloppuisin mäen kautta.
   Muuten 55K:n reitti voitaisiin muuttaa kulkemaan Hämeentietä pitkin, siitä saataisiin tarvittavat pari minuuttia, joka kuluu Kumpulanmäen kautta kiertäessä.
   Hyvä uudistus olikin jo, että Liisankatu jäi pois 55:n reitiltä, mutta miksi reitti laitettiin kulkemaan Merihaan tunnelin kautta?Vanha pysäkki Hakaniemessä oli hyvä, siitä pääsi hyvin vaihtamaan sekä ratikkaan, että muihin busseihin.
   Myös ajo ylös Simonkatua oli hyvä ja pysäkki Ateneumin edessä.
   Mitä taas tulee Kumpulanmäen ahtauteen, se on osaksi kiinni siitä, että mäeltä ei ole viety pois hirvittävän isoja lumikasoja, jotka ovat seisseet siinä koko talven!Yliopisto, ho,hoi!Muuten bussit ovat kulkeneet hyvin tänä talvena mäen kautta, aikaisempina talvina on ollut paljon vaikeampaa.
   Kannatan siis ehdottomasti 55K:n reitti myös iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäen kautta.

   Poista
  2. Täysin samaa mieltä. Olen myös Kumpulan mäeltä. Käytän julkista liikennettä säännöllisesti, mutta raitiovaunua aina, kun se vain on mahdollista. Nivelrikkoisista jaloistani huolimatta kävelen ratikalle tai Kustaa Vaasan tien pysäkeille ja myös mäen ylös takaisin kotiin.

   Poista
 76. Hei, 55 reitti kiertelee muutenkin kovin. Miksi sen pitäisi kiertää turha yliopiston pätkä kun kampukselle pääsee Kustaa Vaasan tieltä millä vaan? Ihan älytöntä venkslaamista on minun mielipiteeni. Kyllä pitää jaksaa kävellä pari metriä. Toki mäellä voi asua myös kävelyesteisiä, eikö se alueella aina tyhjänä kiertävä palvelulinja voi korvata sen? Minun mielipiteeni on siis se, että miksi tätä 55 linjaa pitää koko ajan säätää ja venkslaa? Mitä jos yliopistokampukselle tulisi oma linja jos kerran pakko ja linja joka ajaisi vaikka Kumpulan kampus-Kalasatama? Saisi samalla enemmän yhteyksiä Hermanni-Kumpula välille. Samantien tämä linja voisi jatkaa vaikka Arabian kirjastolle tms. Pääsisi Aalto-yliopistollekin, nyt on huono yhteys Kalasatamasta sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin ajattelen. Pakkohan täältä mäeltä on joskus lähteä muutenkin kuin bussilla Kalasatamaan tai Koskelaan. Vai odottaakohan joku valittaja todellakin bussia, että pääsisi kioskille, pizzalle, kauppaan tai vaikkapa kävelylenkille? Ei vaikuta oikein uskottavalta.

   Poista
 77. En kannata linjan 55 kulkemista iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäen kautta - mieluiten saisi poistaa koko kierroksen Kumpulanmäen kautta. Pidentää matkustusaikaa kohtuuttomasti jo esim. ruuhka-aikoina. Reitti on vaikeakulkuinen etenkin talvella.
  Kannatan linjan vanhan reitin palauttamista. Käytin ennen linjaa työmatkoihini vaihtaen Kampissa Espooseen meneviin busseihin, mutta nyt olen joutunut siirtymään toiseen kulkureittiin. Kesällä olisi myös mukava päästä yhdellä bussilla Hietaniemeen.

  VastaaPoista
 78. Kannatan linjan 55 kulkemista myös iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäen kautta.
  Vanha reitti takaisin ja sillä saadaan kompensoitua tuo pari minuuttia, joka menee, kun bussit ajavat Kumpulanmäen kautta.Mäelle on tullut asuintalo lisää yläpäähän ja kyllä sinne on myös saatava bussi kulkemaan myös iltaisin ja viikonloppuisin. Julkinen liikenne on saatava sellaiseksi,että se palvelee kaikkia helsinkiläisiä.
  Kumpulasta on tosi hyvät yhteydet kaikkialle:
  506:lla pääsee Viikistä Pasilan kautta Tapiolaan, 56 pääsee Kalasatamasta Kannelmäkeen, 52 pääsee Vanhasta kaupungista Oulunkylän kautta Munkkiniemeen.
  Kustaa Vaasan tiellä kulkevat yölinjat, myös Vantaan bussit, ratikalla pääsee Arabiasta Ruoholahteen ja Jätkäsaareen.Ei enää parempia yhteyksiä voisi olla, pitää vain osata käyttää niitä hyväkseen....

  VastaaPoista
 79. Ainakin bussin täsmällisyydelle voisi tehdä jotain. Merihaan pysäkiltä Rautatientorille bussi on jatkuvasti myöhässä, välillä jopa 10min (aina joku luovuttaa ja lähtee pois kun bussia pitää odottaa pitkiäkin aikoja). Pysäkkikohtaiset aikataulut eivät pidä ollenkaan paikkansa. Sen vuoksi myös työmatkaa on vaikea suunnitella, kun pitäisi ehtiä paikallisjunaan! Jos reitin yhdenmukaistaminen vaikuttaa täsmällisyyteen niin se olisi hyvä asia!

  VastaaPoista
 80. Kannatan ehdottomasti Kumpulanmäkeä.

  Samoin bussin 55K tulisi kulkea Hietarannan uimarannalle vähintään klo 20:30 asti. Käsittämätöntä, että kaupungin mielestä kesäpäivät "päättyvät" klo 18. Silloinhan on vasta terveellistä olla rannalla, ennen neljää UV-säteily on lapsille vaarallisen voimakasta.

  Ei kello 20:30 mennessä tule myöskään mitään järjestyshäiriöitä. Ja jos tulee, niin siellähän on vielä perheitä ja poliisin tehtävä on ainakin 22 saakka taata turvalliset olot kaupunkilaisille.

  Täsmällisyyteen auttaisi tasaukset, liian lähellä seuraavaa bussia kehotettaisiin ajamaan rauhallisemmin.

  VastaaPoista
 81. "Reittimuutos pidentäisi myös matka-aikaa noin minuutilla Koskelan ja keskustan välillä" on silkkaa valetta ja manipulointia. Kumpulanmäen kierros vie 55K:lta paljon pidemmän ajan, ja kesät talvet risteyksissä joudutaan odottelemaan ja venkslaamaan kun mutkista ei yksinkertaisesti mahdu bussin kokoinen liikenneväline.

  Mielestäni siis koko K-kierroksen voisi perua, sillä pääsee mäen päältä ihan yhtä kätevästi Väinö Auerinkadun tai Intiankadun pysäkeille, kuin esimerkiksi joistakin Limingantien puolivälin taloistakin. Ei bussin aina tarvitse tulla kotiovelle!

  Lisäksi, uusi reitti on todella älytön, juuri sen vuoksi ettei liityntämahdollisuutta Sörnäisistä ja Hakaniemestä enää ole entiseen tapaan, ja koska Hermannin rantatiellä ei ole bussikaistaa. Aikataulut heittelevät siis aivan miten sattuu, eikä sellaiselle pysäkille mistä ainoastaan 55 ajaa ohi viitsi mennä värjöttelemään kun ei koskaan tiedä, tuleeko bussi ja milloin. Mieluummin menee Hakaniemestä vantaalaisilla, ja kävelee sitten Kustaa Vaasan tieltä lopun matkaa.

  Vanha reitti ehdottomasti takaisin, ja Hietaniemeen myös! Ja epävarmuutta ja venymistä aikatauluihin tuova Kumpulanmäen kierros pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, olen nykyisen reitin takia menettänyt luottamukseni linjaan 55 täysin. Ja nimenomaan, ei Kumpulanmäen asukkaiden tarvitse käyttää niitä liukkaita oikoreittejä talvisin pysäkille päästäkseen. Kyllä muidenkin täytyy jopa 55:n pysäkeille kävellä jonkin matkaa.

   Poista
  2. Näin juuri. Jokseenkin tarpeeton koko linja nykyisellään. En minäkään ymmärrä, miten juuri Kalasatamaan menijät ovat niin onnettomia liikkumaan.
   Siis: Ei lisää vuoroja 55:lle, ei iltaan eikä varsinkaan viikonloppuihin.

   Poista
 82. Vanha 55 bussin reitti takaisin ehdottomasti, Kumpulanmäen voi mielestäni jättää välistä, sinne menevät voi käyttää ihan hyvin lähellä olevia muita pysäkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Se alkuperäinen reitti Koskelasta Kamppiin (tai Mariaankin) ilman kampuksen kiemuroita.

   Poista
 83. Vanha reitti takaisin, mutta bussi kulkemaan endottomasti aina Kumpulanmäen kautta; myös iltaisin ja viikonloppuisin!

  VastaaPoista
 84. Vanha 55 reitti takaisin. Ihan sama meneekö Kumpulanmäen kautta, kunhan pääsee Kurvin ja Kallion kulmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä. Vanha 55:n reitti, jolla pääsi vielä suoraan Kampin linja-autoasemalle oli täydellinen. Eikö sitä voisi saada takaisin?

   Poista
 85. Ehdotan seuraavaa:
  - Linjan 55 perusreitti ajaa Kumpulanmäen lenkin
  - Perustetaan uusi linja 55V, joka kulkee vanhaa 55:n reittiä Marian sairaalalta asti.
  55 ja 55V kulkisivat ma-pe 06-21, la 07-21, sunnuntailiikenne mahdollinen

  - Perustetaan uusi linja 55N, joka kulkee Marian sairaalalta Kalasataman kautta Koskelaan kiertämättä Kumpulanmäkeä. Liikennöi joka päivä 05-23 välillä, kun 55 ja 55V eivät kulje.
  - Linjalla 506 aloitetaan viikonloppuliikenne tunnin vuorovälillä (la 9-21, su 10-20)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdotettu N-linja ei silti toisi varsinaista yöliikennettä takaisin mm. Hermannin rantatielle.

   Viikonloppuliikennettä tuskin voidaan ratkaista linjalla 506, sillä Viikin, Käpylän ja Munkkiniemen väliä ajaa jo nyt linja 57 joka päivä.

   Poista
 86. Liian monimutkaista: aina sama reitti 55K:lle; siis aina Kumpulanmäen kautta. Silloin kaikkien on helpompi muistaa, mille pysäkille menee bussia odottamaan.
  506 on ns. tiedelinja, eikä senvuoksi aja viikonloppuisin,tuskin sitä saadaan ajamaankaan muina aikoina, sen kulkuvuorot on kuitenkin tarkoitettu etupäässä eri kampuksien välillä liikkuville opiskelijoille. Hyvä linja ja pitkä reitti, jolla pääsee hyvin pitkiäkin matkoja....
  Jos liikaa rukataan vuoroille eri kirjaimia, reittien mukaan, ei kukaan niitä muista, parempi aina samat reitit ja aikataulut mahdollisimman joustaviksi......

  VastaaPoista
 87. "Vanha 55 reitti takaisin. Ihan sama meneekö Kumpulanmäen kautta, kunhan pääsee Kurvin ja Kallion kulmille."

  Ihan samaa mieltä!!!! En itse käytä enää koko bussilinjaa muuhun kuin päästäkseni Kustaa Vaasan tielle vaihtamaan toiseen bussiin. 55:n reitti on muuttunut ihan käyttökelvottomaksi. Sitäkin ihmettelen, millä huonojalkaiset enää pääsevät Marian sairaalaan tai Hietaniemeen!

  VastaaPoista
 88. Asun Väinö Auerin kadun loppupäässä enkä omista autoa. Käytän linjaa 55K aina kun mahdollista, sillä kulkeminen Kustaa Vaasan tielle on talvella vaarallista jäisiä polkuja pitkin. Kumpulanmäellä ei ole palveluita, joten raskaat kauppakassit tulee kantaa näitä samoja polkuja pitkin ympäri vuoden.

  Olen ehdottomasti sitä mieltä, että linjan 55 tulisi kulkea aina Kumpulanmäen kautta. Kannatan myös linjan siirtämistä vanhalle reitilleen Sörnäisten kautta. Linjan 506 reitti tulee mielestäni säilyttää ennallaan ja sen olisi hyvä myös liikennöidä viikonloppuisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä talvi on ollut pisin (lumi)talvi kymmeniin vuosiin. Muistelen lukeneeni Hesarista pari päivää sitten. Mutta toisaalta tänä vuonna jalkakäytävät ovat olleet paremmin kävelykunnossa kuin yhtenäkään lumitalvena näinä 16 vuotena, jotka olen asunut Kumpulassa. Jopa HOAS:in rivarien kohdalla jalkakäytävä on pidetty kunnossa.
   Eri asia on sitten tuo polku kampukselta Kustaa Vaasan tielle. Portaita ei voi lapioida traktorilla, ja lapionkäyttötaitoisia ei ilmeisesti enää ole olemassa. Mutta on tietysti oma valinta, jos haluaa kiipeillä oikopolkua pitkin eikä käytä jalkakäytäviä tai muita kevyen liikenteen väyliä.

   Mielestäni tällä mäellä on hyvin vähän sellaisia, jotka todella tarvitsevat bussikuljetuksia kampuksen mäeltä/mäelle. Useat kyllä haluavat, mutta se on eri asia. Minä en halua minkäänlaista bussiliikennettä tänne mäelle, enkä tarvitse.

   Poista
  2. ^ Nimenomaan. Harvoin näkyy Kumpulanmäeltä tulevan muita matkustajia kuin opiskelijoita kyytiin, vanhuksiakaan. Joskus ehkä jopa kaksi.

   Poista
 89. Typerää ajattaa bussieja Kumpulanmäen kautta kun ei saada reittiä pysymään ajokunnossa; katuja ei aurata leveäksi ja autot jätetään miten sattuu! Valot K.V:tielle ja tieltä ovat hitaat ja kaistan vaihto Koskelaan ko. kohdassa on vaikeaa ja vaarallista.

  VastaaPoista
 90. Ei viikonloppubusseja Kumpulan mäelle eikä iltaliikennettä ainakaan kello 9 jälkeen. Päivällä riittää yksi tai kaksi vuoroa tunnissa kun näkyvät melkein tyhjinä ajavan. 506 kanssa vain 7-21.

  VastaaPoista
 91. Ehdottomasti Kumpulanmäelle myös viikonloppuisin. Polut ja tiet ylös ovat kävelykelvottomia talviaikaan ja Kumpulanmäen pysäkki on auttanut erittäin paljon kaikkia tuntemiani reitin käyttäjiä. Mäen kautta kulkeminen lisää reitin pituutta vain minuutilla, joten mielestäni tämän huomattavasti elämänlaatua parantavan mäen kautta kulkevan reitin tulisi olla myös viikonloppuisin käytettävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä!!!!!!

   Poista
  2. Myös samaa mieltä!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Poista
 92. Minä pidän myös bussin liikennöintiä viikonloppuisin keskeisenä. Matka muilta pysäkeiltä Kumpulanmäelle jalkaisin on pitkä - ja iltaisin pimeän tultua jopa turvattoman tuntuinen, kun alueella on kulkijoita enää vain vähän. Bussiliikenne vähentäisi pakkoa kävellä yksin tyhjiä teitä ja helpottaisi paikallisten asukkaiden pääsyä kotiinsa.

  Bussiyhteys iltaisin ja viikonlopuisin on paikallisten asukkaiden näkökulmasta erityisen merkittävä, koska lähimmät ruokakaupat ovat sen verran kaukana, että ostosten kantaminen on raskasta. Julkisen liikenteen tulisikin tukea kaupassa käymistä ilman omaa autoa, eli helpottaa ostosten saamista kotiin bussilla. Lisäksi - kuten moni kirjoittaja on jo huomauttanut - jalankulkuväylät ovat talvisin sen verran huonossa kunnossa, että erityisesti vanhusten voi olla jopa vaikeaa päästä kotiinsa, mikäli lähimmät bussipysäkit ovat kaukana mäkien alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä siitä, että julkisen liikenteen tulee tukea kaupassa käymistä ilman omaa autoa. Mutta, mutta: mihin kauppaan pääset nykyisellä 55:n linjalla Kumpulanmäeltä? Et mihinkään muualle kuin Kumpuotiin, ja sinne on matkaa vain pari pysäkin väliä. Reitti takaisin Hämeentielle, Hakaniemeen ja Kamppiin. Silloin onnistuu kaupungilla asioiminen ilman omaa autoa.

   Poista
  2. Onhan se todellakin tärkeätä, että Kumpulanmäellä päästään kauppaan.
   Mutta olisiko linjan 65 pysyttävä aikataulussa, tai jonkin muun linjan täydennettävä Käpyläntien viimeisellä pysäkillä odottavia vanhuksia, jotka haluaisivat päästä Sörnäisten metroasemalle, päästäkseen sitten jatkamaan yhdellä seutulipulla Espooseen?

   Kumpulan liikenneyhteydet ovat toki tärkeitä, mutta myös mainitsemani väli tarvitsisi luotettavan yhteyden.
   Nykyinen 65 ja 65A ovat "viitteellisellä aikataululla kulkevia".

   Julkisen liikenteen pitäisi palella myös muita, kuin kauppaan meneviä ihmisiä.
   Jopa puolen tunnin odotus on kaupungin runkoreitille Sörnäisistä Käpylään todella pitkä aika!

   Poista
  3. Kyllä 55K:lla pääsee Arabian kauppakeskukseen ja takaisinkin. Ehdotan, että 55K kulkisi aina Kumpulanmäen kautta, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Julkisen liikenteen pitäisi palvella kaikkia asiakkaitaan; myös niitä ihmisiä, jotka asuvat Kumpulanmäen päällä. Sieltä on talvella vaikeaa kävellä alas liukkaita polkuja ja sinne on kuitenkin rakennettu lisää, joten asukasmääräkin on kasvanut. On tärkeää, että bussi-ja raitiotiereitit palvelevat mahdollisimman suurta joukkoa käyttäjistään.

   Poista
  4. 506:n pysäkit ovat kauppakeskuksen vieressä, eli bussilla pääsee ilman 55:sta mäeltä kauppaan ja apteekkiin, tarvittaessa vähän isompaankin kauppaan Viikkiin. 55 ei aja Hämeentietä kauppakeskuksen kohdalla.

   Mielestäni 55K voisi ajaa Kalasatamasta ylös kampukselle kuten nytkin, mutta kieppaista kampukselta samaa tietä takaisin. Eihän täältä mäeltä ole enää mitään asiaa Koskelaan, kun laboratorio ja tässä kuussa vielä terveyskeskuskin on lopetettu Koskelasta. Onneksi nyt voi itse valita terveyskeskuksensa.

   Poista
  5. 506 ei aja viikonloppuisin, siinä on iso ero 55K:n
   aikatauluihin ja reitteihin.Kyllä 55:llä pääsee kauppakeskukseen, pitää vain ylittää tie, bussi kun jää vähän kauemmas.Kyllähän Koskelassakin vielä asuu ihmisiä; eihän kaikki voi nyt pyöriä terveyskeskuksen ympärillä.Sitäpaitsi 52:lla pääsee mainiosti Oulunkylään terveyskeskukseen, joka on uusi terveyskeskuksemme. On hyvä, että on useita vaihtoehtoja ja reittejä, mutta kyllä minäkin kaipaan vielä sitä Hämeentien 55:n reittiä, kun sillä pääsi niin vaivattomasti Hakaniemeen ja siinä helposti vaihtamaan ratikkaan ja muihin busseihin.Nyt bussi jää turhan kauas torin sivuun.

   Poista
  6. No ei muuten pääse 55:lla Arabian kauppakeskukseen sen enempää kuin iltaisin ja viikonloppuisin Kumpulanmäellekään.

   Poista
 93. Kannatan paluuta alkuperäiselle reitille, joka oli monin tavoin toimiva. En kannata ajoa Kumpulanmäen kautta, en ainakaan jatkuvaa. Kustaa Vaasan tietä pitkin kulkee runsaasti busseja, viitisen Helsingin sisäistä linjaa + vantaalaiset linjat (230-242) + 2 ratikkalinjaa (6, 8). Matka mäeltä sinne tai sieltä mäelle on lyhyt.

  Pelkkä mäelle kulku tai sen päällä asuminen kuulostaa reittivaatimuksena hiukka omituiselta.

  Eipä ole Käpylässä bussi koskaan ajanut Untamontietä tai Väinölänkatua. Niiden varressa asuvillakin on matkaa Koskelantien bussipysäkeille ja on yhtälailla mäkeä noustavana - ei ole heiltä valituksia tai vaatimuksia kuulunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan omituista; Kumpulan kampus sijaitsee myös mäellä ja onpa mäki vähän korkeampi kuin Käpylän mäet.....Opiskelijat käyttävät myös linjoja ahkerasti;
   Bussin reitti on toimiva, kun se ajaa Kumpulanmäen kautta ja toivottavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin.
   Vantaan linjat 730-742 kulkevat Kustaa Vaasan tietä;
   230-242 ovat espoon linjoja ja kulkevat länsi-Helsingissä.

   Poista
 94. Minulle on täysin samantekevää kulkeeko 55 Kumpulanmäen kautta vaikka joka päivä.Tämä kysely on varmaankin jonkinlaista härnäystä hsl.n taholta se on kuitenkin aika pieni osa koko linjaa.Toivoisin hartaasti että hsl.n hallitus tutustuisi 55.n linjaan esim. kaikki vaihdot kun käy Sörnäisissä kaupassa ja Kinaporissa.Ensi kesänä Kumpulan maauimala varmaan kärsii myös näistä vaihdoista,että toivottavasti ei ensi talvena tarvitse palella Arabian pysäkillä.

  VastaaPoista
 95. Minulle on ihan sama, miten kiertäen ja kaartaen reittiä ajetaan...voishan sille miettiä muutaman mutkan vielä lisääkin! Pyrähdys pari kertaa kampuksen ympäri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkäpä ne piruetit näyttävät hyviltä paperilla/tietokoneen näytöllä.
   Suunnittelijoilla ei liene tapana jalkautua katsomaan tilannetta livenä.
   Kevät tulossa kovaa vauhtia, ja kävelykelit entisestään paranevat. Siispä oikein joukolla Kustaa Vaasan tien pysäkeille tai suosituksen mukaan sille seuraavalla, että tulisi sitä liikkumista. Ajakoon 55 vaikka täysin tyhjänä. Nytkin pikkubussiin mahtuisivat hyvin ne molemmat matkustajat. Ja se pikkubussi voisi vaikka kääntyä heti kampukselta takaisin Kalasatamaan. Koskelalaiset tarvitsevat julkista, mutta se voisikin olla sitten se vanha hyvä 55 Sörnäisten kautta ilman kampuksella pyörähtelyjä.

   Poista
 96. Kummallista näpertelyä jonkun puolen kilometrin ahtaan ja täysin turhan reitinpätkän jahkailu kun muu reitti on nykyisin täysin järjetön ja toimimaton. keskittyisitte muuttamaan 55 reitin kulkemaan Hämeentietä keskustaan kuten ennen. Ei pyörää tarvitse keksiä uudestaan ja vanhan ja toimivan reitin muuttaminen vain muuttamisen takia ei ole järkevä ratkaisu. Miksi tappaa lypsävä lehmä vertaus käy tähän todella hyvin. Nyt bussi 55 on hyödytön ja matkat hankalammat kuin koskaan. Ennemmin syyttäisin kymmeniä uusia liikennevaloja ja katujen kaventamista lisääntyneisiin ruuhkiin ja matka-aikoihin eikä suinkaan Hämeentien ruuhkaa kaikesta ajankulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tismalleen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa: toimiva ja hyvä linja 55 muutettiin kiertelemään sieltä täältä ja pidennettiin matka-aikaa. Aikataulujen epäluotettavuus tuli vielä kaupan päälle. Olen testannut useana arkiaamuna millä tapaa kannattaa mennä Intiankadulta keskustaan: 55:lla vai 52/56:lla ja vaihtamalla Kustaa Vaasan tiellä keskustaan menevään bussiin. Jälkimmäinen vaihtoehto on säännöllisesti 10 minuuttia nopeampi. 55:n matka hidastuu liikennevaloihin etenkin metrosillan alta Sörnäisten rantatielle tultaessa ja Merihakaan käännyttäessä.

   Poista
 97. Toivottavasti hsl.n hallitus nyt ajattelisi vakavasti mikä sanoma on näissä kirjoituksissa,eli 55 linja takaisin Hämeentielle ja muutenkin vanhalle reitille.Esim. 68-68x kulkivat molemmat Latokartanoon yhtäaikaa toinen rantatietä ja toinen Hämeentietä,nyt ei kannata 56 linjaa mukamas ajattaa Rautatietorille asti,missä syy.Toivottavasti ajatellaan muutoinkin kun kynällä ja paperilla.

  VastaaPoista
 98. Samaa mieltä, näistä kaikista mielipiteistä on tullut tiedoksi, että 55:n nykyinen reitti on täysin vääränlainen.
  Asiakkaat( siis matkustajat) haluavat vanhan hyvän reitin takaisin. Kumpulanmäen kautta voidaan ajaa aivan hyvin myös iltaisin ja viikonloppuisin. Siihen kuluva aika(n.1-2 minuuttia) saadaan kompensoitua, kun reitti siirretään takaisin kulkemaan pitkin Hämeentietä, silloin Sörnäisten rantatien tukkoisuus jää pois ja voitetaan monta, monta minuuttia.Matkustajat pääsevät Kurviin, sieltä Sörnäisten metroasemalta jatkamaan matkaa ja Hakaniemessä bussi pysähtyy vanhalle pysäkilleen, eikä torin kaukaisimpaan nurkkaan. Myös matka Rautatientorilta jatkuu ylös Simonkatua....ja alastullessa pysäkki on entisellä paikallaan Ateneumin edessä. Hyvä suunnittelija, tässä vanha hyvä reitti, kuunnelkaa asiakkaitanne; olette meitä varten suunnittelemassa reittejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täsmälleen samaa mieltä! Kannatetaan!

   Poista
 99. Linja 55 käyttäjien pitäisi olla aktiivisia ja pitää yllä keskustelua siitä että linja palautuisi entiselle reitilleen senkin jälkeen kun tämä sivu sulkeutuu

  VastaaPoista
 100. 55 saaminen entiselle reitilleen on tärkeä asia, jonka puolesta voisi vaikka järjestää mielenosoituksen! Ne jotka vastustavat linjamuutosta ilta-ja viikonlopuiksi Kumpulan mäen kautta ovat todennäköisesti oman auton omistajia, joita ei joukkoliikenne liikuta (kirjaimellisesti :))

  Toivoisin myös, että HSL infoisi paremmin noista kutsu-busseista!

  VastaaPoista
 101. No, eipä ole kovin tungosta 55K tai 55 busseissa näkynyt linjamuutosten jälkeen, ei edes ruuhka-aikana. Vain yksittäisiä tulijoita Kumpulanmäeltäkin...molempiin suuntiin mennessä.

  VastaaPoista
 102. Eikö hankilöautojen pysäköintiä Väinö Auerin kadulla voi kieltää, jotta bussit pääsevät liikkumaan - taysin riippumatta siitä, menevätkö kaikki bussit iltaa ja aamua mäelle.

  VastaaPoista
 103. Kumpulanmäen kaikilla kaduilla pitäisi ainakin talvipysäköinti kieltää, kun lumikasat ovat suuret, eikä niitä ole kuljetettu pois kertaakaan talven aikana kadut ovat tosi ahtaat, kuljettajilla saa olla kieli keskellä suuta, että saavat bussit kääntymään mäellä.

  VastaaPoista
 104. Toivon, että Kumpulanmäki on asuinalue, jonne myös vanhemmat, autottomat henkilöt ovat tervetulleita. Kyllä arki-iltaisin ja viikonloppuisin on päästävä kulkemaan myös vanhukset ja liikuntavammaiset. Aika raskasta on lykätä lastenvaunujakaan jyrkkää mäkeä. Liikenteen melu kuuluu kaupunmiasumiseen. Toivon hartaasti, että 55k alkaa kulkea Kumpulanmäen kautta myös iltaisin ja viikonloppuisin.

  VastaaPoista
 105. 55 nykyinen reitti rantaväylän kautta on hidas eli palauttakaa alukuperäinen reitti. Miksi Koskelanssa asuvien on odotettava, että bussi kiertelee ensin kaikki mahdolliset paikat (Merihaka, Suvilahti, Verkkosaari jne..) ennen palaamisa Hämeentielle? Hermannin rantatie on ruuhka-aikaa aivan tukossa. Eikö nuo lähellä keskustaa olevat alueet voisi laittaa joku oma bussi kiertämään, jotta kauempana asuvien ei tarvitse odottaa niitäkin?

  Jos bussi vielä kiertää Kumpulanmäen kautta, niin johan tulee matkalle aikaa. Elie ehdottomasti jos mennään Kumpulanmäen kautta, niin sitten suoraan Hämeentietä pitkin rautatieasemalle asti!!!!!! Ja talvella Kumpulanmäelle kunnon auraus, koska asukasparkkeerauksen vuoksi tie usein aivan tukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olekaan odotettava; Kustaa Vaasan tien pysäkkipari toimii vaihtopaikkana monien Hämeentien-linjojen kanssa.

   Toki herää kysymys, pystyisikö kampusalue toimimaan peräti jonkin linjan päätepysäkkinä, jos linjan 55K läpikulkua vihataan.

   Poista
 106. kyllä hsl.n hallitus pitää taas pilkkana 55 käyttäjiä kommee kirjoitus 55 linja muuttuu syksyllä, näkis vaan kun ne 600 ihmistä käyttää linjaa.

  VastaaPoista
 107. Saa ihan rauhassa muuttua...kulkee entistä tyhjempänä...
  Asiahan näytti olevan näin jo ennen blogikirjoittelua valmisteltu. Kop, kop!

  VastaaPoista
 108. Ei toimi Kumpulan mäki,tänäänkin olin bussissa kun kuljettaja joutui väistamään vastaantulevaa bussia,siinä sai kujettaja tosissaan vääntää rattia että sai bussin takaisin pyöritettyä .Linja 55 palvelisi paremmin Kumpulanmäen asukkaitakin jos saataisiin se takaisin Hämeentielle,tällä hetkellä se hyöty on vain yhden pysäkin verran jos haluaa esim. Sörnäisiin.Opiskelijat ainakin juoksee alas pysäkille nopeimmille busseille.Toivottavasti hsl.n uusi hallituksen puheenjohtaja ajattelisi järkevästi ja palauttaisi linjan takaisin entiselleen jota se on ollut n. 40 vuotta.

  VastaaPoista
 109. Ei niin toimi! Mut ehkä se on tarkoituskin!

  VastaaPoista
 110. Väinö Auerin kadun pyörätuolimatkustajat kiittävät. :)
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 111. Hkl:n/Hsl:n Raitiovaunujen reittikartta on päivittämättä.
  Useilla pysäkeillä aikatauluinfo ei toimi.
  Kuljettajat eivät kuuluta riittävästi reitillä tapahtuvista poikkeamista.
  Pysäkkien roskikset ja tuhkakupit ovat ylitsepursuavan täynnä.
  Katosalueet ovat poikkeuksetta epäsiistit.
  Tämä infrastruktuuri on jäänyt pahasti toimivan ja nykyaikaisen kehityksen jalkoihin. Kannattaisi käydä ottamassa oppia vanhan Euroopan hyvin hoidetusta järjestelmästä.

  VastaaPoista
 112. Hei HSL! Vastaapa meille vielä tähänkin kysymykseen: Miksi linjaa ei palauteta tulevan uudistuksen yhteydessä vanhalle reitilleen, kun nykyinen on tässäkin keskustelussa todettu moneen kertaan toimimattomaksi? Hermannin rantatien ja Hämeentien marras-joulukuun valo-ohjausjärjestelmäongelmat ovat taakse jäänyttä elämää, mutta 55:n matkustajien toive päästä bussilla Kumpulanmäen kautta Hämeentielle, Hakaniemeen ja Kamppiin yhä yhtä totta kuin aina ennenkin. Kukaan ei ole kaivannut päätepysäkkiä rautatieaseman eteen, eikä yhteyttä Merihakaan. Toimivat ja eloisat kaupunginosat - vai miten se strategiateksti 2009-2012 menikään?

  VastaaPoista
 113. Jos olette katsonut mikä puolue hallitsee HSL.N hallitusta niin ei tarvitse ihmetellä että mikään menee perille vaikka kuinka valittaisimme.Itseäni henkilökohtaisesti kirotuttaa joka kerta kun vaihdan Arabiassa bussia ja ajan toisella 2 pysäkin väliä mennessäni Vallilaan tai Sörnäisiin.Ehkä on tarkoitus ajaa asukkaat Koskelasta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosiaan, että keskusteluyhteys 55:n käyttäjien ja HSL:n välillä on täysin poikki. Kuten joku täällä kirjoittaakin, esim. tämä blogikeskustelu on HSL:n puolelta ihan naurettava, kun päätös ajaa Kumpulanmäen kautta tunnutaan tehdyn joka tapauksessa jo ennen keskustelua ja kun reittiä itseään koskevat kommentit ovat HSL:lle pelkkää ilmaa. Konflikti on lokaali, mutta voitaisiinko sitä yrittää ratkaista globaalein keinoin? Siis joku ulkopuolinen sovittelija? Pekka Haavisto?

   Poista
 114. Kyllä ulkopuolinen sovittelija olisi paikallaan linjan 55 selvittelyssä .Tutkittaisiin montako matkustajaa tulee Kumpulanmäeltä ja rantatieltä lisäksi myös kaikki vaihdot.Tällaiset terv.Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemelle.

  VastaaPoista
 115. Hieno päätös! HSL on ansainnut ruusuja :) Väki kampuksen mäellä vanhenee,mut HSL palvelee! Kiitos xtuhatmiljoonaa .

  VastaaPoista
 116. Arvoisat hsl.n hallituksen jäsenet olisi jo aika siirtää linja 55 takaisin Hämeentielle olemme tarpeeksi kärsineet tästä vaihtamisesta.Se on myöskin aina myöhässä rantatieltä tullessa,eikä ole hauskaa kun tulee raitiovaunulla ja yrittää juosta kilpaa bussin kanssa että ennättää siihen.Varmaan olisi joku toinenkin linja laittaa kulkemaan rantatielle.Tänne Koskelaan kun tulee vain tämä 55 linja.Myöskin Kumpulan maauimalaan tulevat ovat varmaankin myös ymmällään tästä vaihto viidakosta.

  VastaaPoista
 117. Toivoisin että hsl.n hallitus jo viimein ajattelisi maalaisjärjellä ja muuttaisi linja 55 takaisin Hämeentielle.Mitä hyötyä pelkästään kampuksen kautta ajamisella on,eivät varmaan kaikki Kumpulan asukkaat halua ajaa rantatien kautta.Toukolaan ja Arabiaan ajaa jo niin monta linjaa että yksi niistä joutaisi rantatielle esim. 71 tai 74

  VastaaPoista
 118. Nyt kun Kumpula seura sai näin nopeasti linja 55 kulkemaan kampuksen kautta jatkuvasti niin voisivat nyt tehdä myöskin ehdotuksen linja 55 muuttamisesta takaisin Hämeentielle.Jospa ne hsl.n herrat tottelisivat teitä paremmin kuin Koskelassa asuvia käyttäjiä.

  VastaaPoista
 119. KYLLÄ MEITÄ KOSKELAN ASUKKAITA PIDETÄÄN OIKEIN ALA ARVOISINA NYTKIN BUSSI 55 KULKEE SUNNUNTAISIN PUOLENTUNNIN VÄLEIN OLEMMEKO MAASEUDULLA ,SILTÄ VAIKUTTAA ETTÄ LINJA 55 AJETAAN ALAS.

  VastaaPoista
 120. Miksi Koskelan pysäkeillä ei ole mitään informaatiota Rautatieaseman mielivaltaisista pysäkkimuutoksista? Miksei Koskelan pysäkeillä ole ilmennyt selkeästi, että linjan toimivuudesta kerätään tietoa? Miksi kaikki kura lisätään AINA linjalle 55? Olisi kiva itsekin osallistua rakentavasti, mutta nyt sen aika meni (taas) ohi, joten tämän palautteen sävy on, ylläripylläri, jälleen negatiivinen.

  Nyt ei ole enää vuoteen päässy suoraan edes töihin. Oletteko koskaan kokeilleet vaihtaa bussia ruuhka-aikaan Arabiassa? Voin sanoa, et pikkasen kiristää hermoa parin pysäkin takia ängetä aamuisin kapean ja täyden käytävän läpi valmiiksi odottamaan keskiovelle, saati sitten väsyneenä iltapäivällä. Työmatkat on ajallisesti pidentyneet 10-35 min per päivä sen jälkeen, kun linja siirtyi rantatielle. Ääripäät venymisissä ovat noin 2min ja 45min, yleensä 20-25min. Kuullostaa pieneltä, mutta kuten todettu, saa kokeilla.

  Ja turha muiden kommentoijien viisastella, et pari pysäkkiä voi kävellä. Kokeilkaapa senkin toimivuus, liikennevalot ovat jalankulkijoille etenkin siinä sillan kupeessa äärimmäisen hitaat ja kävely, vaikka terveellistä onkin, pidentää matka-aikaa vielä enemmän, kuin vaihto spåraan tai toiseen bussiin.

  Ja siitä kampuksesta. Ei siellä montaa matkustajaa palvella, jos nyt yksi tai kaksi osuu yhdelle vuorolle. Ihan yhtä hyvä peruste siirtää linja pois sieltä, kuin lopettaa koko linja. Eihän meitä ole kuin muutama täällä Koskelassakaan. Kuulemma.

  Ja kieltäkää nyt jo se autojen pysäköinti molemmin puolin katua siellä kampuksen alueella. Viimeksi tänään bussit joutuivat odottamaan vuoroaan, saati sitten taas talvella. Maltan tuskin odottaa.

  Ja mistähän tuo ylioptimistinen arvio matkan kestosta (25min) on ravistettu? Äsken, ei-ruuhka-aikaan, matkaan kului 29min. Sillä pääsi joskus muinoin joka kerta Kamppiin asti ilman vaihtoja.

  Bussit uusittiin vuoden vaihteessa, ainoa valopilkku tässä kurjuudessa. Mutta voisiko niissä laittaa sen ilmastoinnin päälle, kun niissä semmoinen kerran on? Ja huoltaakin niitä voisi, alkavat jo rämisemään.

  Harkitsen siirtyväni jatkossa käyttämään muita linjoja ja pysäkkejä, nyt riitti, kiitti. Ei tällainen "palveluiden kehittäminen" oikein toimi omalle kohdalle.

  terv. stadin duunari.

  VastaaPoista